Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!‏




ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ   26/11/2013

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

Το τελευταίο διάστημα  η κυβέρνηση με οδηγό τα κέρδη και την «ανταγωνιστικότητα»,σε πλήρη συνεργασία με τους επιχειρηματίες υγείας, το κεφάλαιο και την ΕΕ, ετοιμάζει νέα υποβάθμιση και επιδείνωση των όρων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής επιλογής εντάσσονται οι απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ καθώς γιατροί και εργαζόμενοι θα βρεθούν στη δύνη της κινητικότητας και της απόλυσης, όχι γιατί είναι «πολλοί» και «περισσεύουν», αλλά γιατί η κυβέρνηση κάνει άγριες περικοπές στη κρατική χρηματοδότηση για τη δημόσια υγεία προκειμένου να στηρίξει τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η συρρίκνωση των δομών του ΙΚΑ με κλείσιμο 4 υποκαταστημάτων στο Ν. Ηρακλείου (Αρκαλοχώρι, Μοίρες, Χερσόνησος και Αλικαρνασσός ή Αγ. Μηνάς).

Η εργατική τάξη του Ηρακλείου αλλά και τα άλλα λαϊκά στρώματα αγρότες, αυταπασχολούμενοι αγρότες,  αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, νέοι και οι γυναίκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων πρέπει να ξεσηκωθούμε σε κοινό αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας!

Οι ανάγκες του λαού απαιτούν την ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιων Κέντρων υγείας παντού σε κάθε πόλη και δήμο, και όχι κλείσιμο των πολυατρείων του ΕΟΠΥΥ και Κέντρων Υγείας. Απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων εργαζομένων και όχι απολύσεις.   

Τα μέτρα αυτά που προωθεί η κυβέρνηση είναι μέρος της συνολικότερης αντιλαϊκής επίθεσης ΕΕ-κεφαλαίου, που έχουν στόχο να γίνουν όσο γίνεται φτηνότεροι οι εργαζόμενοι, για να στηριχθεί η «ανταγωνιστικότητα». Ανάλογα μέτρα εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε έχουν μνημόνια είτε όχι. Λέει ψέματα η κυβέρνηση ότι τα μέτρα τα παίρνει για να θίξει τις σπατάλες και για την «ορθολογική ανάπτυξη» των υπηρεσιών υγείας. Είναι σπατάλη να βρίσκεις γιατρό όταν το χρειάζεσαι , φάρμακα και εξετάσεις χωρίς να πληρώνεις; Είναι «σπατάλη» να υπάρχει αποκλειστική κρατική ευθύνη για τη πρόληψη των ασθενειών, να έχει την υγειά του ο λαός; «Ορθολογισμός» για την κυβέρνηση είναι τα χαράτσια στην υγεία και οι περικοπές. Οι υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και ο ΕΟΠΥΥ  θα λειτουργούν  όπως και κάθε ιδιωτική επιχείρηση υγείας στα πλαίσια του ανταγωνισμού, και μεταξύ τους και με τις ιδιωτικές υπηρεσίες, για το μοίρασμα των μεριδίων της αγοράς. Δηλαδή, θα επιδιώκουν να εξασφαλίζουν κέρδη  μέσα από την εκμετάλλευση ασθενών και εργαζομένων. Από  αυτό  θα εξαρτάται η συνέχιση ή όχι της λειτουργίας τους. Να ψάχνουν οι γιατροί τους ασθενείς πελάτες για να έχουν έσοδα, και οι υγειονομικοί να είναι εργαζόμενοι φθηνοί μιας χρήσης.                            

Μπορούμε να βάλουμε φραγμό στα σχέδια τους! Μπορούμε να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική και όσους την στηρίζουν. Με ισχυρή λαϊκή συμμαχία. Με μαζικά γερά σωματεία, απαλλαγμένα από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμένο! Με κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην επιχειρηματική δράση στην υγεία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους για:

  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε μόνιμες, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημοσίων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών και η επιχειρηματική δράση στην υγεία.
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα  ΠΦΥ για όλο το λαό.
  •  Να φορολογηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με 45%. Να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές των μεγαλοεπιχειρηματιών.