Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Δανία: Χιλιάδες μικρομάγαζα έκλεισαν ένα χρόνο μετά την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας



Άποψη της Κοπεγχάγης

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και το ελεύθερο ωράριο των καταστημάτων εφαρμόζεται στη Δανία από την 1η Οκτώβρη του 2012. Δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο και ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά. Κλείσιμο χιλιάδων μικρών καταστημάτων και αύξηση του τζίρου των μεγαλοκαταστημάτων.

Ο μεγάλος τζίρος συγκεντρώνεται στα αγοραστικά κέντρα όπου τα ενοίκια είναι στα ύψη, και κλείνουν τα καταστήματα στις γειτονιές, όπως τα περίπτερα,τα μίνι μάρκετ, οι μπουτίκ ρούχων, τα περίπτερα στα βενζινάδικα, όπου σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία σημειώνεται πτώση του τζίρου μέχρι και 50%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του συλλόγου μεσιτών καταστημάτων μέσα στα επόμενα 2 χρόνια θα έχει κλείσει πάνω από το 30% των μικρομάγαζων και είναι ήδη γεγονός ότι τα περισσότερα ανοίκιαστα κτήρια είναι λίγων τετραγωνικών.
Σύμφωνα με τον Jesper K. Andersen, διευθυντή του συνεταιρισμού περιπτέρων και μίνι μάρκετ, παρατηρείται μια πτώση του συνολικού τζίρου ύψους 30% που ανέρχεται σε 11 δισ. κορώνες, με αποτέλεσμα πάνω από 400 μαγαζιά να έχουν ήδη κλείσει... Τα ίδια δηλώνει και ο Jens Birkeholm, διευθυντής του συλλόγου καταστημάτων λιανικής πώλησης (υποδήματα, ρούχα, είδη σπιτιού).

Κόλαση είναι και οι συνθήκες εργασίας για τους ιδιοκτήτες των μικροκαταστημάτων που αναγκάζονται να τα έχουν ανοιχτά όλο και περισσότερες ώρες, ενώ οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, εκμεταλλευόμενες τις αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, απασχολούν νέους χωρίς πλήρη ασφάλιση και υποχρεώνουν τους παλιούς να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις, με τις οποίες αποδέχονται χαμηλότερα μεροκάματα και περισσότερες ώρες δουλειάς.


πηγη 902.gr