Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΓΑΡΕΦΑΛΛΑΚΗ ΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΕΒΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΗ Β ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ




Συναγωνιστές – Συναγωνίστριες
Από μέρους της γραμματείας Ηρακλείου χαιρετίζουμε τις εργασίες της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΠΑΣΕΒΕ
Δεν θα αναφερθώ στα θέματα που ήδη αναλύθηκαν όσον αφορά την πολιτική κατάσταση και τα αποτελέσματα της που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.
Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την πείρα από τη δράση της ΠΑΣΕΒΕ στο Ηράκλειο.
Στο διάστημα που πέρασε από την πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η εικόνα που μπορούμε να παρουσιάσουμε σήμερα σχετικά με τη δράση μας σαν ΠΑΣΕΒΕ στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων και μικρών έμπορων,  είναι θετική.                                                                                                                               
Ουσιαστικά ξεκινήσαμε από το μηδέν, αφού στο χώρο αυτό τουλάχιστο για 25 χρόνια δεν υπήρξε οργανωμένη παρέμβαση. Όπως καταλαβαίνεται αυτός ο χώρος “λυμαίνονταν”  κυρίως από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σαν πράσινο νησί είχαν το “προτέρημα” να έχουν πράσινες πλειοψηφίες παντού στο συνδικαλιστικό κίνημα και τα αποτελέσματα βέβαια είναι γνωστά.  Απογοήτευση, θυμός και οργή για την πολιτική κατάσταση. Αλλά μέχρι εκεί !
Αυτός όμως ήταν για μας ο χώρος που έπρεπε να δράσουμε. Αρχικά ξεκινώντας με 3-4  άτομα η δουλειά φάνταζε βουνό αφού μόνο στο χώρο του Εμπορίου υπήρχαν γύρω στις 10.000 μικρέμποροι.                                                                                                                                                               
Με δουλειά μυρμηγκιού, για να μην πλατειάσω, μέσα σ ‘ ένα τέτοιο περιβάλλον  όλο το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε να αναδείξουμε τα βασικά και κύρια προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι  α/α και που σήμερα έχουν οξυνθεί στο έπακρο. 
Στις κινητοποιήσεις μας μαζί με τους εργαζόμενους προτάξαμε τα ζητήματα  της ασφάλισης, της βαριάς φορολογίας, της υγείας, της απελευθέρωσης επαγγελμάτων, της παιδείας , ενάντια στα χαράτσια .
Αναδείξαμε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή συσχετισμών παντού.  Καταρχήν στα πρωτοβάθμια σωματεία όπου ο συντεχνιασμός, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, οι αυταπάτες, οι απόψεις περί «κοινών ψηφοδελτίων» κυριαρχούν και εμποδίζουν τους αυτοαπασχολούμενους να αντιληφτούν ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος, να καταλάβουν ότι η αντιμονοπωλιακή συσπείρωση δεν είναι απλά μια «σεβαστή επιθυμία» αλλά πραγματική ανάγκη ώστε να αλλάξει  κατεύθυνση συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα των α/α. Να απαλλαγεί από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες τόσο της ΕΣΕΕ όσο και της ΓΣΕΕΒΕ, που σαν κοινωνικοί εταίροι πήραν μέρος σε συζητήσεις με τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Προχωρήσαμε στη συγκρότηση κλαδικών επιτροπών της ΠΑΣΕΒΕ σε εμπόριο, κατασκευές, συνταξιούχους, ΤΑΞΙ, συνοικίες και περιοχές εκτός Ηρακλείου, δίνοντας όλες τις δυνάμεις μας για την συσπείρωση των συναδέλφων γύρω από στόχους πάλης που να αμφισβητούν την καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής την οποία εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες.
Οργανώσαμε συσκέψεις, αναδείξαμε τα ζητήματα της φορολόγησης, της ασφάλισης, το συνταξιοδοτικό.
Μετά τη συμμετοχή μας στις εκλογές του ΕΒΕΗ για πρώτη φορά, κατακτήσαμε θέσεις σε σωματεία όπως στα ΤΑΞΙ όπου εκλέξαμε ένα σύμβουλο για πρώτη φορά στο ΔΣ του σωματείου, στις Μοίρες όπου αναδειχτήκαμε δεύτερη δύναμη με 3 μέλη στο ΔΣ του συλλόγου των ΕΒΕ. Στον ΕΣΗ όπου εκλέξαμε για πρώτη φορά 4 συμβούλους. Πρόσφατα μετά από μεγάλη προσπάθεια, ξεπερνώντας ως ένα βαθμό αδυναμίες κυρίως απειρίας, μετείχαμε στις αρχαιρεσίες της ΟΕΒΕΝΗ με το ψηφοδέλτιο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΒΕ, εκλέγοντας ένα σύμβουλο στο ΔΣ της Ομοσπονδίας για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια.
Αντιπαλέψαμε την προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας μαζί με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, βάλαμε φρένο στον κυβερνητικό συνδικαλισμό εκεί όπου με την παρουσία μας ξεσκεπάσαμε και καταγγείλαμε τον υπονομευτικό του ρόλο.
Γενικά βοηθήσαμε με τις δυνάμεις μας, τις συγκροτημένες δομές μας να γίνει διακριτή η ΠΑΣΕΒΕ στην πόλη και ευρύτερα, να παίξει το δικό της ρόλο στην οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας, της μόνης και ικανής να ανοίξει ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που  στόχο θα έχει τον άνθρωπο, χωρίς τα μονοπώλια, και την έξοδο μας από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.
Σε αυτή τη δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα πορεία ήρθαμε αντιμέτωποι με τις χρόνιες παθογένειες του συνδικαλιστικού μας κινήματος, την υπονόμευση των αγώνων από τις δυνάμεις που εκπροσωπούν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, την απογοήτευση, την αποχή από κάθε είδους δράσεις του κινήματος, τις μεγάλες δυσκολίες προσέγγισης των αυτοαπασχολούμενων και άλλων μικρών ΕΒΕ.
Συναγωνιστές,
Στη δουλειά μας μετρήσαμε αδυναμίες, απειρία συνδικαλιστική, τη δυσκολία της οργανωμένης συμμετοχής στη δράση της ΠΑΣΕΒΕ. Γίναμε πολλές φορές πιεστικοί στην Πανελλαδική γραμματεία κυρίως για το πώς θα χειριστούμε κάποια θέματα  λόγω απειρίας. Η όποια δράση μας έφερε κάποια αποτελέσματα. Είμαστε όμως  μακριά από τις ανάγκες του κινήματος. Έδειξε η πείρα πως δεν φτάνουν οι συνεδριάσεις, ο καταμερισμός δουλειάς. Σημασία έχει ο έλεγχος και η βοήθεια στους συναδέλφους για κάθε τι που μπαίνει εμπόδιο στη δουλειά μας. Όπου η παρέμβαση μας ήταν οργανωμένη, όπου μετείχαμε με το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο, όπου είχαμε διακήρυξη είχαμε και αποτελέσματα. Σ’ αυτή την  προσπάθεια είχαμε απέναντι τους γνωστούς που ήθελαν τα δήθεν ενωτικά ψηφοδέλτια, μας κατηγόρησαν ότι εμείς διασπούμε το συνδ. Κίνημα,  μας μίλησαν για κομματικές γραμμές, για το γνωστό “έξω τα κόμματα” αυτοί που μέχρι χθες μπαινόβγαιναν στα κομματικά γραφεία για ρουσφέτια και χάρες και σήμερα ανεμίζουν τη σημαία των ανεξάρτητων ή μεταγράφονται ομαδικά στο ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσουν αυτό που έμαθαν να κάνουν.                                                                                                                                                            
Όπου με θράσος κάναμε παρέμβαση υπήρξαν και αυτοί που μας άκουσαν, που ψήφισαν τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας.
Συμπερασματικά : Με τη ύπαρξη και τη δράση της  ΠΑΣΕΒΕ άλλαξε κάτι στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων. Είναι πολλοί αυτοί που συνειδητοποίησαν ότι ο αντίπαλος είναι τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους εκφραστές. Η συμμέτοχη μας στις εκλογές της ΟΕΒΕΝΗ (Ομοσπονδία ΕΒΕ Νομού Ηρακλείου) έδειξε ότι μας υπολογίζουν. Ξέρουν ότι τους χαλάμε τη σούπα. Αυτό που μένει και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς, αυτός ο κόσμος να κάνει το επόμενο βήμα. Συμπόρευση με την ΠΑΣΕΒΕ

Είμαστε αισιόδοξοι  πως η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ θα είναι σταθμός στην πορεία της ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος, στην ισχυροποίηση του αντιμονοπωλιακού πόλου. Να προχωρήσουμε με νέες δυνάμεις αξιοποιώντας πείρα και επιχειρήματα, για την αλλαγή των συσχετισμών, στην ενίσχυση της κοινωνικής  συμμαχίας.

ΕΔΩ ΟΜΙΛΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ