Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΕΣΕΕ: Διαπιστώσεις χωρίς δράση








Το αναμενόμενο γεγονός ότι από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κερδισμένες θα βγουν οι μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου και τα πολυκαταστήματα, επιβεβαιώνουν τα πρώτα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Όπως σημειώνει σε σχετικό δελτίο Τύπου η ΕΣΕΕ, από την αγοραστική κίνηση της Κυριακής «ευνοήθηκαν τα καταστήματα που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα περισσότερο από την πλειονότητα των μικρών ανεξάρτητων επιχειρήσεων».
Σχετικά με τη συνολική κίνηση, η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι «κατά την πρώτη Κυριακή προαιρετικής λειτουργίας, η εμπορική κίνηση σε όσα καταστήματα επέλεξαν να είναι ανοιχτά, με εξαίρεση το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και εν μέρει του Πειραιά, της Κηφισιάς και της Γλυφάδας, δεν ανταποκρίθηκε στις αναμενόμενες προσδοκίες».
Η ΕΣΕΕ ισχυρίζεται ουσιαστικά ότι είναι «μαγική εικόνα» οι κατάμεστοι εμπορικοί δρόμοι, καθώς το καταναλωτικό κοινό την Κυριακή βγήκε περισσότερο για βόλτα (λόγω των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών) παρά για αγορές. Μάλιστα τα στοιχεία της ΕΣΕΕ αναφέρουν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της Κυριακής ήταν χειρότερα απ' ό,τι του Σαββάτου 2 Νοέμβρη, πρώτη μέρα του εκπτωτικού δεκαημέρου του Νοέμβρη.
Τέλος, τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΣΕΕ αναφέρουν ότι άνοιξαν μόλις 1 στα 4 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και 1 στα 3 καταστήματα στην Αττική. Για την πλειονότητα δε όσων «μικρών» άνοιξαν η επιπλέον ενίσχυση που ανέμεναν για το ταμείο τους όχι μόνο δεν ήρθε ποτέ, αλλά αντίθετα δεν κάλυψαν ούτε τα έξοδά τους. Τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας και τα συμπεράσματα από την πρώτη εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.
Ανεξαρτήτως των διαπιστώσεων και της καταγραφής της πραγματικότητας πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση της ΕΣΕΕ όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και σήμερα, χαρακτηρίζεται από τη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε βάρος εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων. Με τη στάση της, έχει βάλει πλάτη στην πολιτική που χτυπά τα δικαιώματα των εργαζομένων, όχι μόνο στο εμπόριο αλλά και σε άλλους κλάδους, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

πηγη: 902.gr

Το δικό μας σχόλιο: ακόμη και η ΕΣΕΕ, όργανο των μεγαλεμπόρων ομολογεί τα αυτονόητα, ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας ωφελεί μόνο αυτούς που η ίδια αντιπροσωπεύει, δηλαδή τα μονοπώλια του εμπορίου, ενώ οδηγεί σε αφανισμό των μικρών καταστημάτων.
Είναι άξιο απορίας πως ο Υπουργός  δήλωνε προχθές το βράδυ ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων λειτούργησε όταν ακόμη και η ΕΣΕΕ δηλώνει εντελώς το αντίθετο.

Άλλωστε η εικόνα από δεκάδες μεγάλες πόλεις της χώρας μόνο ανοικτα μαγαζιά δεν είχε στο κάδρο