Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια, τις προσφορές και τις εκπτώσεις





Σύσκεψη με μαζικούς φορείς των εμπόρων και των εργαζομένων για τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδουςπραγματοποιήθηκε στα Χανιά.
«Πρόκειται για ένα μέτρο που επιχειρείται να εφαρμοστεί με υπόδειξη των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Εμπορίου. Τα μικρά εμπορικά καταστήματα αν ακολουθήσουν το μέτρο αυτό θα είναι καταστροφικό για την επιβίωσή τους, ειδικά αυτήν τη δύσκολη οικονομική περίοδο», σημειώνει το Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, προσθέτοντας ότι «είναι αδύνατον η μικρή εμπορική επιχείρηση ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις παραλαβές για τη νέα σεζόν να υποχρεώνεται να τις εκποιήσει. Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να βγούμε από την αγορά αφήνοντας το χώρο στις πολυεθνικές με όλες τις δυνατότητες που τους παρέρχονται για να κυριαρχήσουν».
Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, η οποία έχει προέλθει κατόπιν συζήτησης στο διοικητικό του συμβούλιο και η οποία εκφράζει την απαίτηση της πλειοψηφίας των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης, είναι η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.
Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος σημειώνει ότι «απέναντι στην πρόταση αυτή στάθηκαν οι εμπορικοί σύλλογοι (Παλαιoχώρας, Πλατανιά, Σούδας, Κισσάμου) χωρίς τη φυσική τους παρουσία. Επίσης απέναντι βρέθηκαν η Ομοσπονδία Επαγγελματιοβιοτεχνών Χανίων και το Επιμελητήριο Χανίων, που ενώ διαπίστωσαν ότι το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων είναι καταστροφικό για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, στο τέλος όμως πρότειναν στον αντιπεριφερειάρχη συγκεκριμένες ημερομηνίες για να γίνονται. Είναι τουλάχιστον υποκρισία και εμπαιγμός να πιστεύουν κάποιοι ότι με πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων και των εκπτώσεων θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Είναι τεράστιο ψέμα και κοροϊδία ότι η ανάπτυξη των πολυεθνικών μπορεί να πάει μαζί με την επιβίωση της μικρής εμπορικής επιχειρήσεις σε συνθήκες πλήρους απελευθέρωσης και βαθιάς οικονομικής κρίσης για τους πολίτες. Καταλήγοντας, ζητάμε για άλλη μια φορά από την Αντιπεριφέρεια να πράξει το αυτονόητο και να προτείνει την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων .
Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να μη συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση και μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, τους άλλους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στο Εμπόριο να διεκδικήσουμε:
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια, τις προσφορές και τις εκπτώσεις».