Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


«Την Κυριακή 29/12 κανένας εμποροϋπάλληλος δεν υποχρεούται να πάει για δουλειά».
Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών υπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης με αφορμή την Κυριακή 29/12.
Αναλυτικότερα η Ένωση σημειώνει: «Συναδέλφισσα και συνάδελφε εμποροϋπάλληλε.
Χρόνια τώρα το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, οι πολυεθνικές, οι βιομήχανοι αλλά και οι διάφοροι παρατρεχάμενοί τους σε κυβέρνηση, περιφέρειες και εργοδοτικούς συλλόγους προσπαθούν να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία.
Δεν τους φτάνει το ξεζούμισμα που κάνουν στους εργαζόμενους τις υπόλοιπες έξι ημέρες της εβδομάδας, θέλουν να τους παράγεις κέρδη και τη μοναδική ημέρα που σου μένει για να ξεκουραστείς, να δεις τα παιδιά σου, την οικογένειά σου, να ψυχαγωγηθείς.
Την ίδια στιγμή όπου οι μισθοί στο εμπόριο έχουν μειωθεί έως και 45%, οι συμβάσεις δεν εφαρμόζονται πουθενά, κυριαρχεί η ημιαπασχόληση, οι ατομικές συμβάσεις και η απληρωσιά, εσύ καλείσαι να δουλέψεις το εξαντλητικό εορταστικό ωράριο και μάλιστα με δύο ή και τρεις Κυριακές επιπλέον το μήνα Δεκέμβρη.
Από την πρώτη στιγμή το σωματείο μας έλεγε ότι το μέτρο για την λειτουργία των "7 Κυριακών" είναι η κερκόπορτα για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Όσο και αν προσπάθησαν να λειάνουν τις άκρες και να χρυσώσουν το χάπι, κυβέρνηση, αντιπεριφέρεια, πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ.α πριν "αλέκτορα λαλήσαι τρίς", μιλούν για ακόμα μία Κυριακή ανοιχτά τα καταστήματα, αυτή στις 29/12 που δεν προβλέπεται καν από το νόμο 4177/2013 και ενώ δεν έχει ενεργοποιηθεί το Βασιλικό Διάταγμα που επέτρεπε το άνοιγμα των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ίδιο το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει ότι “Μόνο στις περιοχές που προβλέπονται από τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο – μόνο στη Χερσόνησο και το Μαλεβύζι - Ιωάννινα κ.α.) θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στις 29 Δεκέμβρη και ότι κάθε άλλη πρακτική είναι παράνομη”. Επομένως ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΙΣ 29/12.
Εμείς λέμε ότι η Κυριακή είναι μέρα ανάπαυσης για τους εργαζόμενους και πρέπει να κατοχυρωθεί νομοθετικά ως Αργία. Για να γίνει πράξη αυτό θα πρέπει οι εργαζόμενοι με αποφάσεις τους σε κάθε χώρο δουλειάς πλάι στο σωματείο μας να αρνηθούν να εργαστούν Κυριακή και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση ενός τέτοιου αγώνα, που θα ενσωματώνει τη μάχη για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας με τη μάχη για Κλαδική Συλλογική Σύμβαση στο Εμπόριο, κατοχύρωση του 8ωρου, 5μερου, 40ωρου, την πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα» καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης.