Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ Αξιοπρεπείς συντάξεις και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας

Από παλαιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ

Η «Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την προαγωγή της απασχόλησης και της ασφάλισης», που διατυπώνεται σε διάφορα συνέδρια, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και την αντικατάστασή της από αμιγώς ιδιωτικά σχήματα, τα Επαγγελματικά Ταμεία και τα ατομικά ασφαλιστικά συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών.
Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, διεκδικώντας αξιοπρεπείς συντάξεις και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση: «Ο στόχος αυτός αποτυπώθηκε ξεκάθαρα από κυβερνητικά στελέχη στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στις 14.11.2013. Εκεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας την πολιτική που έχει χαραχτεί, στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για απόσυρση του κράτους από τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, ανακοίνωσε περιχαρής ότι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό θα μειωθεί από 12,6 δισ. ευρώ το 2013 σε 9,7 δισ. ευρώ το 2015 και το 2016. Αυτό όμως που ο Γ. Βρούτσης και οι προκάτοχοί του εμφανίζουν ως "νοικοκύρεμα" του Ασφαλιστικού, στην πράξη σημαίνει νέες περικοπές στις συντάξεις και ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Επίσης μετά την κατάργηση 13 δημόσιων νοσοκομείων (συμπεριλαμβανομένων και των 5 του ΙΚΑ) και το κλείσιμο δεκάδων κλινικών και εκατοντάδων νοσοκομειακών κρεβατιών, η συγκυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) συνολικότερα. Πρώτα τα απαξίωσε με την υποχρηματοδότηση, στερώντας ακόμα και τα αναλώσιμα από εργαστήρια και πολυιατρεία. Στη συνέχεια ετοιμάζει το κλείσιμο των δομών με την επιστημονικοφάνεια της αξιολόγησης και των διαφόρων πορισμάτων. Όλα συγκλίνουν στην ενοποίηση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας όχι γιατί θέλουν να βελτιώσουν την ΠΦΥ, αλλά για να κλείσουν μαζικά δομές και να βγάλουν χιλιάδες εργαζόμενους στη διαθεσιμότητα».
Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ καταγγέλλει τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και καλεί τους συνταξιούχους να ορθώσουν μαζί με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους γραμμή άμυνας στην επιχείρηση κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Και ταυτόχρονα να διεκδικήσουν την ανόρθωση της Κοινωνικής Ασφάλισης με αξιοπρεπείς συντάξεις καθώς και ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ασθενείς και πλήρη επιστημονικά και εργασιακά δικαιώματα για τους επιστήμονες Υγείας και όλους τους εργαζόμενους σε αυτό.