http://www.902.gr/sites/default/files/styles/902-lightbox/public/Media/20140127/pasebe_ygeia_pano.jpg?itok=otb621br

Διεύρυνση του κυβερνητικού εμπαιγμού σε βάρος των χιλιάδων άνεργων Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΕΒΕ) συνιστά η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την οποία διευρύνεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας και σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.
Επιχειρώντας να θριαμβολογήσει, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε ότι «διευρύνουμε σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων, επεκτείνοντας την καταβολή αυτού του επιδόματος ανεργίας και σε όσους έχουν προβεί σε ρύθμιση των ασφαλιστικών τους εισφορών και είναι συνεπείς με τις οφειλές τους». Και πρόσθεσε ότι έτσι ικανοποιείται «το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοτελώς απασχολουμένων».
Ποια όμως είναι η πραγματικότητα:
  • Ακόμη και αυτή η «διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων», για την οποία κάνει λόγο ο υπουργός, στην ουσία αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» του αριθμού των ΕΒΕ που κάθε χρόνο κλείνουν τα μαγαζιά τους και τις δραστηριότητές τους, εξαιτίας της φιλομονοπωλιακής κυβερνητικής πολιτικής στο πλαίσιο της ΕΕ, μένοντας άνεργοι και ανασφάλιστοι. Ο αριθμός των ΕΒΕ που μπορεί να έχει εξοφλήσει τον ΟΑΕΕ ολοσχερώς ή ακόμη και να έχει καταφέρει να είναι συνεπής στη διαδικασία της ρύθμισης, καθιστά τον τελικό αριθμό όσων θα λάβουν το επίδομα ανεργίας πολύ μικρό.
  • Ο υπουργός και κατ' επέκταση η κυβέρνηση ασκεί δήθεν «κοινωνική πολιτική», αλλά με χρήματα των ίδιων των εργαζομένων καθώς από 1-1-2011 θεσπίστηκε η καταβολή μηνιαίας εισφοράς ποσού ύψους 10 ευρώ από τους ασφαλισμένους.
  • Μάλιστα οι φορείς των ΕΒΕ είχαν επίσημα διαμαρτυρηθεί παλαιότερα ότι το συνολικό ποσό που είχε συγκεντρωθεί αντί να αποδοθεί από πέρυσι για την κάλυψη των ανέργων, είχε πάει για την κάλυψη καταβολής συντάξεων.
  • Το ποσό αλλά και το χρονικό διάστημα καταβολής του επιδόματος όσων καταφέρουν και περάσουν τις «συμπληγάδες των κριτηρίων ένταξης» θεωρείται αρνητικό, καθώς οι άνεργοι ΕΒΕ θα πάρουν το επίδομα των 360 ευρώ το πολύ από 3 έως 9 μήνες έχοντας βεβαιωμένο χρόνο ασφάλισης από 3 έως 15 έτη και πάνω.
Από την πλευρά της η ΠΑΣΕΒΕ, μεταξύ άλλων, προτείνει και παλεύει:
  • Όποιος ΕΒΕ ή αυτοαπασχολούμενος κλείνει το μαγαζί του ή τη δραστηριότητά του, να εντάσσεται στο ταμείο ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις και να έχει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ο ίδιος και η οικογένειά του για όσο διάστημα παραμένει άνεργος.
  • Επίδομα ανεργίας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ
1. Πραγματοποίηση σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον τριών (3) ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς.
Ειδικότερα:
► Ασφαλισμένοι την 1-1-2011, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1-1-2012 θα πρέπει να έχουν καταβάλει εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για ένα (1) τουλάχιστον έτος.
► Ασφαλισμένοι την 1-1-2011, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1-1-2013 θα πρέπει να έχουν καταβάλει εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για δύο (2) τουλάχιστον έτη.
► Ασφαλισμένοι, οι οποίοι διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από 1-1-2014 και εφεξής θα πρέπει να έχουν καταβάλει εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για τρία (3) τουλάχιστον έτη.
Οι προαναφερθείσες ελάχιστες προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος ισχύουν και για τους ασφαλισμένους οι οποίοι διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν την 1-1-2011 και επαναδραστηριοποιήθηκαν εκ νέου μετά την ημερομηνία αυτή. Στις περιπτώσεις αυτές ο απαιτούμενος χρόνος καταβολής της ειδικής εισφοράς προσδιορίζεται από την ημερομηνία επανέναρξης της δραστηριότητας.
2. Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1-1-2012 και εφεξής για τρεις (3) τουλάχιστον μήνες πριν τη λήψη του βοηθήματος.
3. Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του ΟΑΕΕ ή άλλου φορέα μετά τη διακοπή του επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία σε οποιοδήποτε φορέα της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
4. Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει στον ΟΑΕΕ ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές του ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, όπως οφειλές τελών καθυστέρησης, διαφορές από ανακατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία.
ΥΨΟΣ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ
Καταβάλλεται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών και ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ μηνιαίως.
Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος και το χορηγούμενο ποσό καθορίζονται από το συνολικό χρόνο ασφάλισης ως εξής:
Συνολικός χρόνος ασφάλισης/ Διάρκεια καταβολής
3-4 πλήρη έτη/ 3 μήνες
5-6 πλήρη έτη/ 4 μήνες
7-8 πλήρη έτη/ 5 μήνες
9-10 πλήρη έτη/ 6 μήνες
11-12 πλήρη έτη/ 7 μήνες
13-14 πλήρη έτη/ 8 μήνες
15 πλήρη έτη και άνω/ 9 μήνες.