Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ





Με την πραγματοποίηση και της σύσκεψης για τους επαγγελματίες από το χώρο των κατασκευών ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ για την πραγματοποίηση τςη Νομαρχιακής Σύσκεψης της συσπείρωσης που θα γίνει την Δευτέρα 17/2 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στις 18:30 το απόγευμα.
Στην σύσκεψη των συναδέλφων από τις κατασκευής την εισηγητική ομιλία έκανε ο επικεφαλής της Επιτροπής, Λιάπης  Κώστας, σιδηρουργός, αναφερόμενος στα εξής:
Συνάδελφοι, συναγωνιστές

Συμπληρώθηκε πάνω από ένας χρόνος από τη συγκρότηση της επιτροπής της ΠΑΣΕΒΕ στον κλάδο των κατασκευών σε μια προσπάθεια να δούμε εμείς, η αντιμονοπωλιακή συσπείρωση των αυτοαπασχολούμενων, ενιαία τα προβλήματα στο χώρο, για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους τεχνίτες, επαγγελματίες, επιστήμονες και όλους όσους εργάζονται στο κατασκευαστικό τομέα.
Ο κλάδος μας πλήττεται από τρομακτική ανεργία σαν αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης, Η ανάπτυξη των τελευταίον δεκαετιών συνοδεύτηκε και  από την αλματώδη αύξηση των οικοδομικών εργασιών, εκατομμύρια τόνοι μετρικοί τσιμέντου  χύθηκαν στα καλούπια πολυκατοικιών, δημοσίων κτιρίων  και διάφορων έργων.
Οργίασε η παράνομη δόμηση, τακτική των κυβερνήσεων και των δήμων για να κρατούν ομήρους εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, για να φορολογούν ξανά και ξανά τις λαϊκές οικογένειες και να δημιουργούν πελατειακές ψηφοθηρικές σχέσεις οι τοπικοί «σωτήρες».
Γιατί λοιπόν σήμερα ξαφνικά λόγο της καπιταλιστικής κρίσης όλα σταμάτησαν? Γιατί έπεσε η οικοδομική δραστηριότητα στο ναδίρ με μείωση για παράδειγμα στο νομό Ηρακλείου έως 90%?
Ποιος ο λόγος που τόσο απρόσμενα σταμάτησε η οικοδόμηση νέων κατοικιών? Δεν υπάρχουν ανάγκες για νέα σχολεία? Για νέα νοσοκομεία για αντισεισμικές δομές, για δομές προστασίας από άλλα φυσικά φαινόμενα που μπορούν να γίνουν απειλητικά?
Τελικά μόνο οι δρόμοι είναι εκείνο που πρέπει να φτιάχνεται και να ξανά φτιάχνεται προκειμένου να θησαυρίζουν ελάχιστες κατασκευαστικές εταιρείες?
Δεν έχουμε απαντήσεις μείς ως ΠΑΣΕΒΕ σε όλα τα γιατί, όμως πιστεύουμε ότι όταν στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα είτε σε καιρούς ανάπτυξης είτε σε καιρούς ύφεσης, προτάσσεται το κέρδος έναντι της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, είναι επακόλουθο να γίνονται έργα που αφήνουν κέρδος στους μεγαλοκατασκευαστες, και όχι δομές που θα υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά λόγο της φύσης τους είναι και δαπανηρές και δεν αχούν μεγάλα περιθώρια κέρδους.
Είναι επακόλουθο να υπάρχει αναρχία στη δόμηση σε βάρος της ποιότητας ζωής των κάτοικων και του ίδιου του περιβάλλοντος.
Στην περιοχή μας είναι όπως ακούσαμε πρόσφατα σε ημερίδα που οργάνωσαν το σωματείο Οικοδόμων Ηρακλείου και η Ένωση Γονέων Ηρακλείου, είναι ελάχιστα τα σχολεία που τηρούν τις αντισεισμικές διατάξεις, πάρα  πολλά είναι παμπάλαια, θέλουν ανακατασκευή η και εκ νέου κατασκευή.
Η πολη του Ηρακλείου είναι εντελώς ανοχύρωτη σε σεισμούς , απαιτούνται έργα δαπανηρά, χρονοβόρα ώστε να εξασφαλιστεί ότι σε περίπτωση σεισμού για παράδειγμα θα έχουμε τις ελάχιστες καταστροφές. Το ίδιο χρειαζόμαστε αντιπλημμυρικά έργα.
Χιλιάδες οικογένειες μένουν στο ενοίκιο και  χιλιάδες νέα ζευγάρια μένουν με τους γονείς τους ,δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα λαϊκής στέγης, αντίθετα ο χώρος της οικοδομής έχει «κάτσει παντελώς» όπως θα λέγαμε και στην πιάτσα, μόνο μικρές κατασκευές γίνονται από οργανωμένες εταιρείες που πολλές φορές απασχολούν αλλοδαπούς εργάτες, κακοπληρωμένους και ανασφαλίστους για να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Τα τελευταία χρόνια έκλεισαν εκατοντάδες συνάδελφοι τα μαγαζιά τους, σταμάτησαν τη δραστηριότητα τους μην αντέχοντας την αναδουλειά, τα χαράτσια, τη λεηλασία του εισοδήματος τους.
Εμείς σαν ΠΑΣΕΒΕ λέμε ότι με πολιτικές όπως αυτές που ασκούν όλες οι Κυβερνήσεις, που ασκούνται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο χώρος των κατασκευών δεν μπορεί πραγματικά να ανασάνει, να βρουν δουλειά οι χιλιάδες άνεργοι οικοδόμοι, επαγγελματίες, επιστήμονες.
Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται άλλου τύπου σχεδιασμός που θα προτάσσει τις ανάγκες του λαού, που θα σχεδιάζει την ανάπτυξη των πόλεων, των δομών με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα και όχι το πόσο βαθειά είναι η τσέπη του κάθε μεγαλοεργολάβου.
Γαιυτο και από την αρχή ως επιτροπή επιμείναμε αντιμονοπωλιακά. Συσπειρωθήκαμε στην ΠΑΣΕΒΕ, πήραμε μέρος σε πολλές κινητοποιήσεις, κάναμε διακριτή την παρουσία μας, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί, και άλλοι επαγγελματίες του χώρου δώσαμε και δίνουμε το παρόν στις απεργιακές μάχες μαζί με τους εργαζόμενους, παλεύουμε να  αλλάξει ο συσχετισμός στα σωματεία μας σε βάρος του κυβερνητικού συνδικαλισμού που τα πνίγει, τα καθηλώνει, τα κάνει αποκρουστικά για την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων.
Κόβουμε μόνο πίτες, αλλά μας κόβουν το λαιμό Κυβέρνηση και μονοπώλια. Κι οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές μας ηγεσίες σε αυτό δεν αντιδρούν, δεν κάνουν απολύτως τίποτα, απλά σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Μπροστά μας έχουμε εκλογικές διαδικασίες σε αρκετά από τα σωματεία του χώρου μας .Είναι ανάγκη να συγκροτήσουμε τον αντιμονοπωλιακό πόλο παντού, να φτιάξουμε ψηφοδέλτια πάλης και αγώνα, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς.
Ας κάνουμε ένα ακόμη δυναμικό ξεκίνημα τη Δευτέρα στη νομαρχιακή σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ. Να δυναμώσουμε την ίδια αλλά και τη λαϊκή συμμαχία. Τον μόνο δρόμο γι α να έρθει η ανατροπή της πολιτικής που μας εξαθλιώνει.
Ως επιτροπή λοιπόν σας καλούμε σε αυτή τη σύσκεψη και σας ενημερώνουμε ότι σύντομα θα δούμε την οργανώσει μια ημερίδας για την ανεργία στον κλάδο μας και  τι προτείνουμε εμείς ως στόχους πάλης για το λαϊκό κίνημα.
Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.”

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Β Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ που θα εκτιμήσει την τετράχρονη πορεία της, θα επικαιροποιησει το πλαίσιο πάλης και θα βάλει νέους στόχους για την ενίσχυση του αντιμονοπωλιακοί πόλου συσπείρωσης στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ