Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Συνεδριο της ΓΣΕΒΕΕ-αποτελεσματα

Την ανάγκη ανασύνταξης του κινήματος ανέδειξε η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση», που στηρίζεται από την ΠΑΣΕΒΕ

imagesΜε έντονο το στοιχείο του εκφυλισμού, έγινε την περασμένη βδομάδα το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ. Σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τους αυτοαπασχολούμενους, με τα χιλιάδες «λουκέτα» στα μικρομάγαζα, την αναδουλειά, τα «χαράτσια», οι παρατάξεις που υπηρετούν τη γραμμή του «ευρωμονόδρομου» αναλώθηκαν σε ένα αλισβερίσι για τη μοιρασιά των θέσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, με τους συσχετισμούς να παραμένουν αρνητικοί για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Στην ουσία, κορυφώθηκε μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις αρχαιρεσίες των τοπικών και κλαδικών Ομοσπονδιών των ΕΒΕ. Το συνέδριο κατέγραψε τη μεγάλη πτώση της συμμετοχής των μελών στις εκλογοαπαλογιστικές διαδικασίες: Από τις 55.000 το 2011, μειώθηκαν φέτος στις 46.000. Ανάμεσα σε άλλα, στο συνέδριο καταγράφηκαν «ευτράπελες» προσπάθειες νομιμοποίησης αντιπροσώπων και παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή…

ΠΑΣΕΒΕ ΕΑ ΤΑΞΙΠαρά την πτώση της συμμετοχής και τον τεράστιο μηχανισμό πίεσης που λειτούργησε όλο το προηγούμενο διάστημα, η παράταξη της «Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης» κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις της. Στο νέο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ εκπροσωπείται με 11 έδρες, όσες και στο προηγούμενο, καταγράφοντας ποσοστό 17,9%. Η «ΠΑΣΚΜΜΕ – Συνεργαζόμενοι» αύξησε τις έδρες της κατά μία, φτάνοντας τις 25 με ποσοστό 48,04%. Η «ΑΣΚΕΒΕ» – παράταξη όπου συμμετέχουν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ – κατέγραψε ποσοστό 21,4% και έλαβε 11 έδρες, από 8. Τέλος, η «ΔΑΚΜΜΕ» θα εκπροσωπείται στο νέο ΔΣ με 6 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με το 2011, καταγράφοντας ποσοστό 12,66%.

Στη συντριπτική μάζα των ανθρώπων που κινδυνεύουν με κατασχέσεις και στερούνται το στοιχειώδες δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι δυνάμεις της «Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης» θα ρίξουν το επόμενο διάστημα όλο το βάρος της δράσης, για την αγωνιστική ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ.