Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ: «Άξιος υπηρέτης των μεγαλεμπόρων» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ με αφορμή την υπογραφή ΕΓΣΣΕ

                            

Άξιο υπηρέτη των μεγαλεμπόρων που δεν έχει καμία σχέση με τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους χαρακτηρίζει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, με αφορμή τις δηλώσεις του και τη στάση των μεγαλοεργοδοτών αναφορικά με την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ.
Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Εκφράζοντας και τους μεγάλους εργοδοτικούς φορείς ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΣΕΤΕ έδειξε το δρόμο της πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων μέσα από το δόγμα των πέντε αξόνων: "...α) Ανασυγκρότηση, β) Κατάρτιση, γ) Απασχόληση, δ) Επιχειρηματικότητα και ε) Κοινωνική Συνοχή".
Χαρακτηριστικά είπε: "...Είμαι βέβαιος ότι τα μαθήματα του παρελθόντος θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, προτάσσοντας συναινετικά κριτήρια. …". Δηλαδή για τη σημερινή κρίση ευθύνονται οι μισθοί και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων! Και συνέχισε:
"Απαιτείται, λοιπόν, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου και βιώσιμου προτύπου Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ελλάδας στη βάση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της εργασιακής ειρήνης και της τόνωσης της επιχειρηματικότητας…". Δηλαδή η διέξοδος πρέπει να γίνει με εργασιακή ειρήνη …(τέρμα στις κινητοποιήσεις) και με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα - παραγωγικότητα (βλ. μείωση του εργατικού κόστους, ιδιωτικοποιήσεις, φθηνή ενέργεια, φοροαπαλλαγές κ.λπ.).

Όσο για τους ανέργους, ο κ. Κροκίδης είπε: "Χρειάζεται …επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας". Δηλαδή να πάνε οι άνεργοι να δουλέψουν ή να καταρτιστούν σε ένα μεγαλοεργοδότη και να πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ ή το ΕΣΠΑ, δηλαδή από τα δικά τους λεφτά. Τζάμπα εργασία. Μπορούν βέβαια πάντα να γίνουν και αυτοί επιχειρηματίες! (βλ. τόνωση της επιχειρηματικότητας). Τι και αν αυξάνουν τα λουκέτα…
Για την ουσία της διαπραγμάτευσης είπε κρατήστε στο ίδιο επίπεδο τους μισθούς πείνας και δώστε και κανένα επίδομα γάμου το πολύ - πολύ… «πρέπει να διατηρηθεί στο επίπεδό του και το επίδομα γάμου».

Τέλος, αφού προδίκασε ότι "…η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ από όλους τους κοινωνικούς εταίρους είναι θέμα λίγων ημερών"..., εύκολο αφού έχουν τη ΓΣΕΕ στο τσεπάκι τους, έκανε μνεία για τις καλές διεθνείς τακτικές συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων. Είπε: "Τυπικές και άτυπες μορφές συμφωνίας και κυρίως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) αποτελούν πάντα σημαντικές προσπάθειες συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων αναβαθμίζεται περαιτέρω εάν ληφθεί υπόψη το σύνολο των προγραμματικών και κανονιστικών εγγράφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο ΕΣΠΑ. Πρέπει, λοιπόν, να εξασφαλιστεί η θεσμική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο υπό ίδρυση Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης". Δηλαδή τέρμα οι συμβάσεις, να συνεννοηθεί ο λύκος με το πρόβατο ισότιμα.

ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΣΕΤΕ - ΕΣΕΕ με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα υπερασπίστηκαν τα κοινά τους συμφέροντα. Ο ΣΕΒ απαίτησε προετοιμασία για να χτιστούν νέες συνθήκες αγοράς μετά την τρόικα με τους εργαζόμενους να βάζουν πλάτη.
Η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και νέες επιδοτήσεις για θέσεις εργασίας και προγράμματα κατάρτισης. Ο ΣΕΤΕ χαρακτήρισε απομεινάρια μιας άλλης εποχής τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, απαντώντας στα αιτήματα που έθεσε το ΠΑΜΕ.
Απέναντι σε αυτή την ενιαία σχεδιασμένη συνέχιση της επίθεσης, η ηγεσία της ΓΣΕΕ από τη μια ζήτησε την επαναφορά του μισθού ανάλογα με το πόσο αντέχει η οικονομία, από την άλλη ζήτησε και συγνώμη για "οξυμένες δηλώσεις" του παρελθόντος προς το ΣΕΒ.
Συνάδελφε μικρομεσαίε και αυτοαπασχολούμενε,
Εσύ δουλεύεις πλάι – πλάι με τον εργαζόμενό σου ή τα μέλη της οικογένειάς σου.
Δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις από τα χαμηλά μεροκάματα.
Τι θα κερδίσει ο μικρομαγαζάτορας μιας γειτονιάς που γεμίζει από εξαθλιωμένους εργαζόμενους;
Εσύ δεν έχεις απέναντί σου τους εργαζόμενους.
Αύριο και το δικό σου παιδί με μισθούς πείνας θα δουλεύει.
Απέναντί σου στέκουν τα μονοπώλια με τις ανταγωνιστικές τιμές και τους δεκάδες - εκατοντάδες κακοπληρωμένους εργαζόμενους, που μπορούν να συσσωρεύουν πλούτο από τα χαμηλά μεροκάματα.
Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΕΓΣΣΕ επιβεβαιώνεται ότι μαζί εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νέοι και γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα μπορούμε να χτίσουμε τη δική μας Συμμαχία που θα απαιτήσει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα θέλει και θα μπορεί να καλύψει όλες τις λαϊκές ανάγκες, κόντρα στη λυκοσυμμαχία ΕΕ και μονοπωλίων».