Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Διαμαρτυρία για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων

Φωτό από το 1ο Λύκειο Ηρακλείου

Το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων του Ηρακλείου, αλλά και οι ελλείψεις, η εγκατάλειψη πολλών από αυτά και οι απαραίτητη έλεγχοι, επισκευές και συντηρήσεις που πρέπει να γίνουν, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του Συνδικάτου οικοδόμων με τον δήμαρχο Ηρακλείου. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Μανώλης Συντυχάκης, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Ηρακλείου, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου στις επερχόμενες εκλογές.

Σημειώνεται ότι 19 σχολεία του Δήμου Ηρακλείου είτε δεν έχουν άδεια κατασκευής είτε είναι κτισμένα ακόμα και απ' το 1927 μέχρι και το 1965 και χρήζουν άμεσου ελέγχου.
Επίσης σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος δημοτικής περιουσίας, του Δήμου το 80% και πάνω των νηπιαγωγείων είναι σε μισθωμένα κτίρια που δεν πληρούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών
.
Επιπρόσθετα, από τους 20 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στο Δήμο Ηρακλείου, οι 15 είναι ιδιόκτητοι και οι 5 ενοικιαζόμενοι οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής, πυρασφάλειας και αντισεισμικότητας, ενώ υπάρχει σταθμός που λειτουργεί σε όροφο πολυκατοικίας, χωρίς αυλή.
Την ίδια στιγμή ο Δήμος Ηρακλείου, ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας, δεν διαθέτει κτιριολόγιο.

Δηλαδή, δεν έχει αποτυπώσει πουθενά την πραγματική εικόνα – κτιριακή κατάσταση των σχολικών μονάδων, παρά μόνο εμπειρικά και όσα διατυπώνονται ή καταγγέλλονται από εκπαιδευτικούς φορείς.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποίησε από κοινού η Ένωση Γονέων με το συνδικάτο οικοδόμων και λίγες ημέρες πριν τον καταστροφικό σεισμό της Κεφαλονιάς, κατεγράφησαν πολλά σχολεία που χρήζουν άμεσων κατασκευαστικών παρεμβάσεων, μιας και η κτιριακή τους και υλικοτεχνική τους υποδομή ενέχει κινδύνους για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα προκύπτει ένας μακροπρόθεσμος συνολικός σχεδιασμός αντισεισμικής θωράκισης, κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της εποχής, για σύγχρονα και ασφαλή κτίρια.
Τόσο η Ένωση γονέων όσο και το συνδικάτο οικοδόμων, διαμαρτυρήθηκαν για την αδιαφορία που επέδειξαν, Δήμαρχος και δημοτική αρχή, χρόνια τώρα για την άσχημη κατάσταση των σχολικών μονάδων.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων «δε γνώριζαν καν ότι υπήρχε κοστολογημένο πρόγραμμα παρεμβάσεων σε σχολεία από το 2008 (5ετές πρόγραμμα δράσης της πρώην Ν.Α. Ηρακλείου) που αποτυπώνεται στα εξής : Έλεγχο κτιρίων 400.000 ευρώ, στατικής ενίσχυσης 7.053.286 ευρώ, κόστος επισκευών 1.900.000 ευρώ, ανέγερση σχολικών κτιρίων 103.500.000 ευρώ. Λαμβάνοντας υπ' όψη ότι από τότε μέχρι σήμερα έχει επιδεινωθεί η κατάσταση, το κόστος έχει ανέβει. Το 80% των περιπτώσεων και του κόστους αφορά το δήμο Ηρακλείου και το ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα Γαζίου – Ηρακλείου – Αλ/σσού».

«Απαιτείται συστράτευση όλων των γονέων, συλλόγων, εκπαιδευτικών και μαθητών για την άμεση επίλυση των σοβαρών κτιριακών προβλημάτων», τονίζει η Ένωση Γονέων και καλεί τους συλλόγους, την ΕΛΜΕ, τους συλλόγους δασκάλων, κάθε φορέα που ξέρει και μπορεί να δώσει στοιχεία για την ουσιαστική καταγραφή των προβλημάτων στα σχολεία, να επικοινωνήσει μαζί της στο email: enosigoneonirak@gmail.com