Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ




Έμποροι και βιοτέχνες που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ πραγματοποίησαν εχθες 12/2 σύσκεψη στο Ηράκλειο ενόψει της Νομαρχιακής σύσκεψης που διοργανώνει η Γραμματεία του νομού τη επόμενη Δευτέρα.
Δεν έγινε μόνο καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρέμποροι, όπως η υπέρογκη φορολογία, οι ανασφάλιστοι, η προσπάθεια κατάργησης της Κυριακής αργίας, αλλά και της ανάγκης να υπάρξει πιο αποτελεσματική προσπάθεια για την δραστηριοποίηση περισσότερων συναδέλφων, την αλλαγή συσχετισμών στον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου όπου οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ έχουν κάνει σοβαρή δουλειά τα τελευταία 2 χρόνια, και γενικά να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο αντιμονοπωλιακός πόλος συσπείρωσης ανάμεσα στους μικρούς εμπόρους της πολης.
Παρακάτω ολόκληρη η εισηγητική ομιλία του επικεφαλή της ΠΑΣΕΒΕ στο εμπόριο, Νίκου Γαρεφαλακη:

Συναγωνιστές

Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί η Β Νομαρχιακή Σύσκεψη τη ΠΑΣΕΒΕ στο επιμελητήριο Ηρακλείου, στις 18:30 στην οποία και θέλουμε εκ μέρους της Γραμματείας να σας προσκαλέσουμε να παραβρεθείτε και να εμπλουτίσετε με τη δική σας πείρα, τον προβληματισμό, τις ιδέες  τη δράση μας
Μια δράση που ξετυλίχτηκε πριν 3 χρόνια πρώτη φορά, μετά και την ίδρυση της ΠΑΣΕΒΕ πανελλαδικά, που αγκάλιασε όλο αυτό τον καιρό δεκάδες και εκατοντάδες συναδέλφους στο Ηράκλειο.
Αρκετά από όσα έγιναν από εμάς θα ακούσετε και τη Δευτέρα, επομένως εκ μέρους της Γραμματείας Εμπορίου της ΠΑΣΕΒΕ θα θέλαμε να επικεντρώσουμε περισσότερο στα «δικά» μας ας μου επιτρέψετε.
Συγκροτήσαμε την επιτροπή μας πριν 2 χρόνια περίπου, ενόψει τότε και των εκλογών στον ΕΣΗ όπου για πρώτη φορά δημιουργησαμε κίνηση, και παρά τις δυσκολίες καταφέραμε να εκλέξουμε 4 συναγωνιστές στην Διοίκηση του Συλλόγου.
Δεν είχαμε από την α αρχή αυταπάτες για το εγχείρημα μας αφού είχαμε απέναντι τον ισχυρό μηχανισμό του κυβερνητικού συνδικαλισμού, τις ΑΕ με τους 3 εκπροσώπους η κάθε μια, επιδιώξαμε να εκφράσουμε την αγωνία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών έμπορων σε αυτό το πεδίο, να προβάλουμε τα προβλήματα τους, να συσπειρώσουμε όσο καλύτερα θα μπορούσαμε τον μικρέμπορο, τον μικροεπαγγελματία που τον συνθλιβεί η καπιταλιστική κρίση, ο ανταγωνισμός, η εισχώρηση των πολυεθνικών, των μονοπωλίων στην αγορά.
Η πρώτη μάχη που δώσαμε ήταν για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας, βρεθήκαμε απέναντι στην πλειοψηφία του ΕΣΗ υπό τον Κουμαντακη, στον κυβερνητικό συνδικαλισμό που είναι όχημα για την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων.
Καταφέραμε από την πρώτη στιγμή να παρθούν αποφάσεις από τον ΕΣΗ κάτω από τη δική μας πίεση προς όφελος των μικρεμπόρων όπως η θέση για μια Κυριακή ανοιχτό το χρονο, για κάποιες παρεμβάσεις προς τον ΟΑΕΕ κλπ. Βέβαια σχεδόν πάντα υπονομεύτηκαν από την πλειοψηφία που έκανε ότι μπορούσε για να αλλάζει πάντα ότι είχε αποφασίσει το ΔΣ η γενική συνέλευση του Συλλόγου, εντελώς πραξικοπηματικά, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια δράσης και συντονισμού των έμπορων.
Καταγγείλαμε δεκάδες φορές την πλειοψηφούσα παράταξη, ξεσκεπάσαμε το ρόλο της στα μάτια των συνάδελφων, αποδείξαμε την αναξιοπιστία τους, αναδείξαμε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή συσχετισμών στο χώρο, ενίσχυση του αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Δεν έχουμε αυταπάτες. Όσο κυριαρχούν δυνάμεις συμβιβασμένες, υποταγμένες στα συμφέροντα των μονοπωλίων, τόσο ο εκφυλισμός θα συνεχίζεται. Είναι απαραίτητο σήμερα να υπάρξει ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ανάμεσα σε  μικρέμπορους και ΑΕ, δεν μπορούν να συνυπάρχουν  στον ίδιο φορέα και οι αντίπαλοι μας και εμείς, έχουμε ριζικά διαφορετικά συμφέροντα.
Εμείς ως ΠΑΣΕΒΕ δίνουμε λοιπόν αυτή τη μάχη και μέσα και εξω από το Σύλλογο ώστε αυτό να γίνει κατανοητό, έξαλλου οι εξελίξεις στο  θέμα της Κυριακής αργίας δείχνουν και έδειξαν ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι οι φίλοι των μικρεμπόρων.
Στην κατεύθυνση απαλλαγής λοιπόν του συνδικαλιστικού εμπορικού κινήματος από τέτοιες αυταπάτες θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.
Η ενίσχυση της ΠΑΣΕΒΕ, το δυνάμωμα της επιτροπής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, και σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε και τη δική σας συμβολή.
Πιο αποφασιστικά να φτάσουμε με το πλαίσιο πάλης που εχει κατακτηθεί ως βασική κατεύθυνση μέσα από τους αγώνες των τελευταίων ετών, σε όλους τους συναδέλφους.
Η μαζικοποίηση του Συλλόγου, η συμμετοχή στις διαδικασίες του να γίνει μέλημα του καθένα μας, να κάνουμε νέες έγγραφες και να παλέψουμε για την αλλαγή των συσχετισμών.
Τα κύρια ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, όπως η υπεράσπιση της Κυριακής αργίας, η εκ νέου εισβολή των πολυεθνικών στην εγχώρια αγορά, η βαριά φορολογία και τα πρόστιμα, οι κατασχέσεις σε βάρος συναδέλφων που θα ξεκινήσουν σύντομα, οι ανασφάλιστοι που είναι χιλιάδες λόγο χρεών στον ΟΑΕΕ, να γίνουν αφορμές συσπείρωσης, να αποτελέσουν λόγους συσκέψεων το επόμενο διάστημα, να αναδείξουμε την ευθύνη των πολιτικών που εκπορεύονται από τη ΕΕ για ότι σήμερα περνάμε.
Εμείς συνάδελφοι δε λέμε ότι όλα τα κάναμε καλά. Ειχε και η Γραμματεία της επιτροπής εμπορίου τις αδυναμίες της στη λειτουργία της, θέλουμε να ξεπεραστούν, να γίνει ακόμη πιο ισχυρή η παρέμβαση μας στο χώρο  σε όλα τα επίπεδα, αλλά αυτό απαιτεί και τη δική σας συμβολή που είναι καθοριστικός παράγοντας για να επιτύχουμε τα παραπάνω.
Και σας καλούμε με αρχή την ερχομένη Δευτέρα, να παλέψουμε αντάμα για πιο γερή ΠΑΣΕΒΕ, πιο αποφασιστικά και μαζικά να δώσουμε τη μάχη για την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας που θα ανοίξει το δρόμο για ανατροπή κάθε πολιτικής, από όπου και αν προέρχεται και στοχεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, των πολυεθνικών σε βάρος του λαού, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και όλων των  λαϊκών στρωμάτων.
Να δώσουμε όλοι επίσης τη μάχη ώστε στην ΓΣ του Συλλόγου στις 2 Απριλη ο κυβερνητικός συνδικαλισμός να υποστεί άλλη μια ήττα με την παρέμβαση μας.
Σε αυτή την συνέλευση δεν πρέπει αν λείψει κανένας που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΕΒΕ, να μιλήσουμε με κάθε έμπορο που γνωρίζουμε για την ανάγκη αλλαγής συσχετισμών, να τον καλέσουμε να συμμετάσχει.
Ενόψει δε αυτής της συνέλευσης η Γραμματεία της Επιτροπής να ετοιμάσει μια πλατιά μάζωξη έμπορων με στόχο να μπουν τα ζητήματα καθαρά και να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία."


Oι συγκεντρωμένοι έδωσαν ραντεβού στην Νομαρχιακή σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ, να παλέψουν για την ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση της