Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Την Κυριακάτικη αργία δεν την «χαρίζουμε» σε κανέναν!





                                            Eπιτροπή Εμπορίου της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου Κρήτης
                                                                             Ανακοίνωση
Σημαντικές αποφάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου που ισχύουν εδώ και μήνες, ποδοπατούνται συνεχώς προς χάριν συγκεκριμένων συμφερόντων. Ο λόγος για την κατάργηση της Κυριακής Αργίας. Πόσοι λόγοι άραγε θα εφευρεθούν ακόμη προκειμένου μια ώρα αρχύτερα οι μικροί έμποροι να παραδώσουν τα κλειδιά των μαγαζιών τους  σ’ αυτούς που χρόνια εποφθαλμιούν το λιανεμπόριο. 
Από τις δηλώσεις τύπου, καμιά Κυριακή ανοιχτά, δεν υποκύπτουμε σε πιέσεις τέτοιου είδους, είναι καταστροφή για τις μικρές επιχειρήσεις το να είναι ανοιχτά τις Κυριακές, δηλώσεις που εκφραστήκαν  από συνδικαλιστικές ηγεσίες κα οργανώσεις,  ως δια μαγείας όλα ανατράπηκαν όταν φτάσαμε στην εφαρμογή του νόμου. 
Όλοι μίλησαν για την ισχύ του νόμου και ότι πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη. Ακόμη και ο κ. Κουκιαδάκης απευθυνόμενος  (σε σύσκεψη) στους ιδιωτικούς υπαλλήλους αλλά και σε εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου, δήλωσε πως τάσσεται μαζί τους, μη συμφωνώντας στο νόμο για τις Κυριακές, αλλά η θέση του δεν του επιτρέπει να παρεκκλίνει. Και η “κολοτούμπα” γίνεται επιστήμη. Μπροστά ο κ. Κουμαντάκης, εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ τάσσονται υπέρ του ανοίγματος τις Κυριακές αφού  διαλαλούν πως οι έμποροι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα τους φέρει τα έσοδα και τους τζίρους που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.
Πρόεκυψε (όχι ξαφνικά) και η πίεση του ΟΛΗ για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, αφού,  θέλοντας να μας “σώσει” από την αναδουλειά, ο κ. Μπράς έχει προγραμματίσει αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που οι επιβάτες τους θα πρέπει να βρουν την αγορά ανοιχτά για να καταναλώσουν τις αποταμιεύσεις τους. Μαζί και ο κ. Αντιπεριφεριάρχης που κάνει προσπάθεια να πείσει … (;) μαζί με τον κ. Μπρά.
Μέχρι τώρα μετράμε τέσσερεις Κυριακές πριν κλείσει καλά – καλά ο Γενάρης, ενώ ο νόμος κάνει λόγο για επτά. Στο εξής οι Κυριακές αυτές θάναι πολλές αφού τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Τη μια θα είναι προσφορές ή  εκπτώσεις, την άλλη θάναι γιορτή, θάχει ήλιο, θα έχει πλοίο κοκ. Έχουν κι άλλη ρεζέρβα, αυτή που έχουν ονομάσει ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ, δηλ. δουλειά και τα μεσάνυκτα , μήπως και μπαλώσουμε καμιά τρύπα.
Δουλειά ήλιο με ήλιο θάναι η μοίρα μας προκειμένου κάποιοι να αυγατίσουν τα κέρδη τους. Και αυτοί δεν θα είναι ούτε οι  μικρέμποροι ούτε οι μικρομαγαζάτορες.  
Όσο τα μαγαζιά μας ανοίγουν τις Κυριακές, τόσο περισσότερα θα κερδίζουν οι πολυεθνικές και οι μεγάλες επιχειρήσεις, αφού εκεί θα καταλήγουν οι καταναλωτές ψάχνοντας τις χαμηλές τιμές, έναντι των μικρομάγαζων που δεν θα μπορούν να τις ανταγωνιστούν.
Στόχος όλων αυτών των “σωτήρων μας” είναι η εξαθλίωση και το λουκέτο. Είναι ώρα να γίνουν πράξη τα αιτήματα των μεγαλεμπόρων που με την παραίνεση πολλών “κολαούζων” τους, ξεφυτρώνουν τα διάφορα πολυκαταστήματά τους σα μανιτάρια στην πόλη μας.
Αυτοί καλά κάνουν και υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι, θα μείνουν άπραγοι με τα χέρια σταυρωμένα ;
 Έχει σημάνει η λήξη χρόνου για αναβολές και του “δε βαριέσαι”.
Οι φόροι, τα χαράτσια, τα χάλια της υγείας, της ασφάλισης, της αδυναμίας  μας να ανταπεξέλθουμε στα βασικά,  δεν αφήνουν άλλα περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Είναι ώρα του ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ. Να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Κανείς μονός του. Μέσα από τους μαζικούς μας φορείς, μαζί με τους εργαζόμενους,  να οργανώσουμε την αντίσταση μας.
Κανείς απ όσους μας τάζουν μια καλή διαχείριση της κρίσης ή του συστήματος, δεν είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα διαβίωσης μας. 
Γιατί; Το μυστικό είναι ένα. Δεν τολμούν να συγκρουστούν με τα μονοπώλια,  τις μεγάλες αλυσίδες, τα πολυκαταστήματα. Όχι τυχαία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που ευαγγελίζονται,  αυτή δηλ. που μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ     ( δηλ. η τρόικα) είναι που νομοθετεί και οι κυβερνήσεις εκτελούν εις βάρος των λαών για να σωθούν τράπεζες και πολυεθνικές.
ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ                                                                                   ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ 
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΣ



                                                                 Ηράκλειο 29 Ιανουαρίου 2014