Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Εγκύκλιος για αυξήσεις ορίων ηλικίας και στους ΕΒΕ




Τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που επέβαλε το 3ο μνημόνιο και στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, εξειδικεύει σχετική εγκύκλιος του Οργανισμού.
Αν και οι ασφαλισμένοι του Ταμείου είχαν ήδη υψηλά ηλικιακά όρια (35ετία και το 60ό έτος ή στα 67 με λιγότερα χρόνια), εντούτοις σε ορισμένες ομάδες ασφαλισμένων επιβάλλονται ακόμα χειρότεροι όροι.
Έτσι, για ασφαλισμένους που μέχρι τις 18/8/2015 είχαν τον προβλεπόμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά δεν ήταν 60 ετών, το νέο όριο ηλικίας αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 62ο έτος.
Όσοι μέχρι το 2012 δεν είχαν συμπληρώσει 35ετία, το νέο όριο ορίζεται στα 62, υπό την προϋπόθεση βέβαια των 40 ετών ασφάλισης. Διαφορετικά, όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος.
Για τη συνταξιοδότηση των γονέων, συζύγων και αδελφών αναπήρων με 25ετία, ενώ πριν δεν προβλεπόταν όριο ηλικίας, τώρα θεσμοθετείται για το 2015 το 55ο, το οποίο αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 62ο έτος, με βάση και την κλιμάκωση που προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Αύξηση επιβάλλεται και στις γυναίκες και μητέρες ανηλίκων του ΤΑΝΤΠ (Τομέας Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων) και γυναίκες του πρώην ΤΣΑ (αυτοκινητιστές), οι οποίες συνταξιοδοτούνταν με χρόνο μικρότερο της 35ετίας και δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα έως και τις 18/8/2015. Οι ασφαλισμένες αυτές έχουν σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας με καταληκτικό όριο το 67ο το 2022.