Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΕ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΘΕΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Ολλανδία: 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά κάτω από το όριο φτώχειας


Πηγή: ΑΡ

Αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών που ζούνε κάτω από το όριο φτώχειας παρατηρείται στην Ολλανδία από το 2011 μέχρι σήμερα.
Τα όρια της φτώχειας στην Ολλανδία ορίζονται ως 1.040 ευρώ το μήνα για αυτούς που ζούνε μόνοι και για ζευγάρια με δύο παιδιά το ακαθάριστο εισόδημα είναι 1.960 ευρώ το μήνα. Με βάση αυτό, το 7,6% του πληθυσμού μίας από «τις πιο αναπτυγμένες και ισχυρές οικονομικά χώρες» ζει με εισόδημα κατώτερο αυτών. Υπολογίζεται επίσης ότι το 11% των παιδιών στην Ολλανδία μεγαλώνουν σε οικογένειες που έχουν ως μοναδικό εισόδημα τα όποια επιδόματα έχουν μείνει ακόμη και δεν έχουν καταργηθεί από την κυβέρνηση.
Όπως είναι αναμενόμενο, μεγάλο ποσοστό αυτών των νοικοκυριών είναι συγκεντρωμένα στις μεγάλες πόλεις της Ολλανδίας αλλά και στις περιοχές με μεγάλη οικονομική δραστηριότητα και παρουσία ισχυρών οικονομικών ομίλων (Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Χάγη).
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της Ολλανδίας καθώς και μεγάλες εταιρείες πανηγυρίζουν για τα θετικά σημάδια της οικονομίας και την αύξηση των κερδών τους το τελευταίο τετράμηνο (αύξηση του ΑΕΠ λόγω εξαγωγών περίπου κατά 2%, αύξηση των εσόδων κατά 3% στη «Philips» κ.λπ.), ο αριθμός των οικογενειών που ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας στην Ολλανδία αναμένεται να αυξηθεί. Επίσης τα τελευταία 2 χρόνια η ολλανδική κυβέρνηση στο όνομα της κρίσης έχει προχωρήσει σε περικοπές σε όλους τους τομείς της οικονομίας (υγεία, παιδεία, πρόνοια, συντάξεις), αποδεικνύοντας περίτρανα για ακόμα μια φορά ότι την κρίση και την εξασφάλιση της ανάπτυξης του κεφαλαίου πρέπει να την πληρώσει μόνος του ο λαός.