Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΈΥΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ


Στις 30/3/2015 πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του εμπορικού συλλόγου Ηρακλείου. Στην  ημερησία διάταξη ήταν και το θέμα του απολογισμού του Διοικητικού Συμβούλιου.
Τα περισσότερα από όσα αναφέρθηκαν  σε αυτό το θέμα ήταν “πολύ μακράν” των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι μικρέμποροι της πόλης μας, αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόστηκε τον προηγούμενο χρόνο αλλά και τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης. Ούτε κουβέντα για τους λόγους του μαραζώματος της αγοράς.
Ζητήματα όπως το discount point, το mall, η εκπτωτική μέρα (Τρίτη), συναντήσεις με παράγοντες, συσκέψεις, ημερίδες, εκατοντάδες επιστολές που πήγαν και ήρθαν κλπ.,  δεν είναι ζητήματα που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια επιβίωσης του κάθε συναδέλφου, που σήμερα προγραμματίζει τη ζωή του με δόσεις ή σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που τον σπρώχνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γιατί διαφορετικά, όπως ξετσίπωτα απείλησε η υφυπουργός των οικονομικών,  όποιος δεν ενταχτεί σε αυτή τη ρύθμιση  θα τον επισπευτεί το ΣΔΟΕ!!!.
Με βάση το καταστατικό, όπως ισχυριζόταν η Εμπορική Ενότητα του κου Κουμαντάκη, δεν θα μπορούσε να υπάρξει ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ του συλλόγου για το επόμενο διάστημα. Πράγμα εντελώς απαράδεκτο και υπονομευτικό για την ίδια την αξιοπιστία του Συλλόγου.
Έτσι, δεν έγινε δεκτή καμία πρόταση στη συνέλευση από αυτές που κατέθεσε η Αγωνιστική Συνεργασία Έμπορων. Προτάσεις που είχαν χαρακτήρα διεκδικητικό, για θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό, τις υπερφορολογήσεις, την κατάργηση του φόρου 26% από το πρώτο ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος κλπ., πως για παράδειγμα προτίθεται ο σύλλογος να συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση στις 5/4/2015 για την Κυριακή των Βαΐων ( που θα ισχύσει ο νόμος για τις 7 Κυριακές), όπως και η πρόταση για συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία 6/4/2015 το πρωί, την οργάνωση γενικά διεκδικητικών δράσεων για μικρά και μεγάλα προβλήματα που βασανίζουν χιλιάδες μικρέμπορους του Ηρακλείου.
Το καταστατικό έχει γίνει κουρελόχαρτο από τους ίδιους, αφού το μεταφράζουν κατά το δοκούν.
Να θυμίσουμε ότι στην περσινή ετήσια συνέλευση του συλλόγου, που ίσχυε το ίδιο καταστατικό, έγινε και τότε πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων, για ζητήματα ΟΑΕΕ (δηλ. προγραμματισμό δράσης), μόνο  που τότε δέχτηκαν γιατί είχαν άλλο ζόρι. Είχαν στόχο και σκοπό να κάνουν μαζικές προσφυγές κατά του ΟΑΕΕ, αποπροσανατολίζοντας τους συναδέλφους από τις αγωνιστικές διεκδικήσεις. Για όσους κατάφεραν να πείσουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, σήμερα ένα χρόνο μετά δεν υπάρχει φως στο τούνελ για τη συγκεκριμένη μαζική προσφυγή, αν και έχουν πληρωθεί τα δικαστικά από τους συμμετέχοντες.
Στο τέλος της διαδικασίας της συνέλευσης ξαναζητήθηκε από μέλος του συλλόγου να υπάρξει ανακοίνωση που να προτρέπει τους μικρέμπορους της πόλης μας την Κυριακή 5 του Απρίλη τα καταστήματα να είναι κλειστά. Πρόταση που συμφώνησαν να γίνει αποδεκτή μιας και πάγια θέση του συλλόγου είναι ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ. Όμως, όπως κάθε φορά η Εμπορική Ενότητα του κου Κουμάντακη δεν υπολογίζει αποφάσεις συνελεύσεων ή Διοικητικών Συμβουλίων, έτσι και τώρα με το συγκεκριμένο θέμα.  Καμία ανακοίνωση για το θέμα. Είναι γνωστή η προσήλωση τους στην κάθε φορά κυβερνητική εντολή (νόμο) και όχι πως θα εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των συναδέλφων.
Καταγγέλλουμε αυτή την πάγια τακτική στον εμπορικό κόσμο του Ηρακλείου.
Τα ήξεις -  αφίξεις, οι κολοτούμπες, άλλες οι αποφάσεις και αλλά να λέγονται σε συνεντεύξεις, οι μόνιμες αρνήσεις για το οτιδήποτε σημαίνει διεκδίκηση ( όπου συμφωνήσουν μένει στα χαρτιά ), με μια κουβέντα, η “βασιλεία” του κυβερνητικού συνδικαλισμού στον κλάδο του εμπορίου, θα πρέπει κάποτε να πάρει ένα τέλος.
Ο Εμπορικός Σύλλογος θα παίξει το ρόλο του σαν συνδικαλιστικός φορέας, μόνο όταν μαζικοποιηθεί, όταν τα μέλη του συμμετέχουν μαζικά στα πεπραγμένα του συλλόγου και όχι δίνοντας λευκές επιταγές. Όταν υπάρξει μια κατεύθυνση αγωνιστικής – διεκδικητικής δράσης, όταν οι συσχετισμοί αλλάξουν. Όταν ενισχυθεί αποφασιστικά ο αντιμονοπωλιακός πόλος συσπείρωσης μέσα στο εμπορικό συνδικαλιστικό κίνημα του Ηρακλείου. Σε αυτή την κατεύθυνση οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι του Ηρακλείου μπορούν  να έχουν τον πρώτο λόγο συσπειρωμένοι στην Επιτροπή Αγώνα Εμπορίου και την ΠΑΣΕΒΕ.
                                             


Ηράκλειο, Απρίλιος 2015