Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Συνεδριο ΓΣΕΒΕΕ-Να ενισχυθει ο αντιμονοπωλιακος πολος συσπειρωσης των αυτοαπασχολουμενων




Ξεκινά αύριο το απόγευμα το Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εμπαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας.
Σε στήριξη του ψηφοδελτίου της, για ενίσχυση του αγώνα, καλεί η Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης. Η Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, η οποία συμμετέχει και στηρίζει το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ, τονίζει στην διακήρυξη της ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει και χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις μικροεπιχειρήσεις. Η πτώση του τζίρου, τα χιλιάδες λουκέτα, η διόγκωση των χρεών στις τράπεζες, στην εφορία, στον ΟΑΕΕ, στους προμηθευτές, για ενοίκια κλπ, είναι συνέπειες της κρίσης. Η πραγματική ανεργία έφτασε τα 2.000.000. Πάνω από τους μισούς νέους είναι άνεργοι.
Στηλιτεύει την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία στηριγμένη στη σταθερή σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη των δυνάμεων της ΝΔ σημειώνει ότι έχει ευθύνες για αυτή την κατάσταση.
Η Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να σκεφτούν πριν την επιλογή τους. Τι συνδικαλιστικό κίνημα έχουν ανάγκη;
  • Υποταγμένο στις επιλογές του κεφαλαίου και ενσωματωμένο στα σχέδια εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων; ή
  • Αγωνιστικό – Διεκδικητικό – Αντιμονοπωλιακό που θα αντιπαλεύει την πολιτική που τους αφανίζει, θα κινητοποιεί τους συνάδελφους, θα παλεύει μαζί με το λαϊκό κίνημα για τα συμφέροντα τους, για άλλο δρόμο ανάπτυξης.
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την διακήρυξη της Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

                                                        Νοέμβρης 2013
                                                           ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Συνάδελφοι και συναδέλφισες, αντιπρόσωποι στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ Η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει και χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη μικροεπιχειρήσεις. Η πτώση του τζίρου, τα χιλιάδες λουκέτα, η διόγκωση των χρεών στις τράπεζες, την εφορία, τον ΟΑΕΕ, στους προμηθευτές, για ενοίκια κλπ, είναι συνέπειες της κρίσης. Η πραγματική ανεργία έφτασε τα 2.000.000.
 Πάνω από τους μισούς νέους είναι άνεργοι. Εντείνεται η μονοπώληση κλάδων και τομέων της οικονομίας, διαδικασία που διευκολύνεται απ’ την κρίση και την φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων.
Μεγαλώνουν οι δυσκολίες πρόσβασης στην ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Επιβάλλεται χαράτσι των 25 ευρώ για την εισαγωγή μας στα νοσοκομεία. Τα εκρηκτικά προβλήματα του ΟΑΕΕ που διογκώθηκαν απ’ την υποχρηματοδότηση  και την καταλήστευση των αποθεματικών του, φέρνουν το ταμείο αντιμέτωπο με την χρεοκοπία.
Είναι φανερή πλέον η κυβερνητική πρόθεση της διάλυσης των ταμείων. Την κατάσταση επιδεινώνουν παραπέρα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζει η δικομματική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Καθημερινά, αποκαλύπτονται όλο και περισσότερο οι βασικές κατευθύνσεις που υλοποιούν οι κυβερνητικές πολιτικές στο όνομα του ξεπεράσματος της κρίσης.
 • Μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης • Κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων, είμαστε πλέον γι’αυτούς «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ».
• Ξεπούλημα της Δημόσια περιουσίας.
 • Κατάργηση και ιδιωτικοποίηση κάθε είδους κοινωνικών δικαιωμάτων και υπηρεσιών στην υγεία, παιδεία, ασφάλιση και πρόνοια.
Ειδικά για εμάς τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, η «διέξοδος» από την κρίση που προετοιμάζουν τα μονοπώλια και οι πολιτικές δυνάμεις που τα υπηρετούν, η «ανάπτυξη» που προετοιμάζουν δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σημαίνει επιστροφή στην «παλιά καλή εποχή». Όποιο «μείγμα πολιτικής» και αν ακολουθηθεί, είτε  με τη συνταγή της Ε.Ε , είτε  με τη συνταγή του ΔΝΤ προβλέπει την καταστροφή χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων. Συνάδελφοι και Συναδέλφισες, αντιπρόσωποι
Στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ πρέπει να «κάνουμε ταμείο» για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος. Τι έκανε το διοικητικό συμβούλιο, πως έδρασαν οι ομοσπονδίες και κυρίως ποια είναι η κατάσταση στα σωματεία
 Η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, στηριγμένη στην σταθερή σύμπραξη ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη των δυνάμεων της ΝΔ, έχει ευθύνες.
 • Όλα αυτά τα χρόνια ανελλιπώς πήρε μέρος στους διάφορους «κοινωνικούς διαλόγους».
 • Έκανε σημαία την «ανταγωνιστικότητα» - «επιχειρηματικότητα» - «καινοτομία» κλπ.
• Συνέβαλε, με την λειτουργία ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ (ΙΜΕ κλπ), σαν «δουλεμπορικό γραφείο», προώθησε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και το ρίξιμο της τιμής της εργατικής δύναμης, στο όνομα του «χτυπήματος της ανεργίας». Άφησε εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφους, έρμαια στην κυβερνητική προπαγάνδα του: «μαζί τα φάγαμε» - «κλέφτες και φοροφυγάδες» - «εσείς ευθύνεστε για την χρεοκοπία της χώρας» Αρνήθηκε να μιλήσει ανοιχτά για την κρίση, τις αιτίες της και τους υπαίτιους. Αναλώθηκε στη διατύπωση διαχειριστικών «προτάσεων και αιτημάτων» που θα έκαναν τον ακολουθούμενο δρόμο ανάπτυξης «καλύτερο, δικαιότερο, πιο ανταποδοτικό». Άφησε τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στη γωνία.
Συνέχισε την επιζήμια ταχτική των «επαφών» και «διαβουλεύσεων». Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο και την χρεοκοπία της πολιτικής τους.
 • Η «κινητικότητα» των τελευταίων μηνών, από την ΠΑΣΚΜΜΕ δεν μπορεί να ανατρέψει αυτή την εικόνα, δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής, έγινε “με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες”.
  • Οι  αγωνιστικές κορώνες της ΑΣΚΕΒΕ, μετά από δύο δεκαετίες σύμπραξης με την ΠΑΣΚΜΜΕ, δεν έχουν αντίκρισμα.
 • Και οι δυο παρατάξεις αποδέχονται τις βασικές κατευθύνσεις της εφαρμοζόμενης ευρωενωσιακής πολιτικής. Η κήρυξη κινητοποιήσεων που την ίδια στιγμή υπονομεύονται, είτε με την μη στήριξή της είτε με το ανοιχτό σαμποτάρισμά τους (βλέπε απεργία και κλείσιμο 16/9) δεν μπορεί να τους δώσει συγχωροχάρτι.
 • Τελευταίο τους κατόρθωμα, η υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος «επιμόρφωσης» των συνδικαλιστών για να γίνουν πιο ικανοί να προωθούν την πολιτική της συναίνεσης, των κοινωνικών διαλόγων, της υποταγής στην πολιτική των μονοπωλίων
 Συνάδελφοι,
Η ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που συμμετέχει και στηρίζει το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ, απ’ την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε καθαρά
: • Δεν είναι οι αυτοαπασχολούμενοι φοροκλέφτες και φοροφυγάδες. Δεν ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας.
• Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που ακολουθείται ευθύνεται για την κρίση.
 • Αυτός ο «δρόμος ανάπτυξης» έφερε τα υπερκέρδη των μονοπωλίων, τα προνόμια, τα θαλασσοδάνεια, τις μίζες και τελικά την κρίση.
 • Οι κρίσεις του συστήματος είναι σύμφυτες με την ύπαρξή του.
 • Τα μνημόνια και οι «μνημονιακές» πολιτικές έχουν στόχο την ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ προς όφελος ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ. Η κρίση αντιμετωπίστηκε σαν την μεγάλη ευκαιρία για άμεση εφαρμογή όλων των μέτρων που είχαν προ-αποφασιστεί αρκετά χρόνια πριν. Δεν «μασάμε» απ’ τα κροκοδείλια δάκρυα τους για τους ανέργους, τους μισθούς των 400ευρώ, τις συντάξεις και τα επιδόματα πτωχοκομείου, την διάλυση του κοινωνικού κράτους στην παιδεία, την υγεία, τα χιλιάδες λουκέτα στους αυτοαπασχολούμενους. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων είναι ΟΡΟΣ για το ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου. Οι αγωνιστικές – αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, η ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, όλο το προηγούμενο διάστημα παλέψαμε με όλες τις δυνάμεις μας για να αλλάξει ρότα το συνδικαλιστικό κίνημα.
• Πήραμε δεκάδες πρωτοβουλίες και οργανώσαμε δεκάδες κινητοποιήσεις για την προβολή και διεκδίκηση των άμεσων και καυτών προβλημάτων των συναδέλφων.
 • Προσπαθήσαμε σταθερά για να γίνουν τα σωματεία και η ομοσπονδίες όργανα συσπείρωσης και πάλης που θα ενεργοποιούν και θα κινητοποιούν τους συναδέλφους.
 • Αντιπαλέψαμε την επιζήμια ταχτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ που θέλει να μετατρέψει το συνδικαλιστικό κίνημα σε “κοινωνικό εταίρο” και διεκπεραιωτή διάφορων προγραμμάτων που σε τίποτα δεν ωφελούν τους αυτοαπασχολούμενους.
ΑΥΤΟ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΣΕΒΕ 
• Έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που δεν θα έχει σαν στόχο τα κέρδη των μονοπωλίων, αλλά τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες μας και θα τις διεκδικεί.
 • Για να καταργηθούν τώρα, όλα τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις.
• Για μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση τώρα από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμμαχοι μας είναι οι εργαζόμενοι, οι μικροί αγρότες, οι άνεργοι, οι νεολαίοι. Αφού όλοι μαζί έχουμε στοχοποιηθεί και χτυπηθεί, όλοι μαζί θα πρέπει να αντιπαλέψουμε τους κοινούς μας αντιπάλους.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι φανερή η γραμμή που πρέπει να υπάρξει στο κίνημα. Από τη μια μεριά τα μονοπώλια, τα συμφέροντα τους και οι πολιτικοί τους εκφραστές και από την άλλη όλοι οι θιγόμενοι αυτής της πολιτικής.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ προβάλει και διεκδικεί :   ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ:  
 Το μηδενικό αφορολόγητο για τους αυτοαπασχολούμενους και η φορολόγηση 26% από το πρώτο ευρώ,  θα οδηγήσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στο λουκέτο. Η οργανωμένη αντίσταση στα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα, είναι όρος επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων α/α.
 Τα όποια αποθέματα εξαντλούνται ή εξαντλήθηκαν ήδη. Είναι άμεσο καθήκον η πάλη για απόκρουση των φορολογικών μέτρων και των αντίστοιχων κατασταλτικών μέτρων που τα συνοδεύουν, όπως προσωποκράτηση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, κατάργηση του ΑΦΜ κλπ. Η πάλη για κατάργηση των νόμων είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Ά ξ ο ν ε ς π ά λ η ς :
  Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι αυτό το ύψος εισοδήματος.
  Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 Κατάργηση των έμμεσων φόρων ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας, και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
  Κατάργηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, που αφορά στην κύρια και στην πρώτη εξοχική κατοικία.  Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και «περαίωσης».
  Μείωση των δημοτικών φόρων και τελών για τις μικροεπιχειρήσεις.
 Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%. Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ παίρνει, στις σημερινές συνθήκες επείγοντα χαρακτήρα. Εκατοντάδες χιλιάδες, πάνω από τους μισούς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, έχουν χάσει την δυνατότητα υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ίδιων και των οικογενειών τους.
Χρειάζεται οργανωμένη δράση των σωματείων με στόχο την σφράγιση των βιβλιαρίων ασθενείας.
                                                      Ά ξ ο ν ε ς π ά λ η ς : 
 Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.
 Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας άσχετα με τα χρέη στον ΟΑΕΕ.
  Άμεση και χωρίς προϋποθέσεις εξυπηρέτηση επειγόντων προβλημάτων υγείας για μας και τις οικογένειές μας.
 Δωρεάν καλό φάρμακο, κατάργηση του χαρατσιού των 5€ και 25€ για τα νοσοκομεία.
 Για το ασφαλιστικό:    Τα οικονομικά στοιχεία του ταμείου είναι αποκαλυπτικά και οι αντιασφαλιστικές πολιτικές δεδομένες.
  Η κατάσταση του ταμείου θα συμπαρασύρει και τους συνταξιούχους σε μεγαλύτερη φτώχια. Οι συντάξεις ήδη έχουν περικοπεί και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί, αν δεν οργανωθεί αποτελεσματική πάλη συνταξιούχων και ασφαλισμένων.  Ά ξ ο ν ε ς π ά λ η ς :
 Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση στα 2/3 των εξόδων.  Μείωση των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το ταμείο όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς μείωση των συντάξεων.
  Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων.
 Άμεση κρατική χρηματοδότηση ικανή να βγάλει το ταμείο από το σημερινό αδιέξοδο.
  Καμιά μείωση των συντάξεων. Για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων:
  Είναι απαραίτητο το δυνάμωμα της συλλογικής δράσης μέσα από τα σωματεία, που μπορεί να δώσει πραγματική ανακούφιση. Η ατομική λύση αναπαράγει τα αδιέξοδα, την οικονομική ασφυξία και την απόγνωση πάνω στην οποία πατούν κάποιοι επιτήδειοι σωτήρες για να αυξήσουν την πελατεία τους.
                                                           Ά ξ ο ν ε ς π ά λ η ς :
  Απαγόρευση της κατάσχεσης πρώτης κατοικίας, για χρέη στο δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και βρίσκονται στην ανεργία.
  Αναστολή των κατασχέσεων κάθε είδους, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων κλπ,  για τους αυτοαπασχολούμενους που εξακολουθούν να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους, όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
 Μακρόχρονη διευθέτηση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, με κριτήρια το οικογενειακό εισόδημα και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.
  Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα.
5.Η απελευθέρωση     των επαγγελμάτων  : 
 Αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους νόμους και τις ρυθμίσεις για το «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων» που απελευθερώνουν τμήματα της αγοράς προς όφελος των μονοπωλίων και αφορούν δεκάδες επαγγέλματα (αρτοποιούς, ταξί, φορτηγά ΔΧ, φαρμακοποιούς, δικηγόρους κλπ). Εξυπηρετούν την επέκταση των εγκατάστασης των σουπερμάρκετ και των πολυκαταστημάτων, τη διεύρυνση του ωραρίου, την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων κλπ. Γι’ αυτό και όλη αυτή η συζήτηση για την «πιστοποίηση» 150 κλάδων που δρομολογείται μέχρι το τέλος του 2013.
 Συνάδελφοι αντιπρόσωποι
  Σας καλούμε στις αρχαιρεσίες για την εκλογή της νέας διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ να σκεφτείτε πριν την επιλογή σας.
  Τι συνδικαλιστικό κίνημα έχουν ανάγκη οι αυτοαπασχολούμενοι;
  Υποταγμένο στις επιλογές του κεφαλαίου και ενσωματωμένο στα σχέδια εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων;
 ή
 Αγωνιστικό – Διεκδικητικό – Αντιμονοπωλιακό που θα αντιπαλεύει την πολιτική που μας αφανίζει, θα κινητοποιεί τους συνάδελφους, θα παλεύει μαζί με το λαϊκό κίνημα για τα συμφέροντα μας, για άλλο δρόμο ανάπτυξης.
  ΣΤΗΡΙΞΕ, ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕ, ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ