Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Για την επιστροφή του επιδόματος τοκετού



ΟΜΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ) Δήμου Μαλεβιζίου, Ανατολικών & Νότιων Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου, Μοιρών,   Δήμου Μινώα Πεδιάδος και ο σύλλογος Γυναικών Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων
20/2/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία των  Ομάδων Γυναικών του νομού Ηρακλείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), μαζί με μητέρες, που τους ζητούν πίσω το επίδομα τοκετού πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κτίριο του ΙΚΑ Ηρακλείου, στον Εσταυρωμένο, όπου είχαν συνάντηση με διευθυντή του ΙΚΑ Ηρακλείου Νίκο Ροκαδάκη.
Από την συνάντηση, αυτό  που προέκυψε ήταν ότι το επίδομα θα πρέπει να επιστραφεί αλλιώς όπως μας επισήμανε ο ίδιος ο διευθυντής του ΙΚΑ,  οι γυναίκες και οι οικογένειες τους θα έρθουν αντιμέτωπες με την κατάσχεση των  περιουσιακών τους στοιχείων. Μάλιστα στην ερώτηση για το ποιος θα κάνει τις κατασχέσεις απάντησε ότι οι κατασχέσεις θα γίνουν από το ίδιο το ΙΚΑ. Απευθυνόμενος στις  μητέρες τόνισε ότι δεν δικαιούνται το επίδομα γιατί έτσι προβλέπει ο νόμος συμπληρώνοντας απαξιωτικά, ότι τα χρήματα δεν είναι δικά τους αλλά κύρια εισφορές των εργοδοτών και του κράτους. Τέλος στην ερώτηση αν μπορούν οι οικογένειες να καταθέσουν ένσταση απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «ο μόνος που μπορεί να πάρει την πολιτική απόφαση και να το παγώσει είναι ο Γενικός Διευθυντής του ΕΟΠΠΥ στην Αθήνα» δηλαδή το υπουργείο υγείας και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση.
Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ και των μητέρων που βρίσκονταν εκεί έκανε σαφές ότι το επίδομα τοκετού είναι δικαίωμα για κάθε γυναίκα που γεννά είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Επίσης ξεκαθάρισαν ότι δεν θα κάνουν πίσω και θα παλέψουν μέχρι να δικαιωθούν.
Καλούμε τους γονείς αλλά και τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν οικογένεια και τους στερούν το δικαίωμα αυτό να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που οργανώνουν οι ομάδες και σύλλογοι της ΟΓΕ μαζί με την Ένωση Ιδιωτικών Υπάλληλων νομού Ηρακλείου:
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 10πμ
Πλατεία Ελευθερίας (Περιφέρεια)

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.

1. Μη επιστροφή του επιδόματος τοκετού από τις γυναίκες που τους δόθηκε και τους το ζητάνε πίσω εντός 15 ημερών, αλλιώς όπως απειλούν θα προχωρήσουν σε κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.
2. Καταβολή του  επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, ύψους 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
3. Δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού έλεγχου, κύησης κτλ. - Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

Καλούμε όλες τις μητέρες, τους γονείς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα
να επικοινωνήσουν μαζί μας. ogeirakliou@gmail.com