Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Να κάνουμε πράξη το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»


Να κάνουν πράξη το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», να οργανώσουν τη δική τους απάντηση, προσπερνώντας την αδράνεια που σκόπιμα καλλιεργούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, καλεί τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις, η Πανελλαδική Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΠΑΣΕΒΕ).
Φωτό αρχείου

Να κάνουν πράξη το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», να οργανώσουν τη δική τους απάντηση, προσπερνώντας την αδράνεια που σκόπιμα καλλιεργούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, καλεί τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις, η Πανελλαδική Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΠΑΣΕΒΕ).
Η Πανελλαδική Γραμματεία συνεδρίασε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, με θέμα τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τους πλειστηριασμούς και το σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος.
Με ανακοίνωσή της χαιρετίζει όλους τους αυτοαπασχολούμενους που συμμετείχαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις που πήραν απόφαση για συμμετοχή και προχώρησαν αποφασιστικά στην οργάνωση των κινητοποιήσεων μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις.
«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτές τις πρωτοβουλίες και καλούμε τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία σε κλιμάκωση της πάλης», αναφέρει η Γραμματεία, τονίζοντας ότι «οι κινητοποιήσεις της 21ης Φεβρουαρίου αποτελούν απάντηση ενάντια στη βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει με αμείωτη ένταση να τσακίζει τις ζωές μας, υλοποιώντας τις επιταγές τις ΕΕ και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων».
Η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί Ομοσπονδίες, Σωματεία, Συλλόγους και Ενώσεις «να συζητήσουν πλατιά με τα μέλη τους, να μπουν μπροστά στη οργάνωση της πάλης για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους:
  • Καμιά κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, τα εργαλεία και τα μέσα εργασίας από δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο. Κατάργηση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για χρέη στον ΟΑΕΕ.
  • Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για τα χρέη προς τις τράπεζες. Κούρεμα του κεφαλαίου κατά 30% για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και κατά 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους. Ατομικό αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί. Φορολογία στο πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αύξηση της φορολογίας προοδευτικά στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός που να καλύπτει τις απαραίτητες λειτουργίες κάθε μικροεπιχείρησης.
  • Αποσύνδεση των ασφαλιστικών οφειλών από την πρόσβαση σε παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Περίθαλψης. Δωρεάν πρόσβαση για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Επίδομα τοκετού και επίδομα μητρότητας (6μηνο). Αντίστοιχη μέριμνα για τους παιδικούς σταθμούς σε κάθε δήμο.
  • Αναπλήρωση των απωλειών στις συντάξεις και κατάργηση των νέων αυξήσεων στις εισφορές. Όρια συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Σύνταξη με βάση τις καταβεβλημένες εισφορές, για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν συμπληρώσει συντάξιμη ηλικία και δεν μπορούν να ρυθμίσουν τμήμα ή το σύνολο των οφειλών τους. Οριστική διαγραφή όσων οφειλών απομείνουν.
  • Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια λειτουργίας.
  • Τη δυνατότητα ένταξης όλων των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προϋποθέσεις και αποκλεισμούς στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη. Τη δυνατότητα ένταξης όλων των συναδέλφων που αναγκάστηκαν να κλείσουν με χρέη τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να χρειάζεται επανέναρξη».

Ξεχωριστό κάλεσμα στις γυναίκες - αυτοαπασχολούμενες

Η Πανελλαδική Γραμματεία απευθύνει «ξεχωριστό κάλεσμα στις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες που καλούνται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να συνδυάσουν την οικογένεια και το νοικοκυριό με τη δουλειά». Επισημαίνει ότι αυτό είναι «ένας συνδυασμός που δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο με τα ολοένα και αυστηρότερα κριτήρια που θέτουν οι Δήμοι για εισαγωγή των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς των ήδη μειωμένων θέσεων, το πενιχρό επίδομα μητρότητας των 150 ευρώ και μάλιστα με προϋποθέσεις που για τις περισσότερες γυναίκες είναι ανέφικτες, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την αντιδραστική εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης».
«Τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων γυναικών είναι προβλήματα όλης της λαϊκής οικογένειας. Οι κινητοποιήσεις στις 8 Μάρτη, θα πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο για ένταξη όλο και περισσότερων γυναικών στην πάλη, για ακόμα πιο αποφασιστική διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Τώρα είναι ανάγκη τα συνδικαλιστικά όργανα να συζητήσουν πλατιά με τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες σε όλους τους κλάδους, να πάρουν πάνω τους την ένταξή τους στην πάλη και με πρακτικά μέτρα στήριξης», καταλήγει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας


Με αφορμή την 8η ΜάρτηΠαγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ χαιρετίζει 


«Όλες εσάς
Που δίνετε καθημερινά σκληρή μάχη για να αντεπεξέλθετε στις ατελείωτες επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις, να εξασφαλίσετε ένα ικανοποιητικό εισόδημα για την επιβίωση της οικογένειάς σας.
Που ζείτε έναν κυριολεκτικό Γολγοθά για να συνδυάσετε ατελείωτες ώρες εργασίας και μητρότητα, πνιγμένες στο άγχος και την αβεβαιότητα για το μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας.
Που οι δικές σας ανάγκες, ο ελεύθερος χρόνος, η ανάπαυση φαντάζουν είδος πολυτελείας μπροστά στα καθημερινά αδιέξοδα.
Συναδέλφισσα,
Το μήνυμα του αγώνα των υφαντριών της Ν. Υόρκης 161 χρόνια πριν, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας φωτίζει και σήμερα την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των εργαζόμενων γυναικών και του ίδιου του λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της αντιλαϊκής λαίλαπας που έχουν εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις - ΕΕ και σαρώνει με αμείωτη ένταση κατακτήσεις και δικαιώματα.
Δεν ευθύνεσαι εσύ για τη σημερινή σου κατάσταση!
Είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων, οι κατευθύνσεις της ΕΕ που οδήγησαν και οδηγούν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στα χρέη και τα λουκέτα, για να διασφαλιστεί το ξεπέρασμα της κρίσης και η ανάκαμψη της οικονομίας προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι οι ίδιες πολιτικές που τσάκισαν κοινωνικά δικαιώματα και ανάγκες, φορτώνοντας στις δικές σου πλάτες πολλαπλάσια βάρη και υποχρεώσεις. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες ευθύνονται:
- Για την αντιδραστική εξίσωση προς τα πάνω των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στα 67 έτη.
- Για το πετσόκομμα και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και της Πρόληψης, με το παραπέρα χτύπημα της προστασίας της μητρότητας.
- Για τις ανεπαρκείς υποδομές, τα τροφεία και τα εμπόδια που θέτουν οι δήμοι για την εγγραφή των παιδιών αυτοαπασχολούμενων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αφού σε πολλούς υπάρχει το κριτήριο της ασφαλιστικής ενημερότητας.
- Για την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που εκτός των άλλων, με την αύξηση των ωρών απασχόλησης, αναγκάζει χιλιάδες νέες μητέρες να βλέπουν όλο και λιγότερο τα παιδιά τους ή να τα μεγαλώνουν μέσα στα μαγαζιά τους.
Μην ανέχεσαι άλλο τον εμπαιγμό!
Οι σχεδιασμοί διάφορων κυβερνητικών και ευρωενωσιακών επιτελείων, επιμελητηρίων και άλλων συνδικαλιστικών φορέων σήμερα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας δεν αφορούν εσένα. Άλλωστε, εσύ και το μικρομάγαζό σου λογαριάζονται από τους θεσμούς της ΕΕ, τις κυβερνήσεις, τις μελέτες του ΣΕΒ ως βαρίδι για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Για σένα και την οικογένειά σου, η “δίκαιη και βιώσιμη” ανάπτυξη που έρχεται, φέρνει μόνο νέα δραματική χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και εργασίας.
Ο δικός σου δρόμος είναι ο δρόμος της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης
Η δική σου συμμετοχή σου στα σωματεία και τη συλλογική δράση μπορεί να δώσει νέα ώθηση, νέα δυναμική στην αποτελεσματικότητα της πάλης μας.
Καλούμε και τα ίδια τα σωματεία, τις ομοσπονδίες να ενθαρρύνουν έμπρακτα τη συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων γυναικών στις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, στις αγωνιστικές δραστηριότητες. Να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της πάλης για τις ιδιαίτερες ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων γυναικών, για κοινωνικά μέτρα προστασίας της μητρότητας, στήριξης της οικογένειας.
Όλοι μαζί μπορούμε να ορθώσουμε περισσότερα εμπόδια, να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές ανατροπές στη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.
Διεκδικούμε:
  • Σύστημα αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Επαρκής κάλυψη της χρηματοδότησης από το κράτος για όλες τις μονάδες Υγείας. Πλήρης δωρεάν προληπτικός έλεγχος και διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα για όλες τις γυναίκες χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας. Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από την πρόσβαση σε όλες τις απαιτούμενες και αναγκαίες υπηρεσίες Υγείας.
  • Κατάργηση των νόμων και διατάξεων που πετσοκόβουν προνοιακές συντάξεις και επιδόματα, συντάξεις χηρείας κλπ. Κατοχύρωση ολόκληρης σύνταξης στις γυναίκες που εργάζονται ως συμβοηθούντα μέλη, με μειωμένα ασφάλιστρα και για τους δύο (στην οικογενειακή επιχείρηση).
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άντρες και τα 55 για τις γυναίκες. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στα ΒΑΕ, διεύρυνση της λίστας των ΒΑΕ που σήμερα συρρικνώνεται με σύγχρονες μελέτες που θα λαμβάνουν υπόψη και σύγχρονες επαγγελματικές ασθένειες.
  • Επαναχορήγηση επιδόματος τοκετού στο ύψος του βασικού μισθού για όλες τις γυναίκες. Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες στο ύψος του βασικού μισθού για 2 + 6 μήνες. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τους μήνες που λαμβάνεται το επίδομα, υπολογισμός του χρόνου αυτού στο συντάξιμο χρόνο.
  • Κάλυψη πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των ανήλικων παιδιών. Κάλυψη των αναγκών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από την ασφαλιστική κάλυψη των γονιών.
  • Ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων στο επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις όταν κλείνουν την επιχείρησή τους.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων».