Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο για τη δημιουργία «στα χαρτιά» διασπαστικού σωματείου


Φωτό Αρχείου

Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου πραγματοποίησε την Πέμπτη η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων της πόλης για την απαράδεκτη στάση του με τη δημιουργία διασπαστικού σωματείου στον κλάδο και μάλιστα «στα χαρτιά». 
Όπως επισημαίνει η Ένωση, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου αποφάσισαν να φτιάξουν νέο διασπαστικό σωματείο, το οποίο εγκρίθηκε από το πρωτοδικείο Ηρακλείου το Δεκέμβρη του 2014 και έκτοτε δεν είχε καμία δραστηριότητα παρά μόνο, έκανε «κρυφές εκλογές ένα μήνα πριν το συνέδριο του ΕΚΗ για να βγάλει τους αντιπροσώπους για να εξασφαλίζουν τη θέση τους στο ΔΣ οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας του».
Σε προφανή θέση αδυναμίας να απαντήσει με επιχειρήματα στις καταγγελίες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, μετά την παράσταση διαμαρτυρίας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ισχυρίζεται ότι «δεχτήκαμε φασιστική επίθεση από ομάδα 30 συνδικαλιστών του ΚΚΕ (ΠΑΜΕ) ,στην οποία ηγούνταν ο Πρόεδρος των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σαλούστρος Δημόκριτος και το μέλος της ΔΑΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΗ Ξημεράκης Γιάννης» και πως «επιτέθηκαν σε συνδικαλιστές που βρίσκονταν στο χώρο προκαλώντας τους σωματικές βλάβες».
Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καταγγέλλει τον πρόεδρο του ΕΚΗ για «δημιουργία εντυπώσεων» και τονίζει ότι οι «πρακτικές όπως αυτές που αναφέρονται από διάφορες δημοσιεύσεις περί σπασιμάτων, καταστροφών και ξυλοδαρμών δεν μας χαρακτηρίζουν, το ξέρει ολόκληρη η κοινωνία και πρωτίστως οι εργαζόμενοι». Επισημαίνει επίσης ότι «οι δηλώσεις του Στ. Βοριά περί καταστροφών και προπηλακισμών είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων και την ηρωοποίηση του. Μέχρι και την αποχώρηση του σωματείου από την παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΕΚΗ, δεν υπήρξε καμία γρατζουνιά σε κανέναν παρευρισκόμενο. Βέβαια είναι γνωστό με τι ευκολία ο κ. Βοργίας δημιουργεί ψεύτικες πραγματικότητες για να κρυφτεί από το πραγματικό ζήτημα: ότι έχει κάνει το ΕΚΗ μαγαζάκι του, κάνει εκλογές όποτε θέλει, φτιάχνει σωματεία ανύπαρκτα. Αυτές τις πρακτικές δεν τις κάνει πρώτη φορά!»
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
«Μαύρες εποχές επαναφέρει η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚΗ.
Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της πλειοψηφίας του ΕΚΗ.
Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΗ την Δευτέρα 16/11/2015 ενέκριναν διασπαστικό σωματείο της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου με την επωνυμία “Σωματείο εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις ανατολικής Κρήτης”.
Ξέχασαν φαίνεται οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚΗ ότι το σωματείο μας υπάρχει από το 1918, είναι ιδρυτικό μέλος του ΕΚΗ.
Ξέχασαν ακόμα και τον κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, που διετέλεσε πρόεδρος του σωματείου μας και εκτελέστηκε μαζί με άλλους 199 στην Καισαριανή για τα ιδανικά της εργατικής τάξης.
Τόσο τους ενοχλεί η δράση του σωματείου μας τα τελευταία χρόνια που δεν δίστασαν στις εκλογές του σωματείου μας το 2012 να κάνουν εξώδικο (με μάρτυρα κατηγορίας τον Σ.Βοριά) προσπαθώντας να εγγραφούν 250 ονόματα, που οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνώριζαν καν ότι συμμετέχουν σε εξώδικο.
Την απάντηση τους την πήραν από τα δικαστήρια που δικαίωσαν πανηγυρικά το σωματείο μας αλλά κυρίως από τις εκλογές του σωματείου μας που εξέλεξαν την ΔΑΣ, την παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ πρώτη και αυτοδύναμη, απομονώνοντας πλήρως την "τάχα ανεξάρτητη κίνηση ιδιωτικών υπαλλήλων".
Αφού είδαν και απόειδαν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της πλειοψηφίας του ΕΚΗ ότι το σωματείο μας με αυταπάρνηση δείχνει το δρόμο της σύγκρουσης και της συσπείρωσης των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση, ότι δεν είναι ανενεργό και σωματείο σφραγίδα που απλά εκλέγει αντιπροσώπους και βγάζει καρέκλες, ότι δεν θα το βάλουν στο χέρι, αποφάσισαν να φτιάξουν νέο διασπαστικό σωματείο στον κλάδο.
Το διασπαστικό σωματείο εγκρίθηκε από το πρωτοδικείο Ηρακλείου το Δεκέμβρη του 2014. Από τότε δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση, δεν έκανε ούτε μία κινητοποίηση, παρά μόνο κρυφές εκλογές ένα μήνα πριν το συνέδριο του ΕΚΗ για να βγάλει τους αντιπροσώπους για να εξασφαλίζουν τη θέση τους στο ΔΣ οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας του ΕΚΗ.
Σε αυτά τα πλαίσια το σωματείο μας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας προκειμένου να απολογηθεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για την απαράδεκτη στάση του.
Μόνο η χούντα έφτιαχνε διασπαστικά σωματεία σε αυτά που δεν μπορούσε να ελέγξει.
Συνάδελφοι, οι συνδικαλιστές της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και του ΠΑΜΕ είναι και γνωστοί και επώνυμοι. Πρακτικές όπως αυτές που αναφέρονται από διάφορες δημοσιεύσεις περί σπασιμάτων, καταστροφών και ξυλοδαρμών δεν μας χαρακτηρίζουν, το ξέρει ολόκληρη η κοινωνία και πρωτίστως οι εργαζόμενοι.
Αστυνομία μέσα στο ΕΚΗ τελευταία φορά πάτησε τα πόδια της στη Χούντα!
Οι δηλώσεις του Στ. Βοριά περί καταστροφών και προπηλακισμών είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων και την Ηρωοποίηση του. Μέχρι και την αποχώρηση του σωματείου από την παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΕΚΗ, δεν υπήρξε καμία γρατζουνιά σε κανέναν παρευρισκόμενο. Βέβαια είναι γνωστό με τι ευκολία ο κ. Βοργίας δημιουργεί ψεύτικες πραγματικότητες για να κρυφτεί από το πραγματικό ζήτημα: ότι έχει κάνει το ΕΚΗ μαγαζάκι του, κάνει εκλογές όποτε θέλει, φτιάχνει σωματεία ανύπαρκτα. Αυτές τις πρακτικές δεν τις κάνει πρώτη φορά!
Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους φορείς να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες κατακερματισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, αυτές οι πρακτικές έχουν αποξενώσει τους εργαζόμενους από τα σωματεία.
Να αγκαλιάσουν την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων που μόνο τα τελευταία 3 χρόνια έχει γράψει εκατοντάδες εργαζόμενους στο σωματείο και έχει γίνει αποκούμπι εκατοντάδων εργαζομένων στον κλάδο.
Να δώσει μαζικό παρόν στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους της Ανακύκλωσης αύριο Παρασκευή 20/11/2015 και ώρα 19:00 στην πλατεία Ελευθερίας».