Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Σωματείο Φορτηγών για τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου



Το Σωματείο μας ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από μεγάλα λόγια που στρογγυλεύουν τα πράγματα, μόνο και μόνο για να ακούγονται ή να διαβάζονται “ευχάριστα” και να είναι αρεστά από τους ‘‘συναδέλφους’’ που μας έχουν αποκλείσει από τις συσκέψεις τους.

Σταθερή και αταλάντευτη επιλογή μας, είναι στήριξη των αυτοαπασχολούμενων φορτηγατζήδων γιατί και εμείς, σε αυτό το Σωματείο, είμαστε αυτοαπασχολούμενοι και όχι ιδιοκτήτες μεταφορικών εταιριών.

Μετά τις κινητοποιήσεις  ανοιχτά  κατηγορήσαμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες του κλάδου, ότι “ξεπούλησαν” τον αγώνα μας, αναστέλλοντας τις κινητοποιήσεις λειτουργώντας ως ανάχωμα της κυβέρνησης που είχε τρομοκρατηθεί από την αποφασιστικότητα μας. Δεν διστάσαμε να ονοματίσουμε αυτούς που θεωρούσαμε υπεύθυνους, δεχόμενοι ακόμα και απειλές.

Το ίδιο κάνουμε και τώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική της  και με αποφάσεις από τα πάνω προσπαθούν να σύρουν τον κλάδο σε μια αποτυχημένη και απροετοίμαστη κινητοποίηση χωρίς αιτήματα που θα συσπειρώνουν τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους.

Εμείς προειδοποιούμε και πάλι ότι οι “ηγέτες” κοιτάνε τα συμφέροντα των εταιριών τους, αφήνοντας απ’ έξω τα αιτήματα που αφορούν στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους του κλάδου, που δεν μπορούν πια ούτε τα αναγκαία της σκληρής καθημερινότητας να βγάλουν για να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους, απόδειξη γι αυτό είναι οι εκατοντάδες ‘‘άνεργοι’’ συνάδελφοι που τα φορτηγά τους είναι αραγμένα στις άκρες του δρόμου.

Αφού εξυπηρέτησαν για χρόνια τους σχεδιασμούς των κυβέρνησεων για την παραχώρηση της δουλειάς μας στις εταιρίες, αφού εξακολουθούν να μην καταδικάζουν τον 3887, έρχονται με ‘‘απειλές’’ για απεργίες διαρκείας να προετοιμάζουν μια ακόμα άτακτη υποχώρηση, με στόχο να οδηγήσουν τον συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου σε απαξίωση και παράλληλο ξεφούσκωμα της αγανάκτησης.

Η αγωνιστικότητά τους εξαντλείται στις ανακοινώσεις με πρκλητικό τρόπο μάλιστα ζητώντας τάχα Γ. Συνελεύσεις που θα πραγματοποιησουν τα Σωματεία ανά την Ελλάδα, μέσα σε δύο μέρες. Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα πιά, αφού στέλνουν δελτίο τύπου με ημερομηνία 20 Φλεβάρη και ζητάνε Γ. Συνελεύσεις από τα Σωματεία στις 22 του ίδιου μήνα, χωρίς να αφήνουν ούτε τα στοιχειώδη χρονικά περιθώρια προετοιμασίας.

Με την συμμετοχή των τοπικών ‘‘συνδικαλιστών’’ αλλά και όλης της ‘‘κουστωδίας’’ που τους ακολουθεί, στήνουν φιέστες στις εισόδους των πόλεων για να δημιουργήσουν κλίμα ότι αυτοί αντιστέκονται αλλά δεν τους …ακολουθούν οι συνάδελφοι.

Η ευθύνη που μπορεί να έχουμε εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι είναι που δεν βγαίνουμε μπροστά να απομονώσουμε αυτές τις ‘‘ηγεσίες’’, έχουμε ευθύνη όταν αποδεχόμαστε να αποφασίζουν άλλοι γι εμάς χωρίς εμάς, έχουμε ευθύνη που επιτρέπουμε σε αυτούς, που είναι η μειοψηφία, να ‘‘παίζουν’’ παιχνίδια στις πλάτες μας και εμείς να συμμετέχουμε χωρίς αντίδραση ή να θεωρούμε ότι όλοι οι συνδικαλιστές είναι ίδιοι.

Όσο η κρίση βαθαίνει αντικειμενικά προκύπτει το ερώτημα:

Τι σωματεία, τι ομοσπονδίες, τι κίνημα πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι αυτοαπασχολούμενοι στα φορτηγά, ώστε να μπορούν να παλέψουν ενάντια στην βαρβαρότητα που ζουν; Σωματεία και Ομοσπονδίες που αποπροσανατολίζουν τους συναδέλφους και βάζουν πλάτη για να ξεφουσκώνει κάθε αντίδραση, μετά από κάθε επιβολή βάρβαρων μέτρων;   ή Σωματεία και Ομοσπονδίες, φρούρια στον αγώνα και τις διεκδικήσεις με αποφάσεις από τα μέλη του και όχι από τους ηγέτες-ιδιοκτήτες μεταφορικών εταιριών;

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και όλα τα κλαδικά Σωματεία αυτοαπασχολουμένων να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της δουλειάς τους στα χέρια τους και να συσπειρωθούν βάζοντας τέλος στην υπονομευτική τακτική των ηγετών-ιδιοκτητών μεταφορικών εταιριών.

Ως εδώ συνάδελφοι, ας απομονώσουμε αυτές τις ηγεσίες που ξεπουλάνε χρόνια τώρα τους αγώνες μας, ας βγούμε μπροστά για να διεκδικήσουμε, στις ενδεχόμενες αποφάσεις για κινητοποιήσεις, να μπουν τα δικά μας αιτήματα σαν βασικές διεκδικήσεις.

Απαιτούμε άμεσα:

1. Κατάργηση ή αναστολή των διατάξεων το 3887/2010 που προβλέπουν την έκδοση νέων αδειών, τι στιγμή που πάνω από 60% των φορτηγών είναι άνεργα.

2. Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το δημόσιο και τις τράπεζες. Αναστολή των κατασχέσεων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

3. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Ανανέωση τώρα όλων των βιβλιαρίων ανεξάρτητα από τα χρέη.

4. Κατάργηση όλων των διοδίων.

5. Μείωση των ναύλων για τις δημόσιες μεταφορές από και προς τα νησιά.

6. Μείωση 50% των ασφαλίστρων στα εργαλεία της δουλειάς μας, αρκετά κερδίζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στην πλάτη μας.

7. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

8. Κατάργηση του ν. 4110/2013 που καταργεί το αφορολόγητο και επιβάλει φόρο 26% από το πρώτο ευρώ. Κατάργηση του 4174/2013 που επιβάλει τα εξοντωτικά πρόστιμα.

9. Κρατικοί έλεγχοι για παράνομα φορτηγά και παράνομες μεταφορές.