Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Γιατί δεν πρέπει να ανοίξουν τα μαγαζιά στις 19 Γενάρη




Εφαρμόζοντας το νόμο περί λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, νόμο που έκαναν «κουρέλι» στις 3 Νοέμβρη εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα, και οι αυτοαπασχολούμενοι, μικρέμποροι και άλλοι επαγγελματίες, η Κυβέρνηση αλλά και οι συμβιβασμένες και υποταγμένες στον κυβερνητικό συνδικαλισμό ηγεσίες των επαγγελματιών-επιχαίρουν επειδή την ερχόμενη Κυριακή τα καταστήματα θα είναι ανοικτά για να αξιοποιήσουν όπως λένε την περίοδο εκπτώσεων, που σημειωτέον θα είναι «μακρύτερη» φέτος από προηγούμενες χρονιές.

Προσπερνούν  το γεγονός όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο-ανάμεσα τους και η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου που για μια ακόμη φορά δια στόματος του επικεφαλής της αγνοεί προκλητικά ειλημμένες αποφάσεις του ΕΣΗ-πως όχι μόνο οι προηγούμενες Κυριακές που λειτούργησαν τα καταστήματα, δεν έφεραν επιπλέον τζίρο στους μικρομαγαζάτορες, αλλά ουσιαστικά βοήθησαν να ανέβει ο τζίρος των μεγαλοκαταστημάτων και τίποτα περισσότερο.

Κάνουν ότι δεν βλέπουν πως εφέτος υπήρξε πτώση τζίρου λιανικής 70% σε σχέση με το 2009, και 16% σε σχέση με το 2012 των καταστημάτων λιανικής και ότι την «παρτίδα» έσωσαν μόνο τα πετρελαιοειδή και λιγότερο ένδυση-υπόδηση. (Στοιχεία της ΕΣΕΕ)
Η μια Κυριακή έφερε την άλλη, έγιναν 3 και τώρα στις 19/1/2014 αναγκάζουν τους μικρούς εμπόρους για μια ακόμη Κυριακή ανοικτά.
Ο λόγος είναι προφανής. Στοχεύουν στην εξάντληση-φυσική και οικονομική-των μικροκαταστηματαρχών προς όφελος των μονοπωλίων του χώρου.

Όταν ο λαός δυο μήνες τώρα πληρώνει απανωτά  χαράτσια, όταν τον Δεκέμβριο δεν πήραν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δώρο, όταν οι πενιχροί μισθοί των 400 ευρώ  και οι συντάξεις πείνας δεν φτάνουν ούτε για τσιγάρα, η Κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοι της,  πιέζουν την «αγορά» να μείνει ανοικτή και την ερχόμενη Κυριακή.
Ζουν σε άλλο πλανήτη;  Όχι βέβαια. Απλά κάνουν την δουλειά τους.  Προωθούν την εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων  και την κυριαρχία όλων αυτών  που τόσα χρόνια εποφθαλμιούν την “πίτα” της αγοράς.
Ποιος μικρομαγαζάτορας θα αντέξει την ανελέητη και συνεχή πίεση, ποιος θα καταφέρει να είναι ανοικτός συνεχώς τόσες εβδομάδες;  Ποιος θα αντέξει την παρατεταμένη εκπτωτική περίοδο αν όχι τα μεγαλοκαταστήματα που έχουν την δυνατότητα να  ρίχνουν τις τιμές αφού προμηθεύονται τεράστιες ποσότητες πριν τις εκπτώσεις με πολύ χαμηλό κόστος ώστε να «κτυπήσουν» τον ανταγωνισμό στη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου και να «τσακίσουν» τους « μικρούς»;

Είναι φανερό ότι αυτοί οι δυο παράγοντες-άνοιγμα στις Κυριακές και παρατεταμένη εκπτωτική περίοδος-θα συμβάλουν μαζί με την εξοντωτική φορολογία των φυσικών πρόσωπων, στην εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων στο εμπόριο, στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα μεγαλοκαταστήματα.
Αυτή τη λογική και πολιτική υπηρετεί η Κυβέρνηση, αυτή την πολιτική στηρίζουν και όσοι υποτίθεται αντιπροσωπεύουν τους μικρούς και μεσαίους έμπορους όπως η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου αλλά ουσιαστικά κάνουν πλάτες με τα ήξεις αφίξεις στους μεγαλέμπορους.
Η Επιτροπή εμπορίου της ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους συνάδελφους να μην πέσουν στην παγίδα που στήνεται σε βάρος τους, να αρνηθούν στην πράξη να γίνουν θύματα των ορέξεων των μονοπωλίων.
Να μην ανοίξουν τα καταστήματα τους τη Κυριακή 19 Ιανουάριου. Αν δεν διαφυλαχτεί τώρα το δικαίωμα στην ξεκούραση, αν δεν γίνει σαφές προς όλες τις μεριές ότι η Κυριακάτικη αργία δεν είναι διαπραγματεύσιμη, σύντομα οι 7 Κυριακές θα γίνουν πολύ περισσότερες με σοβαρές επιπτώσεις για τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους στο εμπόριο.
Aπαιτούμε και διεκδικούμε:
-Την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας

-Ενιαίο εθνικό ωράριο 48 ωρών την εβδομάδα


Επιτροπή Εμπορίου της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου


                                15 Ιανουάριου 2014