Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται τα νοικοκυριά


Την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι από τη βάρβαρη πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, κεφαλαίου και ΕΕ, επιβεβαιώνει έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με αυτή:
  • Το 40,2% των νοικοκυριών, δηλαδή 1,4 εκ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Από αυτούς λιγότεροι από 200.000 δηλαδή μόνο το 9,8% λαμβάνει επίδομα ανεργίας.
  • Το 44,3% του πληθυσμού έχει οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.
  • 1 στα 10 νοικοκυριά αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία για αντεπεξέλθουν.
  • 1 στα 3 νοικοκυριά βρίσκεται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τα δάνεια κλπ., λόγω αδυναμίας.
  • Το 34,8% των νοικοκυριών καθυστερεί τις οφειλές για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, ενώ το 41,7% δήλωσε ότι δε διαθέτει επαρκές εισόδημα για την κάλυψη των υποχρεώσεων
  • 1 στα 3 νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του εξ αιτίας τόσο των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών και άλλων).
Δραματικές εμφανίζονται οι περικοπές στην κατανάλωση λόγω της μείωσης των μισθών.
  • Το 63,7% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής.
  • Το 90,3% περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση – υπόδηση.
  • Περίπου το 90% έχει περιορίσει τις εξόδους σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, σινεμά.
  • Άνω του 75% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες για θέρμανση και μετακινήσεις.
Τα στοιχεία αυτά του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ είναι χαρακτηριστικά ωστόσο η ίδια η πλειοψηφία στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας έχει ευθύνες καθώς όλα αυτά τα χρόνια ανελλιπώς πήρε μέρος στους διάφορους «κοινωνικούς διαλόγους, έκανε σημαία την «ανταγωνιστικότητα» - «επιχειρηματικότητα» - «καινοτομία» κλπ., προώθησε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και το ρίξιμο της τιμής της εργατικής δύναμης, στο όνομα του «χτυπήματος της ανεργίας».
Άφησε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, έρμαια στην κυβερνητική προπαγάνδα του: «μαζί τα φάγαμε» - «κλέφτες και φοροφυγάδες» - «εσείς ευθύνεστε για τη χρεοκοπία της χώρας». Αρνήθηκε να μιλήσει ανοιχτά για την κρίση, τις αιτίες της και τους υπαίτιους.
Αναλώθηκε στη διατύπωση διαχειριστικών «προτάσεων και αιτημάτων» που θα έκαναν τον ακολουθούμενο δρόμο ανάπτυξης «καλύτερο, δικαιότερο, πιο ανταποδοτικό». Άφησε τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στη γωνία. Συνέχισε την επιζήμια τακτική των «επαφών» και «διαβουλεύσεων».