Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ηράκλειο: Μητέρες καλούνται να επιστρέψουν το επίδομα τοκετού



Να επιστρέψουν το επίδομα τοκετού καλούνται τουλάχιστον 50 μητέρες στο Ηράκλειο. Τις καταγγελίες αναδεικνύουν οι Ομάδες και Σύλλογοι Γυναικών του Νομού Ηρακλείου, μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Σε ανακοίνωση καταγγέλλουν «το τελευταίο περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το οποίο μια μητέρα καλείται να επιστρέψει το επίδομα τοκετού που έλαβε πριν ένα χρόνο, όταν γέννησε σε μαιευτήριο του Ηρακλείου. Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική, καθώς έχουν γίνει παρόμοιες καταγγελίες και από άλλες γυναίκες».

Προσθέτει πως «ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ, που τέθηκε σε εφαρμογή από το Δεκέμβρη του 2012, ορίζει πως το επίδομα των 900 ευρώ δικαιούνται μόνο οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξαναγκάσει τις γυναίκες, που έρχονται αντιμέτωπες με τη φτώχεια, να βλέπουν το ποσό του επιδόματος σαν μια μικρή ανάσα και προκειμένου να το λάβουν, να μην απευθύνονται στα δημόσια μαιευτήρια.

Αδιαφορεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη μητέρα και το παιδί ο τοκετός στο σπίτι, στις συνθήκες όπου δεν υπάρχει ασθενοφόρο σε ετοιμότητα, σύνδεση με το νοσοκομείο και το γιατρό για να αντιμετωπιστούν πιθανές επιπλοκές, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές».

Διεκδικούν «επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, ύψους 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Και καλούν τις γυναίκες «όλες μαζί, οργανωμένα μέσα από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ, μέσα από τα σωματεία, μπορούμε και πρέπει να υψώσουμε τείχος αντίστασης».

Πηγη