Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Καταδικάζουν αγρότες για χρέη από δάνεια




Βροχή τα «κλητήρια» σε παραγωγούς που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα δάνεια από την πρώην Αγροτική

Σε δίκες και καταδίκες αγροτών που δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους στην Τράπεζα Πειραιώς (εξαγόρασε την πρώην Αγροτική Τράπεζα), προχωρεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα «κλητήρια» που πέφτουν «βροχή» σε αγρότες της Καρδίτσας που έχουν χρέη και αδυνατούν να τα πληρώσουν. Ενας από αυτούς, έχει δικαστεί και καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ η δίκη ενός άλλου αναβλήθηκε για το Μάρτη του 2014.


Η διαδικασία που φαίνεται να ακολουθείται είναι η εξής: Η τράπεζα στέλνει τους καταλόγους με τους αγρότες που δεν πληρώνουν τα χρέη στα κεντρικά της Εφορίας και από κει διαμοιράζονται στα κατά τόπους καταστήματα. Αυτά απευθύνονται στους εισαγγελείς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, προχωρούν σε ποινικές διώξεις, ορίζονται δικάσιμοι, γίνονται οι δίκες και επιβάλλονται ποινές.

Πρόκειται για αγροτικά δάνεια που οι διωκόμενοι αγρότες τα πήραν από την ΑΤΕ πριν ακόμα αυτή πωληθεί στην Πειραιώς. Μετά το «σπάσιμο» της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα (η «καλή» κατέληξε στην Πειραιώς), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πέρασαν στην «κακή» και παρέμειναν στη διαχείριση του Δημοσίου. Τώρα, το κράτος στρέφεται ενάντια στους αγρότες από τους οποίους δεν έχει τίποτα να δημεύσει για να πάρει τα χρωστούμενα και οι υποθέσεις καταλήγουν στα δικαστήρια.

Τα δάνεια αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί και γιγαντωθεί με τις συνεχείς προσαυξήσεις και τα απανωτά πανωτόκια. Είναι «θηλιά στο λαιμό» των φτωχών αγροτών, που δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν, καθώς το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί.
Μοχλός για ξεκλήρισμα
Η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις, πολλαπλασιάζεται λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού των αγροτικών προϊόντων και των δυσκολιών στη διακίνησή τους, της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής, των περικοπών και των παρακρατήσεων στις επιδοτήσεις και τις άλλες ενισχύσεις, των ζημιών στην παραγωγή που δεν καλύπτονται και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, της μείωσης της πενιχρής αγροτικής σύνταξης κι άλλων αντιαγροτικών μέτρων της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.
Αυτό το συρρικνωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, δέχεται άγρια πλήγματα από πολλά νέα βάρη που φορτώνεται ο αγροτικός κόσμος, όπως:
  • Η φορολογία 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, ο φόρος επιτηδεύματος και ενιαίος φόρος για τα σπίτια, τις αποθήκες, τα οικόπεδα και τα χωράφια στο χωριό.
  • Τα υπέρογκα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και στον ΟΓΑ.
  • Οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, του αγροτικού πετρελαίου, στα δημοτικά τέλη των «Καλλικρατικών» δήμων.
  • Τα χαράτσια για την εισαγωγή και νοσηλεία στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, για τις άδειες των γεωτρήσεων, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τη νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.
Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις καταδίκες για τα χρέη, δημιουργούν προϋποθέσεις για να επιταχυνθεί το ξερίζωμα των φτωχομεσαίων αγροτών και η συγκεντροποίηση της γης και της παραγωγής τους.
Οργανωμένη απάντηση
Τις δικαστικές διώξεις για αγροτικά χρέη κατήγγειλαν οι αγρότες της Καρδίτσας, στις κινητοποιήσεις που οργάνωσε, χτες, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, στα τοπικά καταστήματα της Εφορίας και της πρώην ΑΤΕ, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα και ότι δεν τους τρομάζουν ούτε τα αγροτοδικεία, που βγάζουν καταδικαστικές αποφάσεις, ούτε οι απειλές προς όσους χρωστούν και δεν μπορούν να πληρώσουν, ότι θα στους στείλουν στη φυλακή και θα τους πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια.

Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να γίνει κανένας πλειστηριασμός και καμιά κατάσχεση περιουσιακού στοιχείου φτωχού αγρότη, για χρέη προς την τράπεζα και την εφορία.