Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ?






ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της η διοίκηση της ΟΕΒΕΝΗ (κατά πλειοψηφία) αποφάσισε να κινηθεί «δικαστικά» εναντίον του ΟΑΕΕ για το θέμα των ανασφάλιστων.
Καταρχήν στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο 4254/2014 (που ακόμη δεν έχει ισχύ) συμπεριλαμβάνεται διάταξη για θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας μέχρι 28-02-2015, σε ενεργούς ασφαλισμένους ή και διακόψαντες εφόσον δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα και δεν εμπίπτουν στο Νόμο περί ανεργίας. Όπως αναφέρεται, μια από τις προυποθεσεις είναι :
“ Εφόσον οι οφειλές τους στον οικείο ασφαλιστικό φορέα αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος κατά τα ως άνω έτη δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ”.                                                                                                                        Οι συνάδελφοι ΕΒΕ που δεν θα μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάρια ασθένειας βάση αυτής της προϋπόθεσης θα μετρούνται κατά χιλιάδες.
Δεύτερο, είναι γνωστό ότι στα δικαστήρια, η απόρριψη των όποιων αιτιάσεων, είναι πιθανή για οποιαδήποτε διαδικασία εναντίον του κράτους-δημοσίου, και εν προκειμένω εναντίον νόμων που έχουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τρίτον, απόφαση κάποιου πρωτοδικείου στην Πάτρα πάνω στην όποια στηρίζεται η πλειοψηφία της ΟΕΒΕΝΗ για να προτείνει εδώ κάτι αντίστοιχο, υπάρχει, αλλά είναι προσωρινού χαραχτήρα χωρίς υποχρεωτική ισχύ για την διοίκηση του ΟΑΕΕ.
Τα “νομικά τερτίπια”, στα οποία αρέσκεται η ΓΣΕΒΕΕ ( τώρα η ΟΕΒΕΝΗ) αλλά και διάφοροι «ανεξάρτητοι» τυχοδιώκτες, δεν φοβίζουν καμία κυβέρνηση. Έχει όλο το νομικό οπλοστάσιο με το μέρος της και το «βελτιώνει» κάθε φορά για να περιφρουρήσει την ουσία της πολιτικής της, αλλά και τους δικούς της ανθρώπους.

Τέταρτον, ο ΟΑΕΕ είναι οργανισμός εποπτευόμενος πλέον από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αποφάσεις του,( που αφορούν στους χιλιάδες των ασφαλισμένων του), παίρνονται κατόπιν έγκρισης από την αντίστοιχη εποπτική επιτροπή, επομένως από την στιγμή που η «ευρωπαϊκή νομοθεσία» υπερισχύει της εθνικής, δεν μπαίνει καν ζήτημα κυρώσεων κατόπιν απόφασης δικαστηρίου σε βάρος του Οργανισμού.
Η πολιτική που ασκείται σήμερα έχει όνομα. Είναι «πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων», υπηρετεί τα μεγάλα μονοπωλιακά επιχειρηματικά συμφέροντα και σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξει μόνο με επιστολόχαρτα η δικαστικές διαδικασίες. ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ.
Η ΠΑΣΕΒΕ θεωρεί αναγκαίο σήμερα, να υπάρξει ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ. Αλλαγή συσχετισμών σε κάθε επίπεδο, ενίσχυση του αντιμονοπωλιακού πόλου συσπείρωσης μέσα σε αυτό, απομόνωση εκείνων των δυνάμεων που εκφράζουν την υποταγή, το συμβιβασμό, που θυσιάζουν συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων στο βωμό των «κάθε είδους κοινωνικών διαλόγων».

Οι όποιες «κινητοποιήσεις» της ΟΕΒΕΝΗ θα μείνουν χωρίς αντίκρισμα από τη στιγμή που στα πρωτοβάθμια σωματεία υπάρχει «άκρα του τάφου σιωπή» με ευθύνη εκείνων που έχουν καταντήσει και την Ομοσπονδία αποστολέα «επιστολών» και «κυτίο παραπόνων».
Σε κάθε περίπτωση η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει πλατιά συσπείρωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ γύρω από ένα πλαίσιο πάλης που θα στοχεύει την καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής, προερχομένης από τα κιτάπια της ΕΕ, και υλοποιούμενης από κάθε είδους «αντιμνημονιακές» η «μνημονιακές» κυβερνήσεις στην Ελλάδα, πολιτικής που μας  αναγκάζει να ζούμε, ανασφαλείς και με την προοπτική του λουκέτου για χιλιάδες συνάδελφους να έχει γινει καθημερινός εφιάλτης.

Οι συμβιβασμένες ηγεσίες, οι πλειοψηφίες των επαγγελματικών σωματείων, του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, της ΟΕΒΕΝΗ, της ΟΕΣΚ, έχουν τεράστια ευθύνη που συνεχίζουν με τον ίδιο και απαράλλακτο τρόπο να κάνουν τα ίδια όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να συναινούν δηλαδή στο άνοιγμα «του λάκκου» για χιλιάδες συναδέλφους τους οποίους βαυκαλίζουν τώρα με νέα επιστολόχαρτα, και τη μόδα των «δικαστικών προσφυγών» που απλά είναι άσφαιρα πυρά ενάντια στην πολιτική που μας θεωρεί «διαρθρωτικό πρόβλημα» και μας καταδικάζει στην φτώχεια, την ανέχεια, το λουκέτο, την ανεργία.
Η λύση είναι η πλατιά συσπείρωση γύρω από ένα αγωνιστικό, αντιμονοπωλιακό πλαίσιο πάλης που θα αμφισβητεί την καρδιά αυτής της πολιτικής, τις επιλογές που έχουν προέλευση την ΕΕ, και θα ακυρώνει στην πράξη κάθε αντιλαϊκό μέτρο.


                                                    Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ

                                                                      Απριλης 2014