Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Περιφέρειες: Αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάργηση της Κυριακής αργίας


Αποφάσεις των Αντιπεριφερειών για την Κυριακάτικη αργία




Σημαντικό ρόλο στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα και με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελούν βασικό στυλοβάτη στην εφαρμογή της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής.
Την ίδια ώρα, έληξε σήμερα Παρασκευή 8/11 η προθεσμία που είχαν οι αντιπεριφέρειες προκειμένου να αποφασίσουν αν και πόσες Κυριακές θα ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα κάτω από 250 τ.μ. στις περιοχές τους, εκτός από τις επτά που προβλέπει ο νόμος. Σε ό,τι αφορά την Αττική:
  • Η Αντιπεριφέρεια δυτικής Αττικής έχει αποφασίσει άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου μόνο για την περιοχή της Φυλής, με το έωλο επιχείρημα ότι «με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται καλύτερα οι αγοραστικές ανάγκες των καταναλωτών, των εργαζομένων και των μετακινούμενων στην περιοχή πολιτών, ευνοείται η ανάπτυξη της περιοχής, η απασχόληση και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και γενικώς διευκολύνεται το κοινωνικό σύνολο».
  • Απόφαση για να ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου πήρε και η αντιπεριφερειάρχης ανατολικής Αττικής. Επίσης, η αντιπεριφέρεια Νήσων, με εξαίρεση τη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία (εκτός από τη λουτρόπολη των Μεθάνων, όπου τα καταστήματα κάτω από 250 τ.μ. μπορούν να ανοίγουν όλες τις Κυριακές).
  • Οι αντιπεριφέρειες Πειραιά, Κεντρικού, Δυτικού και Βορείου Τομέα, αποφάσισαν άνοιγμα τις εφτά Κυριακές που προβλέπει ο νόμος. Εδικά για τον Βόρειο Τομέα της Αττικής (αφορά τους Δήμους Πεντέλης, Κηφισιάς, Μεταμορφώσεως, Πεύκης - Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ψυχικού - Φιλοθέης, Χολαργού - Παπάγου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου και Ηρακλείου), ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κ. Μανιάτης ομολόγησε ότι «κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου την προηγούμενη Κυριακή δεν αυξήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι το άνοιγμα των καταστημάτων συνέπεσε με τις εκπτώσεις και τον καλό καιρό».
Θυμίζουμε ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση να μην ανοίγουν καμία Κυριακή και πουθενά τα καταστήματα. Προχτές, κατέθεσαν αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητηθεί ξανά το ζήτημα.
Σε άλλες περιοχές:
  • Κάτω από την πίεση εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων υιοθέτησε κατά πλειοψηφία (14-8) την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να μην ανοίγουν τα καταστήματα καμία Κυριακή το χρόνο, ζητώντας μάλιστα από την αντιπεριφέρεια Κέρκυρας να ανακαλέσει την απόφασή της για άνοιγμα επτά Κυριακές. Στην Κέρκυρα, δράση για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας ανέπτυξαν τα κλαδικά Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μαζί με το Σωματείο Αυτοαπασχολουμένων - Εμπόρων - Επαγγελματιών Κέρκυρας. Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κέρκυρας και αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, ψήφισε στην Ένωση υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων επτά Κυριακές (σύμφωνα με το νόμο της κυβέρνησης), αλλά σε τοπικό επίπεδο αναγκάστηκε να το καταψηφίσει.
  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε τα καταστήματα να είναι ανοιχτά, εκτός από τις επτά Κυριακές, άλλες τρεις: Δύο τις μέρες της ΔΕΘ και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.
  • Στην Περιφέρεια Ηπείρου, η πλειοψηφία (ΝΔ-ΛΑΟΣ) αποφάσισε την περασμένη βδομάδα να μη συζητηθεί το θέμα (με το επιχείρημα ότι είναι θέμα των Αντιπεριφερειών να αποφασίσουν), παρά την αντίθετη γνώμη όλων των άλλων παρατάξεων αλλά και την αγωνιστική παρέμβαση εργαζομένων και φορέων που ζητούσαν να παρθεί σαφής θέση κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.
  • Στην Πελοπόννησο, η Αντιπεριφέρεια Αρκαδίας αποφάσισε άνοιγμα των καταστημάτων και την τελευταία Κυριακή του χρόνου, στους βασικούς δήμους της περιοχής.
  • Ομόφωνη καταδίκη της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, πήρε τον περασμένο Ιούλη το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.
  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας αποφάσισε άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο.
  • Στη Θεσσαλία, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει το θέμα, ωστόσο η Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας αποφάσισε άνοιγμα τις επτά Κυριακές που προβλέπει ο νόμος.
  • Δεν έχουν πάρει θέση τα Περιφερειακά Συμβούλια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας.
Τι προβλέπει ο νόμος:
Σύμφωνα με το νέο νόμο, καθιερώνονται τέσσερις εκπτωτικές περίοδοι το χρόνο, από δυο που είναι σήμερα. Προβλέπει ακόμα ότι όλα τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν εφτά Κυριακές το χρόνο. Συγκεκριμένα: Την πρώτη Κυριακή κάθε μίας εκπτωτικής περιόδου (όπως είναι η σημερινή), δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και την Κυριακή των Βαΐων. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τα καταστήματα με εμβαδό κάτω από 250 τ.μ., τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν περισσότερες από τις εφτά Κυριακές, ακόμα και όλες (52) τις Κυριακές του χρόνου! Ο ακριβής αριθμός των Κυριακών που θα μπορούν να ανοίγουν, θα ορίζεται με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, που θα ανανεώνεται κάθε χρόνο.
Ο νόμος δε διευκρινίζει τον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων που θα εργάζονται τις Κυριακές. Ωστόσο, και επειδή η κυριακάτικη αργία καταργείται -τουλάχιστον για 7 Κυριακές το χρόνο σε όλα τα καταστήματα- η μέρα αυτή θεωρείται εργάσιμη. Από εκεί προκύπτει ότι οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να την πληρώνουν χωρίς την προσαύξηση, όπως δηλαδή, θα πληρωνόταν μια κανονική εργάσιμη ημέρα

Το πλαίσιο πάλης της κοινωνικής συμμαχίας
Την αντίθεσή τους στη λειτορυγία των καταστημάτων τις Κυριακές έχουν εκφράσει εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες θα είναι αρνητικές και αλυσιδωτές συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους.
Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας θα «ανοίξει» την όρεξη και σε άλλες μερίδες του κεφαλαίου που δε θα μείνουν θεατές των «προνομίων» που αποκτούν οι μεγαλέμποροι, (παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εφταήμερη δουλειά, μικρότεροι μισθοί - ασφάλιση) καθώς το Εμπόριο και οι υπηρεσίες υπήρξαν πάντα το «θερμοκήπιο» για αντιλαϊκά μέτρα που επεκτείνονταν μετά σε όλους τους κλάδους.
Οι δυνάμεις των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ καλούν σε ξεσηκωμό ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, προβάλλοντας το εξής πλαίσιο πάλης:
1. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
2. Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής Σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.
3. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
4. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
5. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
6. Θεώρηση ασφαλιστικού βιβλιαρίου για κάθε άνεργο και άνεργη εμποροϋπάλληλο, για κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό έμπορο, ανεξάρτητα από χρέη.
7. Σε κανένα σπίτι άνεργου - άνεργης εμποροϋπάλληλου - αυτοαπασχολούμενου - μικρού εμπόρου να μην κοπεί το ρεύμα.

8. Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια (ΔΕΗ - Εφορίας).

πηγη:  902.gr