Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών:Μονόδρομος η οργάνωση της πάλης

Από παλαιότερη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Λογιστών

Τους μισθωτούς και ελευθεροεπαγγελματίες λογιστές και φοροτεχνικούς που έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση της Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Αττικής, καθώς και στις πρωτοβουλίες που παίρνονται αυτές τις ημέρες από τα σωματεία σε όλη την Ελλάδα χαιρετίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι νόμοι 4172, 4174, 4223 και το άρθρο 2 του Ν.4225 (Α.Π.Δ.), ο Νέος Κώδικας Δεοντολογίας υπηρετούν και προωθούν παραπέρα τις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο με βάση τις οδηγίες της ΕΕ και πρέπει να καταργηθούν τώρα γιατί είναι νόμοι αντιλαϊκοί! Μεταφέρουν ευθύνες και πρόστιμα στους λογιστές μισθωτούς και ελευθεροεπαγγελματίες που δεν τους αναλογούν, ξεπατώνουν και τα τελευταία εναπομείναντα δικαιώματα.
Αυτοί οι νόμοι έρχονται ως συνέχεια της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, της ιδιωτικοποίησης του φορολογικού και ασφαλιστικού ελέγχου, της σταδιακής ενίσχυσης του αντιλαϊκού χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος. Βάση για αυτές τις εξελίξεις είναι η πολιτική της ΕΕ, που στόχο έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, των επενδύσεων. Σ' αυτά τα πλαίσια, πρέπει να φτάσουν στον πάτο τα εναπομείναντα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, να εκτοπιστούν οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι - μικροί επαγγελματίες λογιστές για να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Αυτή την πολιτική εξυπηρετούν οι πλειοψηφίες σε ΕΦΕΕΑ, ΠΟΦΕΕ. Σε πλήρη σύμπνοια με την πλειοψηφία των δυνάμεων του ΟΕΕ (πλην ΔΠΚΟ), μιλούν για την “αγανάκτηση του παραγωγικού ιστού της χώρας”. Απαντάμε: Δεν πλήττονται όλοι το ίδιο. Οι νόμοι για τα πρόστιμα έρχονται να προστεθούν στους προηγούμενους που περιέχουν στο σύνολο τους ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο, δηλαδή, νέα μειωμένα πρόστιμα για τις ΑΕ, ενώ για τους μισθωτούς και αυτοαπασχαλούμενους τα νέα πρόστιμα είναι δεκαπλάσια, μείωση συντελεστών φορολογίας στα μερίσματα από 25% σε 10%, διάφορες φοροαπαλλαγές πολυεθνικών με έδρα την ΕΕ και εφοπλιστές, παραπέρα μείωση εργοδοτικών εισφορών, εξαγγελίες για μείωση φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων στο 15%, κρατικές ενισχύσεις, κα. Ταυτόχρονα επιβάλουν σκληρή φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων και μικρών επαγγελματιών. Γι' αυτό και είναι ταξικοί.
Μιλούν περί “αντισυνταγματικότητας” του ν.4174/2013 και προτείνουν τη “συγκρότηση διευρυμένης επιτροπής διαβούλευσης από τον επιχειρηματικό κόσμο, τη νομική κοινότητα και την κοινότητα των λογιστών” που θα επεξεργαστεί ένα “δίκαιο εθνικό φορολογικό ποινολόγιο”. Και βάζουμε το ερώτημα: για ποιον θα είναι δίκαιο; Στον καπιταλισμό προς όφελος ποιου λειτουργούν οι νόμοι και το σύνταγμα; Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει νόμος που να στηρίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!
Επίσης, αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ο ρόλος και του ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα από το χαιρετισμό που απηύθυνε βουλευτής του στη συγκέντρωση της ΕΦΕΕΑ, επιβεβαίωσε τη στοχοπροσήλωσή του στην πολιτική της ΕΕ, δίνει τα διαπιστευτήριά του στο μεγάλο κεφάλαιο, όταν επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι χρειάζονται μέτρα για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Πρέπει να έχουμε καθαρό: η ανάπτυξη όταν θα έρθει, θα είναι αναιμική και θα είναι μόνο για τους μεγάλους επιχειρηματίες, αντίθετα για τα λαϊκά στρώματα θα σημαίνει ζωή κόλαση με δικαιώματα στον πάτο, συνεχή εισοδηματική αφαίμαξη για να ενισχύεται συνεχώς το κεφάλαιο να επενδύει όπου γης και να κερδοφορεί».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα.
«Μονόδρομος για εμάς είναι η οργάνωση της πάλης σε μεγάλους και μικρούς χώρους δουλειάς ενάντια στην ΕΕ, στα μονοπώλια και την εξουσία τους όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αυτό θα επιτευχθεί ενιαία και σε συμμαχία με όλη την εργατική τάξη, με τους μικρούς επαγγελματίες του κλάδου και γενικότερα τους μικρούς επαγγελματίες, τη νεολαία και τη φτωχομεσαία αγροτιά που σήμερα αγωνίζεται για την επιβίωσή της.
Παλεύουμε και διεκδικούμε:
  • Άμεσα υπογραφή ΣΣΕ. Είναι ο μόνος τρόπος κατοχύρωσης των μισθωτών λογιστών και γενικότερα εργαζομένων σε λογιστικές, ελεγκτικές, συμβουλευτικές εταιρείες.
  • Απόσυρση του Κώδικα Δεοντολογίας.
  • Απόσυρση των ν 4174/13, ν 4172/13, ν 4223/13.
  • Άμεσα απόσυρση του σχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την κατάργηση των χαρατσιών στη λαϊκή κατοικία. Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.
  • Κατάργηση όλων των χαρατσιών.
  • Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ, με οικογενειακό εισόδημα ως 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί, την αφορολόγητη πρώτη κατοικία μέχρι 120 τμ και δευτερεύουσα μέχρι 80 τμ.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα ανεργίας και για τους αυτοαπασχολούμενους που αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους.
  • Όχι στην φορολογική εξόντωση και στο τσάκισμα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών λογιστών. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο και τη φορολόγηση με 45% σε διανεμόμενα και μη κέρδη.
  • Όχι στην τήρηση λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες. Να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος. Οι αγρότες να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους. Να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα αποδέχονται την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για φορολογικό έλεγχο».