Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Εντείνει την επίθεση στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση

Φωτογραφία αρχείου

Ένταση των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την προαγωγή της απασχόλησης και της ασφάλισης».
Ο Γιάννης Βρούτσης εξήγγειλε τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση κατά 1,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016. Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη έχει μειωθεί η κρατική επιχορήγηση κατά 2,1 δισ. ευρώ για το 2014.
«Το ασφαλιστικό σύστημα συνεχίζει να χρήζει σημαντικών και δραστικών βελτιώσεων», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και μάλιστα το «δύσκολο» έργο των δραστικών, ανατροπών επί της ουσίας, θα αναλάβει σχετική επιτροπή που θα συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα.
Η κυβέρνηση στην προσπάθεια ανατροπών του ασφαλιστικού συστήματος έχει αρωγό το διοικητή του ΙΚΑ. Στην ομιλία του ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος σκιαγράφησε την ενοποίηση των τριών βασικών Ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) σε έναν Ενιαίο Εθνικό Οργανισμό Συντάξεων, με τρεις κλάδους: Μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών.
Ο διοικητής του ΙΚΑ δεν αναφέρει καθόλου την ύπαρξη των επικουρικών ταμείων, ενώ ως βασικό πυλώνα προβάλλει τη δημιουργία των Επαγγελματικών Ταμείων.
Παράλληλα ζήτησε τη «μετατροπή των δικαιωμάτων ασφάλισης από δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί στη βάση του χρόνου, σε δικαιώματα που θεμελιώνονται με βάση τα χρηματικά ποσά των ασφαλιστικών εισφορών». Δηλαδή, μετατροπή του συστήματος σε ανταποδοτικό, στα πρότυπα των ιδιωτικών ατομικών συμβολαίων ασφάλισης.
Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα αποθεματικά των Ταμείων, αφού ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος πρότεινε να τα διαχειρίζονται εταιρείες που μεγάλο μέρος τους τοποθετείται σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, ενώ ζήτησε η ακίνητη περιουσία τους να προωθηθεί ως «ανώνυμη εταιρεία» στο χρηματιστήριο.

πηγη:902.gr