Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Οδηγούν σε «εξαφάνιση» τον ΟΑΕΕ….




«Στο ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του ΟΑΕΕ προς τους ασφαλισμένους του, την οποία ενώ χρεώνει, αρνείται να την παράσχει λόγω οφειλών, αναφέρεται ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσηςμετά από παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Υπουργού: «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εισφορές για ασθένεια δεν είναι ανταποδοτικές και δεν διαχωρίζονται από τους άλλους κλάδους. Οι ασφαλισμένοι και τα μέλη της οικογενείας τους κάνουν χρήση των παροχών υγείας, όταν και εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο και δεν συναρτώνται με το ύψος των εισφορών.»
«Επίσης», όπως προσθέτει, «επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλοί ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ να έχουν οφειλές με αποτέλεσμα να έχουν απωλέσει το δικαίωμα παροχών υγείας, εφαρμόζεται από το Υπουργείο Υγείας, το πρόγραμμα για την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των ανασφάλιστων πολιτών και αυτών που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα.»
Όπως αναφέρεται στην παρέμβαση του κ. Λ. Αυγενάκη: «περίπου 350.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους και ταυτόχρονα αδυνατούν να τις ρυθμίσουν. Συνέπεια αυτού, είναι ο ΟΑΕΕ, ενώ χρεώνει τις εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην την παρέχει. Ο ΟΑΕΕ, συνεχίζει και χρεώνει τους ασφαλισμένους του με 92,5€ κάθε μήνα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ, αρνείται να την παράσχει λόγω οφειλών. Δηλαδή χρεώνει 1100€ κάθε έτος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που όμως δεν παρέχει, επειδή ο ασφαλισμένος οφείλει και δεν έχει ρυθμίσει
Επισημαίνει μάλιστα ότι: «για τις εισφορές (τις οποίες δεν διαχωρίζει από τις εισφορές για σύνταξη) αυτές μάλιστα ο ΟΑΕΕ λαμβάνει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και επίσης ασκεί ποινική δίωξη (όταν το συνολικό ποσό της οφειλής ξεπεράσει τις 20.000€). Κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα για τον ΟΑΕΕ να μην είναι απαιτητές οι εισφορές αυτές. Πώς γίνεται όμως να αρνείται να παράσχει τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες όταν τις χρεώνει και τις απαιτεί με κάθε μέσο;»

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά τον μη υπολογισμό κατά τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών του ποσού που αναλογεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά το διάστημα που οι ασφαλισμένοι δεν ήταν ενήμεροι, και άρα δεν απολάμβαναν παροχές.»…..
Από δημοσίευμα σε τοπικά ΜΜΕ  
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω  ουσιαστικά προτείνεται από τον κυβερνητικό βουλευτή κάτι που έχουν προτείνει κατά καιρούς διάφοροι θεσμικοί παραγoντες, και που έχει ακουστεί και από την μεριά κυβερνητικών συνδικαλιστών των ΕΒΕ-στελέχη της ΕΣΕΕ, ΟΕΒΕΝΗ, ακόμη και μέσα στον ΕμπορικοΣυλλογοΗρακλειου απο την μερια συμβουλων της Εμπορικης Ενοτητας, της παραταξης της πλειοψηφιας-ΓΙΑ «ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ» όπως λένε του κλάδου σύνταξης από αυτό της υγείας και να γίνει όπως προτείνουν είτε ένα άλλο «ανταποδοτικό ταμείο» όπου ο ασφαλισμένος ότι πληρώνει θα παίρνει, είτε οι 400000 ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ να μην έχουν περίθαλψη αλλά μόνο σύνταξη με βάση τις καταβολές που θα κάνουν.

Σε αυτή την πρόταση ουσιαστικά δηλαδή προκρίνεται ένα «Αμερικανικό σύστημα υγείας» με βάση την ανταποδοτικότητα-μόνο που στις ΗΠΑ 100 εκατομ. είναι εντελώς ανασφάλιστοι-απεμπολείται οριστικά ο δημόσιος χαραχτήρα της υγείας, πρόνοιας, ασφάλισης, σύνταξης και γίνεται ουσιαστικά ο χώρος της υγείας ακόμη ένα πεδίο κερδοφορίας για τα μονοπώλια του χώρου.
Κανείς βεβαία από όλους αυτούς που το προτείνουν δεν μπαίνει στον κόπο να μας πει τι έχουν γίνει τα 48 δις ευρώ που έχουν «χαθεί» από τον ΟΑΕΕ μέσω χρηματιστήριου και «κουρεμάτων», πρόκειται για σωρευμένα κεφάλαια επί δεκαετίες που κυριολεχτικά κλάπηκαν με ευθύνη κάποιων οι όποιοι μένουν ατιμώρητοι την ίδια στιγμή που η απειλή της κατάσχεσης λόγο χρεών στο Ταμείο κρέμεται πάνω από το κεφάλι χιλιάδων ανήμπορων επαγγελματιών που τους  έχει τσακίσει η καπιταλιστική κρίση.
Η υποκρισία των κυβερνητικών βουλευτών αλλά και εκείνων που κάνουν τους λαγούς της Κυβέρνησης και των μονοπωλίων για το θέμα, περισσεύει και γίνεται θράσος.

Έχουν τεραστία ηθική και πολιτική ευθύνη όσοι μέσα στα όργανα  του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ υιοθετούν τέτοιες λογικές, γίνονται συνεργοί σε ένα έγκλημα διάρκειας σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και σε βάρος των χιλιάδων συναδέλφων.
Οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να απαιτήσουν την κρατική επιχορήγηση του ταμείου κατά τα 2/3, να επιστραφούν τα κλεμμένα 48 δις, να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων συναδέλφων.
Όλοι ανεξαρτήτως αν  έχουν σφραγισμένο βιβλιάριο να έχουν περίθαλψη, να παγώσουν οι εισφορές για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση και να μην επιβαρύνονται με τόκους τα χρέη τους.
Οι όποιες ρυθμίσεις καταβολής παλιών χρεών να παίρνουν υπόψη τους τη σημερινή κατάσταση του επαγγελματία και να μη γίνονται με βάση κριτήρια που ίσχυαν προ 5ετιας.
Να ελαττωθεί το ύψος της εισφοράς χωρίς αλλαγή κλίμακας με συνέπεια την μείωση της μελλοντικής τους σύνταξης
ΟΙ 400000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ δεν πρόεκυψαν «ξαφνικά», αλλά ούτε έγιναν μπαταχτσήδες, η πτώση του βιοτικού επιπέδου του λαού, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις που έχουν φτάσει πάνω από 50% τα τελευταία  χρόνια, έγιναν η αιτία να πέσει και ο τζίρος για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, να γιγαντώσουν ακόμη περισσότερο τα μονοπώλια και να εκτοπίσουν σε πολλές περιπτώσεις τους μικροεπαγγελματίες από πολλούς κλάδους.

Αυτά λοιπόν πρέπει να χει κατά νου κάθε συνάδελφος και να μην πέσει στις παγίδες  όσων του τάζουν  «ανταποδοτική περίθαλψη», αυτό πρακτικά σημαίνει «μη περίθαλψη» για τον ίδιο και την οικογένεια του.