Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου: Πρωταθλήτρια σε αντιλαϊκά μέτρα η δημοτική αρχή



Ευθυγραμμισμένη με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και πρωταθλήτρια στα μέτρα άμεσης προσαρμογής του δήμου στις απαιτήσεις της τρόικας για αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή Ηρακλείου  η «Λαϊκή Συσπείρωση» που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή συνέντευξη Τύπου. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στάθηκε σε πέντε άξονες για να τεκμηριώσει την κριτική της, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις της και το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων πάλης:
1. Για τα δημοτικά τέλη: Η δημοτική αρχή ψεύδεται όταν μιλάει για διατήρηση των δημοτικών τελών στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Στα 3 προηγούμενα χρόνια εξίσωσε τους συντελεστές τελών σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες προς τα πάνω με αυξήσεις που αγγίζουν μέχρι και 400%. Ακολουθεί στυγνή εισπρακτική πολιτική στα τέλη, στα πρόστιμα (μαγαζιών, στάθμευσης, κλπ.), στο νερό, εκβιάζοντας ακόμη και με την αφαίρεση ρολογιών για 100 ευρώ χρέος. Η πρότασή της για διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης στα δημοτικά τέλη είναι εκτός πραγματικότητας και παραπλανητική.

2. Για τον προϋπολογισμό του 2014: Η πολιτική βούληση και σχεδιασμός της δημοτικής αρχής δεν υπάρχουν πουθενά. Το μόνο που υπάρχει είναι η αυστηρή τήρηση των εντολών της κυβέρνησης, του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, του «Καλλικράτη» κλπ. Σε ανύποπτο χρόνο, η κυβέρνηση δήλωνε ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων για το 2014 «θα συνταχθούν εντός αυστηρών μνημονιακών πλαισίων».

Ο προϋπολογισμός του δήμου 2014 είναι εικονικός, αφού από τα 183 εκατ. που προϋπολογίζονται, τα 74 εκατ. είναι προβλέψεις μη είσπραξης και τα 13,5 εκατ. είναι εισπράξεις υπέρ του Δημοσίου και τρίτων.

Οι όποιες διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής διαφημίζονται, είναι φούμαρα, αφού δεν εκφράζεται στον προϋπολογισμό. Για τα πολυδιαφημιζόμενα έργα πολύς ντόρος για το τίποτα. Η εκτέλεση έργων το 2013 πλησίασε μόλις το 16,5%. Για το 2014 δεν προβλέπεται η κατασκευή κανενός νέου σχολικού συγκροτήματος. Για συντηρήσεις σχολείων τη χρονιά που διανύουμε υλοποιήθηκε μόνο το 5,7% από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί. Και για το 2014 προϋπολογίζονται μειωμένες συντηρήσεις κατά 78%!!! Για μελέτες σχετικές με τα σχολεία υλοποιήθηκε το 0%!!! και για το 2014 εγκαταλείπονται όλες οι μελέτες. Όσον αφορά στις σχολικές επιτροπές, εδώ και χρόνια υποχρηματοδοτούνται. Πρόσφατο παράδειγμα η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από ιδίους πόρους του δήμου, από χρήματα των δημοτών, με 200.000 ευρώ, το καταγγέλλουμε.
Ο προϋπολογισμός εξόδων του δήμου δίνει μόνο το 1,6% στην εκπαίδευση, περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Υποδιπλασιασμός εργατικού κόστους. Ο Δήμος Ηρακλείου ως εργοδότης δεν διαφέρει καθόλου από τους στυγνούς επιχειρηματίες, ίσα ίσα μάλιστα που έχει εφαρμόσει όλες τις εργασιακές σχέσεις που διαθέτει το αντεργατικό οπλοστάσιο του αστικού κράτους. Μόνιμοι, αορίστου, συμβασιούχοι, 5μηνοι, 2μηνοι, με συμβάσεις έργου, μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ κ.ά.

Μελετώντας τον προϋπολογισμό μπορούμε να βγάλουμε τα εξής συμπεράσματα:
Ο προϋπολογισμός του 2011 προέβλεπε περίπου 45,1 εκατ. ευρώ για αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των εργαζομένων, ενώ 3 χρόνια μετά, ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει 22,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή με τις μειώσεις, τις απολύσεις, τα μέτρα, εξασφάλισε η δημοτική αρχή για το κράτος τον υποδιπλασιασμό του εργατικού κόστους!!!

3. Για τις ΚΟΙΝΣΕΠ: Είναι κατ' ουσία δουλεμπορικές σχέσεις εργασίας, με μισθούς της τάξεως των 350 ευρώ, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, για την παροχή των υπηρεσιών που πραγματοποιούσαν μέχρι χθες εργαζόμενοι του δήμου με διάφορες σχέσεις εργασίας (μόνιμοι υπάλληλοι, αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι ορισμένου κ.ά.). Με διάφορα δέλεαρ ωθούνται να συμμετέχουν ως «μέτοχοι» - είλωτες, για να συνεχίσουν με λιγότερα χρήματα την παροχή μιας σειράς υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, από αυτές που έχει τεράστια ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθαριότητα, φροντίδα ηλικιωμένων κ.ά.
Ταυτόχρονα, διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών, απαλλάσσουν το κράτος από την ευθύνη του σε μια σειρά αρμοδιότητες, οδηγούν στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας. Και για να μην ξεχνιόμαστε, οι ΚΟΙΝΣΕΠ εμφανίστηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη» για «Κοινωνική Οικονομία») με υφυπουργό Εργασίας τότε τον κ. Γκεγκέρογλου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τις αποδέχεται και τις εντάσσει μάλιστα στη λεγόμενη «αλληλέγγυα οικονομία», που την χαρακτηρίζει βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην «παραγωγική ανασυγκρότηση», την οποία προτείνει με το πρόγραμμά του.
Οι ΚΟΙΝΣΕΠ συστήνονται με ξένα κόλλυβα. Δηλαδή με τα χρήματα των δημοτών. Ο εργαζόμενος έχει ένα υποτυπώδες εισόδημα, η επιχείρηση έχει πάμφθηνο προσωπικό, δωρεάν υποδομές και εξοπλισμό από τη δημοτική περιουσία. Κάποιος θα κερδοφορεί μέσα από τον εξαναγκασμό του πολίτη να πληρώνει ακριβότερες υπηρεσίες. Έτσι, ενισχύεται η ανταποδοτικότητα. Έτσι διευκολύνεται η είσοδος ιδιωτών σε κρίσιμες υπηρεσίες. Αυτό λέγεται ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση υπηρεσιών!

Καταδικάζουμε την επιλογή της δημοτικής αρχής να συστήσει ΚΟΙΝΣΕΠ στους παιδικούς σταθμούς και στο ωδείο, που σχεδιάζει.
4. Για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ): Η δημοτική αρχή μαζί με την διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ δεν χάνουν την ευκαιρία ανοιχτά και με θράσος -σε συνθήκες βαθιάς κρίσης όπου ο λαός υποφέρει- να ζητούν από το ΔΣ να εγκρίνει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ολοκλήρωση της Β' Φάσης του ΠΣΚΗ. Ένα δάνειο που θα ακριβοπληρώσουν οι δημότες. Για μια Φάση που δεν ξέρει κανείς πόσο θα κοστίσει.

5. Ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής και διαφήμισης 2014:
Ένα πρόγραμμα 150.000 ευρώ που θα υλοποιηθεί και με τα χρήματα δημοτών.
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος δαπανώνται ετησίως για την τουριστική προβολή της χώρας, από την οποία ωφελούνται πολλαπλασιαστικά οι μεγάλες τουριστικές μονάδες. Πόσα ποσά έχουν δοθεί για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που χρόνο με το χρόνο κάνουν λιγότερες διακοπές. Κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά, εκτός κι αν μέσω των προγραμμάτων «κοινωνικού τουρισμού» καλύπτουν «τρύπες» πριν και μετά την «υψηλή» τουριστική περίοδο.
Τα προγράμματα τουριστικής προβολής έχουν το βλέμμα στραμμένο στις απαιτήσεις των μεγάλων τουριστικών ομίλων μέσω των μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα ο Αγροτουρισμός, ο Συνεδριακός, ο Θρησκευτικός, ο Κινηματογραφικός τουρισμός, ώστε να πετύχουμε τουριστική κίνηση 12 μήνες το χρόνο. Στην ίδια κλίμακα εντάσσεται και η κατάργηση της Κυριακής-αργίας κατ' απαίτηση μεγαλοξενοδόχων και μεγαλεμπόρων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ηρακλείου Κρήτης διεκδικεί άμεσα μέτρα για:
1. Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων που θα
προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη
φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
2. Όχι στο κλείσιμο δομών - υπηρεσιών των Δήμων, αλλά διεύρυνσή τους.
3. Καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους. Όχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Ανανέωση
όλων των συμβάσεων και μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις νέου
μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις
διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
4. Άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών, με στόχο την κατάργηση κάθε είδους
τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών.
5. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων.
Καμία ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, στους υδάτινους πόρους, στις ΑΠΕ -
την Ενέργεια γενικά - σε Εκπαίδευση, Υγεία, Πρόνοια, Άθληση, Πολιτισμό.
6. Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες
οι αιτήσεις των γονιών στη νέα περίοδο. Κατάργηση των τροφείων. Δικαίωμα των παιδιών στη
δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή.
7. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων σύγχρονων δημόσιων, βρεφονηπιακών σταθμών, με επαρκή
στελέχωση και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για την πανελλαδική κάλυψη όλων των
αναγκών.
8. Άμεση και πλήρη λειτουργία όλων των Δημοτικών Ιατρείων και εργαστηρίων με απολύτως
δωρεάν παροχή των υπηρεσιών σε όλους και ιδιαίτερα σε άπορους, ανασφάλιστους, μετανάστες
και στις οικογένειές τους. Δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών. Λήψη μέτρων για τη Δημόσια
Υγεία.
9. Κρατική χρηματοδότηση για τη δωρεάν λειτουργία κατασκηνώσεων το καλοκαίρι για τα παιδιά
των λαϊκών οικογενειών.
10. Ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ
- ΜΕΑ, κ.λπ.) με υπηρεσίες αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό
Προϋπολογισμό, που να καλύπτουν όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αξιοποιώντας
και τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να ιδρυθούν και νέα και να λειτουργήσουν στο
πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη
δημιουργική απασχόληση όλων των παιδιών και αυτών με αναπηρία.
11.Αφορολόγητο πετρέλαιο σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα κ.λπ.
12. Πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή άλλων πόρων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές
υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, έργα διαχείρισης αποβλήτων, αντισεισμικής
θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας.