Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

«Δεν εκπλαγήκαμε από τα πρόσφατα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ σχετικά με την συζήτηση που ξεκίνησε και προωθείται το άνοιγμα των καταστημάτων για 38 Κυριακές το χρόνο για την «εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας».
 Από την πρώτη στιγμή είχαμε προειδοποιήσει ότι ο νόμος για το άνοιγμα των καταστημάτων τουλάχιστον 7 Κυριακές, θα έφερνε την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και όχι μόνο για τον κλάδο του εμπορίου αλλά για το σύνολο των κλάδων.
 Από την πρώτη στιγμή είχαμε προειδοποιήσει για τον ρόλο της πλειοψηφίας του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Περιφέρειας που παρά τις «κωλοτούμπες» που αναγκάστηκαν να κάνουν δημοσίως φοβούμενοι την λαϊκή κατακραυγή, έκαναν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να εφαρμοστεί στο έπακρο το μέτρο, έδρασαν υπονομευτικά απέναντι στον αγώνα υπεράσπισης της Κυριακάτικης Αργίας και τώρα ετοιμάζονται να χαρίσουν άλλες 38 ημέρες στυγνής κερδοφορίας  στο μεγάλο κεφάλαιο.
 Θυμίζουμε ότι στους δρόμους που επικαλούνται τα δημοσιεύματα ότι σκοπεύουν να ανοίξουν αρχικά τα καταστήματα επιπλέον Κυριακές, προ δεκαετίας ήταν γεμάτοι μικρομάγαζα, τώρα επικρατούν κυρίως πολυκαταστήματα και αλυσίδες μεγάλων επιχειρήσεων και με αυτό το μέτρο αργά η γρήγορα οι κεντρικοί δρόμοι του Ηρακλείου θα στεγάζουν κυρίως μεγάλες αλυσίδες και πολυκαταστήματα. Φιλέτα λοιπόν στο κέντρο του Ηρακλείου που θα έχουν πρόσβαση κυρίως οι μεγαλοεπιχειρηματίες και θα έχουν δικό τους ωράριο, δικές τους εργασιακές σχέσεις.
 Θέλουν δηλαδή εργαζόμενους να ζουν σε εργασιακή κόλαση και να εργάζονται 7 μέρες την εβδομάδα και αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να πετιούνται στην ανεργία γεμάτοι από χρέη.
 Καλούμε όλους τους φορείς που στάθηκαν ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές να πάρουν θέση και  προειδοποιούμε τους παρατρεχάμενους του μεγάλου κεφαλαίου ότι θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου με μια τέτοια ενδεχόμενη συζήτηση. Θα μας βρούνε απέναντι τους σε κάθε τέτοια προσπάθεια επέκτασης του μέτρου αυτού.
 Καλούμε τους εργαζόμενους να διαφυλάξουν το δικαίωμα της Κυριακής αργίας που αποτελεί κατάκτηση δεκαετιών, να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση και οργανωμένα πλάι στο σωματείο τους να απαντήσουμε σε αυτή τη λαίλαπα που ετοιμάζουν για εμάς.»