Σε εγρηγορση oι αγροτες στα Χανια



Κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη στην πλατεία Αγοράς αποφάσισαν οι αγρότες των Χανίων κατά τη διάρκεια πλατιάς σύσκεψης Διοικητικών Συμβουλίων και Αγροτών μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.
Παράλληλα, αποφάσισαν να μεταβεί αντιπροσωπεία στις 24 Νοέμβρη στη Λάρισα στην Πανελλαδική σύσκεψη που καλεί η ΠΑΣΥ.
Στην ομιλία του ο Σοφοκλής Τσουρουνάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι αγρότες έχουν δύο δρόμους να επιλέξουν. «Ο ένας είναι ο δρόμος της υποταγής, της σιγής νεκροταφείου. Δηλαδή ο δρόμος που κυβέρνηση και ΕΕ θέλουν να μας επιβάλλουν με το δόγμα "νόμος και τάξη", τα αγροτοδικεία, την καταστολή και την ποινικοποίηση των αγώνων, τις καταδίκες συναδέλφων και εργατών που αγωνίζονται. (...)
Για μας αγαπητοί συνάδελφοι υπάρχει ο άλλος δρόμος. Ο δρόμος της οργάνωσης, του αγώνα και της πάλης. Ο δρόμος του όλοι για έναν και ένας για όλους.
Είναι ο δρόμος της σύγκρουσης και της ανατροπής. Είναι ο δρόμος της κοινής πάλης, του κοινού αγώνα με τους εργάτες, τους μικρούς ΕΒΕ της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που βιώνουμε. Ενάντια στην ΕΕ και την ΚΑΠ είναι ο δρόμος της οικοδόμησης της λαϊκής συμμαχίας που θα βάλει απέναντι τα αφεντικά και τους πολιτικούς τους υπαλλήλους που μας πίνουν το αίμα και θα τους πάρει και την εξουσία και τον πλούτο που εμείς παράγουμε και μας ανήκει. Απέναντι στον αντίπαλο πρέπει να ορθώσουμε το δικό μας οργανωμένο και σωστά προσανατολισμένο αγροτικό και γενικότερα λαϊκό κίνημα».
Στόχοι πάλης και αιτήματα
Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι πρέπει να δυναμώσει και να εμπλουτιστεί η δράση των Αγροτικών Συλλόγων και του κτηνοτροφικού. Να οργανωθούν τις επόμενες μέρες συνεδριάσεις των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων και περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά. Να προχωρήσει ταυτόχρονα η συγκρότηση νέων Α.Σ. και επιτροπών αγώνα όπου αυτό είναι αναγκαίο. Να ενταχθούν όλοι οι Α.Σ. στην Ομοσπονδία. Να παλέψουν ενάντια στη νέα ΚΑΠ.
Απαιτούν:
  • Απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα χαράτσια. Κανένας φόρος στις μικροϊδιοκτησίες. Να φορολογηθεί η μεγάλη ιδιοκτησία και οι πλουτοκράτες με 45%.
  • Να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων που εισηγήθηκε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και τον επικύρωσε και ενσωματώθηκε στον οργανισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ με καταστροφικές συνέπειες ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές για την κτηνοτροφία.
  • Να σφραγιστούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση στα χαράτσια στα νοσοκομεία. Να παρθούν πίσω τα 25€ για νοσηλεία. Να καταργηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα στις εξετάσεις και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων.
  • Να σταματήσει το αίσχος των αγροτοδικείων και οι διώξεις που στόχο έχουν να κάμψουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, να τρομοκρατήσουν και να ποινικοποιήσουν τους αγώνες. Να γίνει παραγραφή όλων των διώξεων και των ποινών που επιβλήθηκαν με πολιτική απόφαση της Βουλής όπως το 1999.
  • Να απαγορευτεί κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως και 300.000€ με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών όσο διαρκεί η κρίση.
  • Άμεσα να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί που έμειναν χωρίς σοδειά φέτος. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφάλιση από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Να επανέλθει στον προηγούμενο νόμο για την καταβολή της εισφοράς με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή.
  • Να παρθούν μέτρα μείωσης του κόστους παράγωγης με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μέσα, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%. Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές.
  • Να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις σε γεωργικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα.
  • Να θεσμοθετηθούν ικανοποιητικές κατώτερες τιμές σε όλα τα φυτικά και ζωτικά προϊόντα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας διασφαλίσουν αξιοπρεπές εισόδημα.
  • Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για την απορρόφηση των εσπεριδοειδών με τιμές που να διασφαλίζουν το εισόδημα των παραγωγών.