Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Διακήρυξη για τις εκλογές της ΕΛΜΕ Ηρακλείου απο το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικων




ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών
Συναδέλφισσα, Συνάδελφε
Τα προβλήματα το επόμενο διάστημα στη ζωή μας και στο σχολείο θα οξυνθούν. Η επίθεση πλουτοκρατίας-κυβέρνησης-Ε.Ε. θα δυναμώσει. Έρχονται νέα μέτρα.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή των συσχετισμών, η ισχυροποίηση των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων, η ανασύνταξη του κινήματος σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου μας προσφέρονται για να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα, για το ποιους αγώνες και τι είδους κίνημα έχουμε ανάγκη σήμερα.
Η οργάνωση σχεδιασμένων και σωστά προσανατολισμένων αγώνων αποτελεί μονόδρομο για να αποκρούσουμε την επίθεση. Για να ανοίξουμε το δρόμο για μια ζωή με δικαιώματα για μας και τα παιδιά μας, για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.
        Σήμερα, έχουμε ανάγκη για ένα κίνημα μαζικό, οργανωμένο, ταξικό, καλά προετοιμασμένο για τη  σύγκρουση με πλουτοκρατία, αστικό κράτος, κυβέρνηση, τρόικα, με όσους καταδυναστεύουν τη ζωή μας.
Κίνημα που θα έχει καθαρό πως αν δεν απαλλαγούμε, αν δε χειραφετηθούμε από τη δικτατορία των μονοπωλίων και της ΕΕ, άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δούμε.
Μόνο με αυτή τη γραμμή μπορεί η ανασύνταξη του κινήματος να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικούς και νικηφόρους αγώνες. Αυτή τη γραμμή σας καλεί η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (που στηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών) να ακολουθήσετε.
Καμιά άλλη δύναμη σήμερα δεν έχει αυτόν τον προσανατολισμό, αυτήν την κατεύθυνση.
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών σας καλεί σε ΕΝΟΤΗΤΑ πάνω σ' αυτή τη γραμμή, ανεξάρτητα από τις επιμέρους σήμερα πολιτικές προτιμήσεις για
να δυναμώσει ο ενιαίος αγώνας, η λαϊκή συμμαχία.
Η ανασύνταξη του κινήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει πρώτα να απαλλαγούμε από τον παλιό αλλά και τον –υπό διαμόρφωση-  νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Ø  Οι βάρβαρες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών (κατάργηση μονιμότητας, κινητικότητα, απολύσεις, αξιολόγηση, νέο λύκειο κ.α.) συνθέτουν το «νέο σχολείο». Τα μέτρα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα του Μνημονίου. Είναι η στρατηγική της Ε.Ε. και των επιχειρηματικών ομίλων στην εκπαίδευση, που είχε αποφασιστεί πολύ πριν από την κρίση και τα Μνημόνια. Αυτή είναι η αλήθεια που διαχρονικά αποσιωπούν (και μέσα στους απεργιακούς αγώνες) οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.
Ø Όσο το κίνημα θα αγανακτεί μόνο για τις καταστροφικές συνέπειες κι όχι για την πολιτική που τις γεννά και όσο η αντιδραστική στρατηγική κεφαλαίου-κυβέρνησης-Ε.Ε. δε θα μπαίνει στο επίκεντρο της οργάνωσης της πάλης, τόσο θα μένει εγκλωβισμένο στην ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση κυβερνήσεων και κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου. Δε θα είναι σε θέση να αντισταθεί στην επίθεση που δέχεται. Θα παραμένει μακριά από τους φυσικούς του συμμάχους, μαθητές, γονείς, το λαό μας που βλέπει τη μόρφωση και τη ζωή των παιδιών του να τσακίζονται.
Ø Οι αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις, ακυρώθηκαν από την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ). Ούτε ήθελαν, ούτε μπορούσαν να τις προσανατολίσουν σωστά, να τις στηρίξουν ουσιαστικά και πρακτικά, να κάνουν τους απαραίτητους ελιγμούς, όπως και τις απαραίτητες συμμαχίες, ώστε να αποκτήσει ο αγώνας αντοχή και διάρκεια.
Ø  Οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (που έχουν εξελιχθεί  σε συνιστώσα και άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ) επέλεξαν στόχους και μορφές πάλης με κριτήριο, όχι το πώς θα γίνουν αποτελεσματικοί οι αγώνες μας, πώς θα πάνε ένα βήμα μπροστά τα αιτήματά μας αλλά πώς θα συνδράμουν τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ για να μεγαλώσουν τα εκλογικά του ποσοστά και να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη».
Ø Επέλεξαν στα τυφλά μία απεργία διαρκείας γνωρίζοντας ότι ο κλάδος ούτε είχε προετοιμαστεί, ούτε είχε αντοχή για μια τέτοια σύγκρουση, χωρίς προϋποθέσεις επιτυχίας, δίχως να διασφαλίζεται κοινός βηματισμός με άλλους κλάδους, ούτε καν των δυο εκπαιδευτικών ομοσπονδιών! Ξεκίνησαν έναν αγώνα, λέγοντας σε όλους τους υπολοίπους «αν θέλετε ακολουθήστε»! Οι ευθύνες είναι δικές τους κι όχι των συναδέλφων που έδειξαν αγωνιστικές διαθέσεις.
Ø Το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή μίλησε καθαρά. Έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας. Αντιπάλεψε την ύπουλη κυβερνητική προπαγάνδα και  τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει το κίνημα μέχρι εκεί που υπηρετεί το στόχο του για την κυβερνητική εναλλαγή. Έκανε ό,τι περνάει από το χέρι του για να γίνει στόχος των αγώνων η καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε.-πλουτοκρατίας. Αυτή είναι και η αιτία που οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ («Εκπαιδευτικής Προοπτικής) και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ξεδίπλωσαν ένα βρώμικο, ανήθικο πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ο λόγος είναι ότι το ΠΑΜΕ τους αποκαλύπτει. Μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά τους να λειτουργήσει το κίνημα σαν δεκανίκι της επόμενης «μια από τα ίδια» κυβέρνησης. Μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που βάζει πλάτη στη στρατηγική του κεφαλαίου και του τσακίσματος του κινήματος..
           Στη διάρκεια της απεργίας έκαναν την εμφάνισή τους επικίνδυνα, διαλυτικά και εκφυλιστικά φαινόμενα για το κίνημα. Συνδικαλιστές  που ανήκουν στην πλειοψηφία πρόβαλλαν επίσημα το εξής : δεν έχουν σημασία τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, δεν είμαστε καταμετρητές ποσοστών, το θέμα είναι πολιτικό, συνεχίζουμε με απεργία διαρκείας, με τη μορφή των 5νθήμερων επαναλαμβανόμενων»!
          Εμείς λέμε: Επιτυχημένοι αγώνες δεν είναι μόνο αυτοί που σου «αφήνουν κάτι στο χέρι»! Υπάρχουν αγώνες που αποτρέπουν ή καθυστερούν τα σχέδια του εχθρού. Υπάρχουν αγώνες που σε κάνουν πιο δυνατό, δημιουργούν μια πιο στέρεη προοπτική, ώστε να δώσεις τις επόμενες μάχες από καλύτερη θέση, βάζουν θεμέλια για την ανασύνταξη του κινήματος. Στον αγώνα του κλάδου μας αυτή η συντεταγμένη πορεία, δυστυχώς δεν καταχτήθηκε και την ευθύνη την έχει η ηγεσία του κλάδου που σε αυτή τη φάση τον καθοδήγησε.
  Στη Γενική Απεργία στις 6/11/13 φανερώθηκαν οι συνέπειες αυτού του αγώνα στις διαθέσεις των συναδέλφων (μοιρολατρία, αδιαφορία και χαμηλά ποσοστά). Φανερώθηκε και η υπονόμευση της Γενικής Απεργίας ως όρου και βήματος για να χτιστεί η συμμαχία. Αυτήν την πρόταση κλιμάκωσης του αγώνα με Γενική Απεργία, οι «υπερεπαναστάτες» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δε δίστασαν να καταψηφίσουν στο ΔΣ της ΔΟΕ.
 Απέναντί μας, έχουμε κυβέρνηση-Ε.Ε.-πλουτοκρατία. Αντιπάλους ισχυρούς και αδίστακτους. Έχουν σχέδιο και στόχο να τσακίσουν το κίνημα για να εφαρμόσουν ανεμπόδιστα την πολιτική τους. Αυτός ο πόλεμος, για να καταλήξει σε νίκη των εργαζομένων, απαιτεί καθαρούς στόχους: Να κάνει κουμάντο ο λαός στον πλούτο που παράγει, για να σχεδιάσει την οικονομία και το σχολείο που έχει σήμερα ανάγκη. Απαιτεί ρήξη με την στρατηγική των μονοπωλίων και το πολιτικό τους προσωπικό. Τέτοιο κίνημα χρειάζεται σήμερα!
  Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την οργάνωση του αγώνα μας, στον παλιό ή το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό. Καλούμε κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο και συναδέλφισσα να σκεφτεί, να προβληματιστεί για τα παραπάνω, να πάρει θέση στην οργάνωση της πάλης. Οι πρόσφατοι αγώνες, μπορούν και πρέπει να γίνουν αφετηρία πραγματικής αντεπίθεσης.  Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα πράγματα.
ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ,
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!
Στήριξη και ανάδειξη σε πλειοψηφία συνδικαλιστικών δυνάμεων, μόνο με ταξικά και κοινωνικά κριτήρια. Αγωνιστική πλειοψηφία που να ενώνει όλους τους εκπαιδευτικούς στη βάση των συμφερόντων τους. Στη βάση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.
Ανασύνταξη του κινήματος, λαϊκή αντεπίθεση χωρίς την ισχυροποίηση του ταξικού προσανατολισμού, την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων δε γίνεται!
Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα πράγματα. Η αλλαγή συσχετισμών, η ισχυροποίηση των προτάσεων και των θέσεων του ΠΑΜΕ -και στην ΕΛΜΕ μας- αποτελούν τη μόνη απάντηση τη μόνη ελπίδα για την ανασύνταξη και την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης!
Στις εκλογές της ΕΛΜΕ Ηρακλείου (Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου) ψηφίζουμε:
Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
             ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ  


ΠΑΜΕ ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ    http://pameekpira.wordpress.com/ Ηράκλειο, 25 Νοεμβρίου 2013