Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

Ερώτηση για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ελεύθερων επαγγελματιώνΕρώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Σάκης Βαρδαλής, Νίκος Καραθανασόπουλος και Μανώλης Συντυχάκης για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ελεύθερων επαγγελματιών. Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ελεύθερων επαγγελματιών
Οι αυτοαπασχολούμενοι που βρίσκονται σε δεινή θέση αυξήθηκαν δραματικά την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα. Η εκδήλωση της κρίσης και οι συνέπειές της έχουν οδηγήσει στην καταστροφή πάνω από 200.00 μικρές επιχειρήσεις. Συγχρόνως, η τεράστια άδικη φορολογία και οι δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους σε συνδυασμό με τη δραματική συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, συνέπεια της κρίσης, έχουν οδηγήσει όσες επιχειρήσεις καταφέρνουν και επιβιώνουν να αντιμετωπίζουν μεγάλα χρέη προς το Δημόσιο, κυρίως την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο στον ΟΑΕΕ οι επαγγελματίες που χρωστάνε στο Ταμείο, ξεπερνούν τις 330.000. Συγχρόνως, δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι είναι υπερχρεωμένοι προς τις τράπεζες για δάνεια που έλαβαν και σήμερα αντικειμενικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν.
Την ίδια στιγμή, το κράτος με σωρεία νομοθετικών παρεμβάσεων και δικαστικών αποφάσεων προχωρά σε κατασχέσεις, λόγω οφειλών, χρημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο οφειλέτης αυτοαπασχολούμενος. Μάλιστα, ο αυτοαπασχολούμενος δεν έχει ούτε καν την ελάχιστη προστασία του ακατάσχετου των καταθέσεων των 1.000 ευρώ για χρέη προς το Δημόσιο, που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Τα κρούσματα κατασχέσεων λογαριασμών ελευθέρων επαγγελματιών έχουν ενταθεί μετά την επιβολή των capital controls στις τράπεζες τον περασμένο Ιούλιο, ενώ από το Σεπτέμβριο οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών σε ελευθέρους επαγγελματίες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Η ίδια η επιβολή των capital controls έχει οξύνει το πρόβλημα αφού ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών των αυτοαπασχολούμενων περνούν μέσα από την τραπεζική οδό, με αποτέλεσμα πολλοί απ’ αυτούς να αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης, αλλά και συνέχισης της λειτουργίας της επιχείρησής τους.
Η προαναφερθείσα πολιτική είναι μέτρο φορολογικής απομύζησης των αυτοαπασχολούμενων, αλλά και συμβάλλει στην προώθηση της συγκέντρωσης του κεφαλαίου. Μέσα από την επιβολή τεράστιας φορολογικής επιβάρυνσης και την αυτόματη υποχρεωτική είσπραξή της, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις τους ωθούνται εκτός αγοράς, με στόχο να διευκολυνθούν τα μεγαθήρια του κλάδου. Άλλωστε, το μεγάλο κεφάλαιο αντιμετωπίζει πολύ λιγότερα προβλήματα ρευστότητας, αφού έχει τρεχούμενους λογαριασμούς και σε άλλες χώρες που δεν θίγονται απ’ τα capital controls.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει:
1. Για την θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους ελευθέρους επαγγελματίες 20.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 5.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.
2. Για τη δυνατότητα ρύθμισης για χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις και για ποσό που να αντιστοιχεί στο 20% του ετήσιου εισοδήματος.
3. Για την επιβολή προστασίας της πρώτης κατοικίας και των μέσων και εμπορευμάτων της εργασίας του.
4. Για την επιβολή ακατάσχετου ορίου στους εμπορικούς λογαριασμούς σε ύψος 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών των ατομικών και προσωπικών επιχειρήσεων με παράλληλη προστασία των ποσών που προορίζονται για ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις χρεών και για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές».