Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Η ομιλία του Μπ. Μαυροθαλασσίτη στη συγκέντρωση της ΠΑΣΕΒΕ



Μέρα πανελλαδικής δράσης τηςΠΑΣΕΒΕ η σημερινή, ενάντια στη φοροληστεία που έχει τσακίσει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους. ΣτηνΑθήνα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Ομόνοια και ακολούθησε πορεία ως το υπουργείο Οικονομικών, όπου κατέθεσαν υπόμνημα(Επισυνάπτεται παρακάτω σε μορφή PFD).
Στη συγκέντρωση μίλησε οΜπάμπης Μαυροθαλασσίτηςεκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ (διαβάστε όλη την ομιλία παρακάτω) και χαιρέτησαν ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ ΟΑΕΕ, ο Νίκος Σταθάτος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (διαβάστε όλη την ομιλία παρακάτω) και οΑνδρέας Δρόλιας, πρόεδρος ΕΒΕ Αγίου Δημητρίου.
Η ομιλία του Μπ. Μαυροθαλασσίτη 
«Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες
Συνάδελφοι Επαγγελματίες - Έμποροι - Βιοτέχνες - Αυτοκινητιστές - Συνταξιούχοι
Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ χαιρετίζει την παρουσία σας σήμερα εδώ μετά το κάλεσμα δεκάδων Σωματείων και Ομοσπονδιών. Χαιρετίζει τους χιλιάδες συναδέλφους που είναι σήμερα, τώρα, μαζί μας στους δρόμους του Αγώνα, σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Στέλνουμε μήνυμα ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση.
Δεν υποτασσόμαστε στην απίστευτου μεγέθους εκστρατεία τρομοκράτησης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων και ανέργων.
Δεν κάνουμε πίσω μπροστά στις δυσκολίες του κινήματος, που οφείλονται και στην απραξία, τη συμβιβαστική πρακτική των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ.
Δεν "μασάμε" στις προτροπές της κυβέρνησης και των απανταχού υποτακτικών της για υπομονή και κουράγιο, ώσπου η κυβέρνηση μέσα απ' τη χαρακτηριζόμενη πατριωτική διαπραγμάτευσή της, να περάσει τον κάβο όπως λένε.
Δεν υποστέλλουμε τις σημαίες του Αγώνα, την καθημερινή δράση για τα δίκια μας, για τη ζωή μας. Και εμείς μέσα στην ίδια χώρα ζούμε.
Τα ίδια και χειρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουμε όπως ο κάθε αυτοαπασχολούμενος, ο συνταξιούχος. Η ανεργία, αναδουλειά τη λέμε αναμεταξύ μας, τσακίζει και τα δικά μας κόκαλα.
Ο ΟΑΕΕ μας κυνηγάει με υπέρογκες απαιτήσεις, τη στιγμή που έχουν διαλύσει το δημόσιο σύστημα περίθαλψης και υγείας και "εγγυώνται" συντάξεις ένα βήμα πριν τον λάκκο -και αυτές των 360 ευρώ.
Μας ζητάνε να έχουμε κάνει οριστική ή προσωρινή παύση εργασιών στην Εφορία, για να έχουμε το δικαίωμα να πάμε στα δημόσια νοσοκομεία εμείς και οι οικογένειές μας, όταν το χρειαστούμε. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και τη ληστρική επιδρομή της Εφορίας. Ξεκίνησαν και στρώνουν το έδαφος, μάλιστα με τα παπαγαλάκια τους στις τηλεοράσεις. Οι υδραυλικοί που δεν κόβουν αποδείξεις, και ο ηλεκτρολόγος με τις καταθέσεις των 40 - 50 εκατομμυρίων.
Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Το 2009, τότε που οι ΕΒΕ έφταιγαν για την καταστροφή της χώρας, μαζί με τους τεμπέληδες αγρότες που έπαιρναν τις επιδοτήσεις της "καλής ΕΕ" και έπαιζαν τάβλι στα καφενεία, και τους πολλούς ακριβοπληρωμένους δημόσιους υπαλλήλους. Όχι το τζάμπα χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο, τα θαλασσοδάνεια, οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, οι Ολυμπιάδες τους.
Όχι οι νόμιμες φοροαπαλλαγές των μονοπωλίων, οι χαριστικές ρυθμίσεις, ακόμα και το ξέπλυμα κερδών που προέρχονται από παραβάσεις, και που η νέα κυβέρνηση θεσμοθέτησε με ΠΝΠ στη Βουλή πρόσφατα.
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες
Δεν υποχωρούμε! Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο.
Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση, όχι μόνο να μην αφήσουμε τη σπίθα να σβήσει, αλλά να τη λαμπαδιάσουμε. Γιατί:
Αν δεν κάνω εγώ….Αν δεν κάνεις εσύ...
Αν δεν κάνουμε εμείς… Πώς θα φύγει το σκοτάδι και θα γίνει μέρα, ΦΩΣ.
Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες
Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει στα ίδια χνάρια με την προηγούμενη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Φυσικό είναι άλλωστε.
Αν ξεχάσει κανείς για μια στιγμή τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης, τι μένει;
  • Τα μνημόνια επεκτάθηκαν και ετοιμάζονται και άλλα.
  • Όλοι οι μνημονιακοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ.
  • Η φορολογία του 26% απ' το πρώτο ευρώ παραμένει.
  • Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει.
  • Το Τέλος Επιτηδεύματος παραμένει.
  • Οι όρκοι πίστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, το σύμφωνο σταθερότητας, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, τα ματωμένα πλεονάσματα, η πληρωμή πάση θυσία των δανειστών, παραμένουν.
  • Η απελευθέρωση επαγγελμάτων, ωραρίων, προϊόντων, και η ανταγωνιστικότητα, είναι στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής.
  • Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ σε πλήρη ισχύ, με νέο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων στο στόχαστρο.
Τα 5ευρα των νοσοκομείων κατάργησαν, και υπόσχονται για το μέλλον την αύξηση του βασικού. Ποιόν κοροϊδεύουν; Όταν απ' τις κυβερνητικές προτάσεις επιβάλλουν αύξηση του ΦΠΑ και περιμένουν αυξημένα έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ;
Συνάδελφοι, η επόμενη μέρα θα είναι ακόμα χειρότερη!
Οι νέες δηλώσεις στην Εφορία, που όλοι ετοιμάζουμε, που συντάσσονται με τους γνωστούς μνημονιακούς νόμους, θα μεγαλώσουν υπέρογκα τα χρέη μας. Θα έρθουν να προστεθούν στα παλιά. Θα καλεστούμε να τα πληρώσουμε μαζί με την όποια ρύθμιση έκανε ο καθένας μας, στην προσπάθειά του να χαλαρώσει κάπως τη θηλιά που τον σφίγγει και τον πνίγει. Πώς θα τα καταφέρουμε; Πώς θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας όταν καλά - καλά δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας;
Η περιβόητη ανάπτυξη, μαζί με τόσα άλλα που μας έταζαν προεκλογικά, πότε θα έρθει; Σε ποιους άξονες; Για ποιους; Και τελικά πόσους από εμάς χωράει; Ποια απ' τα μέτρα που προτείνει η νέα συγκυβέρνηση στους θεσμούς - τρόικα είναι προς όφελος της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που ψεύτικα και παραπλανητικά μας χαρακτηρίζουν;
Δυστυχώς κανένα, Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες.
Ήμασταν και είμαστε διαρθρωτικό πρόβλημα για τον δρόμο ανάπτυξης που ακολουθούν. Βάρος στα σχέδια τους, τροχοπέδη... Δεν μας φτάνουν οι 250.000 οριστικά λουκέτα που έχουμε βάλει, χρειάζονται και άλλα για ν' ανοίξει ο δρόμος επαναφοράς στην ανάπτυξη των μονοπωλιακών ομίλων, για να δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφορίας για τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες.
Γνωρίζουν πολύ καλά την κατάφωρη και άδικη φοροεπιδρομή που έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν σε βάρος μας. Τη θεωρούν όμως μονόδρομο και εργαλείο σοβαρό για να μας κλείσουν, μαζί με τα χαρατσόχαρτα του ΚΕΑΟ, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και τα συναφή.
Σ' αυτόν τον αγώνα τους, χρησιμοποιούν και άλλο ένα "βρώμικο" κόλπο. Προσπαθούν να στρέψουν τον ένα από μας απέναντι στον άλλον. Ανακάλυψαν τη θεωρία των νόμιμων και παράνομων αυτοαπασχολούμενων. Λες και αυτοί φταίνε για την καπιταλιστική κρίση που βιώνουμε.
Οι "παράνομοι" φταίνε για την πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά 90% από το 2005.
Οι "παράνομοι" φταίνε για το 1.500.000 ανέργους, για τα μεροκάματα -αν πληρώνονται- με 20 ευρώ, για τις συντάξεις σε επίπεδο επιδόματος, φτωχοκομείου, και ΟΧΙ η καπιταλιστική κρίση και ο ανταγωνισμός τους μέχρι θανάτου, που "κλείνουν" αυτοαπασχολούμενους και οδηγούν την αξία της εργατικής δύναμης στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Τη βαρβαρότητα, που τα μονοπώλια έχουν θρησκεία και λέει "ο θάνατός σου η ζωή μου", προσπαθούν να την επιβάλουν και σε εμάς.
Δεν θα τους περάσει όμως! Εμείς θα συνεχίζουμε να βαράμε το γάιδαρο και όχι το σαμάρι.
Εχθρός μας είναι τα μονοπώλια, το κράτος τους, η ΕΕ και η ανάπτυξή τους, που σημαίνει δυστυχία και κατεστραμμένες ζωές και όνειρα για τον λαό.
Ξέρουμε πολύ καλά, ότι όπως πληρώσαμε την κρίση τους, μας καλούν να πληρώσουμε τους ανταγωνισμούς τους και τη σταθεροποίηση της κερδοφορίας τους.
Ξέρουμε πολύ καλά, ότι η διαπραγμάτευση που εξελίσσεται, όποια κατάληξη και αν έχει, ίδιος μένει ο παραλήπτης. Σε μας και τη λαϊκή οικογένεια θα πάνε να φορτώσουν και τον νέο λογαριασμό.
Ιδιαίτερα τούτες τις μέρες που ετοιμάζεται η νέα συμφωνία, καλούμε κάθε συνάδελφο να δει πίσω από τον κουρνιαχτό που έχουν σηκώσει οι "διαπραγματευτάδες", να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Αποδείχθηκε, παρά τα παραπλανητικά λόγια του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΕΕ παραμένει βαθιά αντιλαϊκή, δεν αλλάζει. Συνεχίζει να βλέπει στους εργαζόμενους το μόνιμο υποζύγιο, προκειμένου να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλίων.
Αποδείχθηκε όμως και για την ελληνική κυβέρνηση, που μέχρι πρότινος μίλαγε για κατάργηση των μνημονίων, ότι όλα αυτά ήταν σχήμα λόγου. Τώρα έχει το θράσος και ζητά στήριξη για τη δική τους πρόταση, που και αυτή μετριέται σε 3,8 δισ. ευρώ τον χρόνο, εφαρμόζοντας όπως και οι προηγούμενοι την τακτική του Χότζα. Και δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, αφού και αυτή στηρίζει τον ίδιο δρόμο της ανταγωνιστικότητας, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, της στήριξης με μπόλικο χρήμα της ελληνικής αστικής τάξης, με νέα κρατικά πακέτα στήριξης.
Είναι χαρακτηριστικό πόσο γρήγορα και αυτή η κυβέρνηση υιοθέτησε τα περί βιώσιμου ασφαλιστικού, προκειμένου να δικαιολογήσει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, πόσο γρήγορα ξέχασε το PSI, τους εσωτερικούς δανεισμούς, κ.ο.κ
Κυβέρνηση και ΕΕ κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων. Κανέναν να μην ξεγελάσουν οι κορώνες τους, περί ρήξης καρικατούρας.
Κυβέρνηση και δανειστές θυμίζουν τις συμμορίες των λύκων, που αφού εξοντώσουν το θήραμα, τσακώνονται για τη μοιρασιά.
Ε, λοιπόν συνάδελφοι, δεν θα κάνουμε πια το θήραμα!
Τους γυρίζουμε την πλάτη.
Ο καβγάς τους δεν μας αφορά.
Είναι και οι δύο λύκοι, και διαπραγματεύονται τη μοιρασιά της φτώχειας μας.
Εμείς παλεύουμε μαζί με τις δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ , για άλλο δρόμο ανάπτυξης.
Αυτόν που θα παίρνει υπ' όψιν του τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες μας. Θα αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Θα στηρίζεται στο έμπειρο και με γνώσεις επιστημονικό και εργατοτεχνικό δυναμικό της χώρας μας. Και αυτό απαιτεί εδώ και τώρα ρήξη με την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο και την εξουσία του.
Ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν είναι εύκολα. Δεν πρόκειται να μας τα χαρίσει κανένας.
Η συνεχής και ανυποχώρητη πάλη μπροστά σε πραγματικές και ψεύτικες δυσκολίες, είναι ο μόνος δρόμος.
Κόντρα στις δυσκολίες, την κούραση, την απελπισία, τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που βάζουν στον δρόμο μας.
Δεν κάνουμε πίσω! Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Γι' αυτό και αύριο το απόγευμα, εδώ στις 7.30, θα ξαναβρεθούμε στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο της Αθήνας.
Οι ΠΑΣΕΒίτες και οι ΠΑΣΕΒίτισσες θα βρεθούμε σε όλες τις πόλεις της χώρας, διεκδικώντας τα δίκια μας.
Θα ξαναβρεθούμε με τους συνταξιούχους μας, στις 23 του μήνα.
Ετοιμαζόμαστε να δώσουμε μυριόστομη απάντηση στα σχέδιά τους, στην όποια συμφωνία τροϊκανών - κυβέρνησης.
Δυναμώνουμε τα σωματεία μας, τις επιτροπές Αγώνα. Μιλάμε με τους συναδέλφους! Εξηγούμε, διαφωτίζουμε, κινητοποιούμε.
Είμαστε σε ετοιμότητα κάθε στιγμή, να δώσουμε τη δική μας απάντηση