Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Συλλαλητήριο για την Παιδεία από το ταξικό εργατικό κίνημα

Σε συλλαλητήριο για την Παιδεία, ενάντια στις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση, καλούν την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, φορείς και σωματεία.
Η ΠΑΣΕΒΕ θα συμμετέχει, και απευθύνει κάλεσμα σε κάθε συνάδελφο, αυτοαπασχολούμενο, να πάρει μέρος. Η Παιδεία είναι υπόθεση όλων, κάθε λαϊκής οικογένειας, των εργαζομένων, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών.
Να εμποδίσουμε την μετατροπή των σχολείων σε μονάδες παράγωγης φτηνού εργατικού δυναμικού, να απαιτήσουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία χωρίς επιχειρηματικές δραστηριότητες, χωρίς σχολεία με ελλείψεις σε καθηγητές δάσκαλους, υποδομές.


Παρακάτω η αναλυτική ανακοίνωση των φορέων που καλούν στο συλλαλητήριο :



ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ “ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ” -
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συλλαλητήριο για την παιδεία - Παρασκευή 15 Νοέμβρη 6 μμ πλ. Ελευθερίας



  Απευθυνόμαστε σε κάθε λαϊκή οικογένεια που υποφέρει και μοχθεί καθημερινά για το μέλλον των παιδιών της.

  Οι  πενιχροί μισθοί και οι συντάξεις φτώχεια, η ανεργία, τα χαράτσια, η κατάργηση της Κυριακής Αργίας και των ΣΣΕ, η τρομοκρατία και η εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, συνοδεύονται με σφοδρή επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των νέων!

  Το πολυδιαφημιζόμενο “νέο σχολείο” των “ανοιχτών οριζόντων” που προωθούν - χρόνια τώρα - δικομματικές και τρικομματικές κυβερνήσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά το σχολείο της αμάθειας, της παραπαιδείας, των σχολαρχών και των πολυεθνικών εταιριών. Υψώνει ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση - από το δημοτικό κιόλας - διαχωρίζοντας  τα σχολεία σε καλά και κακά, τους μαθητές σε έξυπνους και βλάκες, ενώ από τα 15 τους χρόνια οδηγούνται στην κατάρτιση, στην επιλογή επαγγέλματος, στη μαθητεία των 9 ευρώ ημερησίως, δηλαδή στην τσάμπα εργασία.

  Ο νόμος για το “Νέο Λύκειο”, που μετατρέπει το Λύκειο σε απέραντο διαρκές εξεταστικό κέντρο μέσα από 4 απανωτές εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα, είναι κομμάτι του «Νέου σχολείου». Είναι κλειδί για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τη δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού και μάλιστα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, για να θησαυρίσουν οι πολυεθνικές.

  Γι' αυτό και οι εντολές ΕΕ – ΔΝΤ - Κυβέρνησης είναι σαφής : περικοπή δαπανών για την παιδεία και τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών - απολύσεις καθηγητές με τα κενά να καλύπτονται από τη συγχώνευση σχολείων και το στρίμωγμα των μαθητών σε τριαντάρια τμήματα – σταδιακή κατάργηση της γενικής μόρφωσης και στροφή στην κατάρτιση - αποδόμηση των ολοήμερων σχολείων – απαξίωση μέχρι τη διάλυση των ειδικών σχολείων (καλλιτεχνικά, μουσικά, ΑμεΕΑ) - κατάργηση του σχολικού βιβλίου και διάβασμα μέσω ίντερνετ και συγγραμμάτων - υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ιδέας του σύγχρονου αναλφαβητισμού που σημαίνει : λίγα μαθηματικά, στοιχειώδη χειρισμό της μητρικής γλώσσας Η/Υ, αγγλικά και μπόλικες συνταγές μαγειρικής.

  Γι' αυτόν τον σύγχρονο αναλφαβητισμό, την αμάθεια, τις ασύνδετες – μεταξύ τους - γνώσεις και την αποβλάκωση οι γονείς καλούνται να βάλουν το χέρι στη ήδη άδεια τσέπη για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων, για τις οποίες συνειδητά κυβέρνηση και δήμοι επιδιώκουν στη βάση της ανταποδοτικότητας !

  Εμείς οι υπογράφοντες φορείς του παρόντος κειμένου καταλαβαίνουμε ότι είναι ζωτική ανάγκη να προβληθεί και υιοθετηθεί η πρόταση για το σχολείο που έχει ανάγκη σήμερα η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της.

  Η διεκδίκηση του σχολείου, της εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα που ονειρευόμαστε δεν περιορίζεται μόνο στους 4 τοίχους του σχολείου, πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού και ιδίως των εργατικών συνδικάτων,  των γυναικών, της νεολαίας, της διανόησης, των λαϊκών οικογενειών.

  Αποφασίσαμε να πάρουμε την υπόθεση της μόρφωσης των παιδιών μας στα χέρια μας.
Να ακουστεί δυνατότερα η φωνή μας !

  Προβάλλουμε μία συνολική πρόταση για την παιδεία, αποκαλύπτοντας τους ενόχους χωρίς φόβο. Η ανεργία και η οικονομική ανέχεια που μαστίζουν τη ζωή μας, έχουν τις ίδιες αιτίες με την κατάσταση στην εκπαίδευση, στην υγεία και είναι αποτέλεσμα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια, της εξουσίας του κεφαλαίου. Η αμφισβήτηση αυτής της εξουσίας αποτελεί και την πεμπτουσία του αγώνα. Πρέπει να είναι συνολική και όχι μόνο στο να πέσει απλά μία κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας το ίδιο παλιό σκηνικό “άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”. Είναι παραπλάνηση το όχι στην Τρόϊκα αλλά ναι στην ΕΕ. Είναι τυχοδιωκτισμός το όχι σε τρόϊκα - ΕΕ στο κίνημα και ναι στην ΕΕ σε πολιτικό επίπεδο. Δεν σέρνεις τα “εξ αμάξης” σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ από τη μια και από την άλλη παρέα μαζί τους στα συλλαλητήρια.  Μόνο όταν δείχνεις τον ένοχο χωρίς κομπιάσματα, μόνο όταν έρχεσαι σε ρήξη μαζί του και προβάλλεις μια συνολική κατεύθυνση μπορεί να έχει αποτελέσματα ο αγώνας. Γιατί μόνο τότε μπορείς να κερδίζεις μικρές νίκες και να βελτιώνεις τη ζωή σου.

  Για μας η πρόταση για το “ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό βασικό σχολείο” συνοδεύετε με βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνία που ανατρέπουν την εξουσία σχολαρχών, πολυεθνικών και ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο λαός, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, θα οικοδομούν τη δική τους εξουσία.

  Μόνο σε τέτοια βήματα και όχι σε ανούσιες κουβέντες χωρίς στόχο και προοπτική θα έρθουν μαζί μας εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, επιστήμονες, γυναίκες, νεολαία, φοιτητές και μαθητές.

  Η κοινή μας δράση, με αφορμή το λαϊκό πρόβλημα της παιδείας θέλουμε να αναδείξει ότι τελικός στόχος της πάλης τη εργατικής τάξης πρέπει να είναι η Ανατροπή των πολιτικών που εξωραΐζουν το σύστημα, θεοποιούν το μονόδρομο της ΕΕ που ενισχύει τα μονοπώλια. Για να έρθει στο προσκήνιο η μόνη εφικτή για το συμφέρον του λαού λύση που είναι η δική του εξουσία. Μήνυμα που αποκτά την ξεχωριστή επικαιρότητα με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

  Στα πλαίσια αυτά προχωράμε στην από κοινού διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου για την παιδεία τη Παρασκευή 15 Νοέμβρη και ώρα 6 μμ στην Πλ. Ελευθερίας και στον αγωνιστικό εορτασμό της 40ης επετείου της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου την Κυριακή 17/11/2013, 6 μμ στα Λιοντάρια"

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :
Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος για το “νέο Λύκειο”!
Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα στα ΕΠΑΛ και να μην απολυθεί κανένας καθηγητής.
Κατάργηση του έτους μαθητείας σε ΕΠΑΛ. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση.
Πλήρης σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στην κατάργηση των ΣΣΕ. Όχι στην κατάργηση της Κυριακής 
  αργίας.
Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς, ειδικότητες, βιβλία, εποπτικά μέσα και υλικοτεχνική υποδομή.
Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.  Συνέχιση της λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων με δασκάλους, άλλο προσωπικό και υποδομές. Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Χρηματοδότηση τώρα όλων των σχολείων και των σχολικών επιτροπών.
Σχολεία σύγχρονα και ασφαλή. Αντισεισμικός έλεγχος και άμεσα μέτρα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης των σχολείων που προκύπτουν από τους ελέγχους με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Μόνιμη πρόσληψη φυλάκων, καθαριστριών, επιστάτη, διοικητικού προσωπικού, βιβλιοθηκονόμων, και ειδικού επιστημονικού προσωπικού για τη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου και τη λειτουργία της σχολικής μονάδας.
Όχι στα 30άρια τμήματα. Με 15 μαθητές στην Α'θμια και 20 μαθητές στην Β'θμια. Εργαστήρια 10 μαθητών στις κατευθύνσεις και στα ΕΠΑΛ.
Να εξασφαλιστεί  δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους μαθητές, τους νέους που σπουδάζουν ανεξάρτητα από την ασφάλιση των γονιών τους.
Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων.
Δωρεάν μεταφορά των μαθητών.
Ένα γεύμα για τους μαθητές με ευθύνη και χρηματοδότηση των Δήμων.

Οι υπογράφοντες φορείς
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου
Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου
Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών “Γαλάτεια Καζαντζάκη”
Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου
Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου


Ηράκλειο, 11/11/2013

Παράλληλα, τα συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς αποφάσισαν τον κοινό εορτασμό της 40ής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την Κυριακή 17 Νοέμβρη στις 18.00 στα Λιοντάρια.