Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



Ηράκλειο, 31.01.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Τις τελευταίες μέρες γίνονται καταγγελίες από γονείς μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλικαρνασσού προς την Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, για την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στο σχολείο τους. Αντίστοιχα περιστατικά παρουσιάζονται και σε άλλα σχολεία του Ηρακλείου.
  Την πρωτοβουλία συλλογής στοιχείων των μαθητών, απαραίτητα για τη σύναψη ομαδικού ασφαλιστικού συμβολαίου, είχε (;) η πλειοψηφία του ΔΣ του συλλόγου γονέων του συγκεκριμένου σχολείου, με την ανοχή και στήριξη της Διεύθυνσης, παρόλο που η συγκεκριμένη δραστηριότητα καταψηφίστηκε από την γενική συνέλευση του συλλόγου γονέων στις 20/11/2013.
  Σημειολογικά υπενθυμίζουμε, ότι από το 2005 η τότε κυβέρνηση “ζύμωνε” την ιδέα, ανοίγοντας τις πόρτες των σχολείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Με την άδεια του υπουργείου, τότε, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) διεξήγαγε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας για το ...«αγαθό» της ιδιωτικής ασφάλισης, με θέμα «Η αξία της Ιδιωτικής Ασφάλισης και της μέσω αυτής αποταμίευσης για την οικογένεια».
  Να λοιπόν, ποιος δίνει αέρα στα πανιά των ασφαλιστικών εταιριών, να αλώσουν τα σχολεία σε συνθήκες ανεργίας, δραματικής μείωσης μισθών και συντάξεων, κοψίματος επιδομάτων, κ.λ.π. δημιουργώντας στρατιές χιλιάδων ανασφάλιστων γονιών και παιδιών. Η κυβέρνηση δείχνει δρόμο στις ασφαλιστικές εταιρίες να παρέμβουν απευθείας στη συνείδηση των μικρών μαθητών, για να θεωρήσουν απαραίτητη την ιδιωτική ασφάλιση, να ξεγράψουν την υποχρέωση του κράτους για την εξασφάλιση από μέρους του, της δημόσιας και δωρεάν καθολικής ασφάλισης των εργαζομένων, το δικαίωμά τους στην ιατροφαρμακευτική, νοσοκομειακή περίθαλψη και τη σύνταξη, να θεωρήσουν δική τους «αποταμίευση» το θησαύρισμα των ασφαλιστικών εταιριών, κτλ.
  Ερωτηματικά εγείρει η στάση του ΔΣ του συλλόγου γονέων και της Διεύθυνσης του σχολείου, την ώρα μάλιστα που έχει σηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από γονείς και εκπαιδευτικούς. Ειδικότερα τώρα που ετοιμάζουν την αξιολόγηση, απολύοντας κι άλλους εκπαιδευτικούς, που οδηγούν σε μεγαλύτερη ταξική διαφοροποίηση σχολείων και μαθητών. Όταν, όλο και περισσότεροι μαθητές υποσιτίζονται, με τα σχολεία να έχουν σημαντικές ελλείψεις - από χαρτί τουαλέτας μέχρι αίθουσες, σχολικά κτίρια χωρίς αντισεισμικούς ελέγχους και μέτρα προστασίας, τα κενά σε δημοτικά – νηπιαγωγεία του Νομού Ηρακλείου να αγγίζουν (μήνα Φλεβάρη) τα 127, ενώ απουσιάζουν παντελώς από τα σχολεία, οι υπηρεσίες σχολικής υγείας και προληπτικής ιατρικής.
  Τι πραγματικά ενδιαφέρει τους γονείς ; Η πρόληψη και η ουσιαστική ασφάλεια των παιδιών στο σχολείο ή η πενιχρή αποζημίωση που θα πάρουν από την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία σε περίπτωση ατυχήματος του παιδιού τους; Είναι φανερό ότι μοναδικός στόχος είναι ο καθαγιασμός στη συνείδηση των μαθητών και των οικογενειών τους της ιδιωτικής ασφάλισης.
Καλούμε,
·    το ΔΣ του συλλόγου γονέων άμεσα να αναθεωρήσει τη στάση του και να εναρμονιστεί με την απόφαση της ΓΣ του συλλόγου γονέων. Να σταματήσει τη συλλογή στοιχείων των μαθητών ακόμη κι αν έχουν τη συγκατάθεση των γονέων τους.
·    Τη διεύθυνση του σχολείου και όποιον άλλο στηρίζει ή ευνοεί την είσοδο των ασφαλιστικών εταιριών και κάθε μορφής επιχειρηματική δράση στη σχολική μονάδα, να σταματήσουν να παίζουν το ρόλο του πλασιέ και να περιοριστούν στον αποκλειστικά παιδαγωγικό τους ρόλο.
  Σε όσα σχολεία, που δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μας, εμφανίζονται παρόμοια φαινόμενα, οι ίδιοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στην κυριολεξία να τους “πετούν” έξω από το σχολείο.
  Τόσο οι γονείς, όσο και οι δάσκαλοι πρέπει να μεταλαμπαδεύουν στους μαθητές ιδέες και στόχους που αναδεικνύουν σήμερα την ανάγκη διεκδίκησης ενός δημόσιου και δωρεάν σχολείου - πέρα και έξω από κάθε επιχειρηματική δράση - της δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης γονιών και μαθητών, της σχολικής υγείας και προληπτικής ιατρικής.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γραμματέας

                                    Συντυχάκης Μανώλης                            Κιαμούρης Ηλίας