Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

          



Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση
Επαγγελματιών – Βιοτεχνών - Εμπόρων
Γραμματεία Ηρακλείου

Ανακοίνωση για τον Καρτερό

Οι εκλεγμένοι στην ΟΕΒΕΝΗ και τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου με τα ψηφοδέλτια της Αγωνιστικής Συσπείρωσης ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλουμε την θέση που πήραν μια σειρά εκπρόσωποι «παραγωγικών φορέων» σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου τη Δευτέρα 24/6/2014 για το θέμα της εκποίησης του Καρτερού.
Με δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, που υπερασπίζεται και εκπροσωπεί τα μεγαλοεμπορικά συμφέροντα της περιοχής εξέφρασε την δήθεν αντίθεση των παραγωγικών φορέων στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας που αφορά συνολικά στην περιοχή του Καρτερού. Οι συγκεκριμένοι φορείς  απλά δηλώνουν αντίθετοι στη διαδικασία που όπως είπε ο κος Κουμαντάκης γίνεται κάτω από «πίεση» ενώ θα μπορούσε να γίνει υπό άλλες συνθήκες και με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή ουσιαστικά είναι υπέρ της εκποίησης των φιλέτων του Δημοσίου όχι σε ξένα μονοπώλια αλλά στο ντόπιο κεφάλαιο προκειμένου να μπει ζεστό χρήμα στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών της περιοχής.
Η πραγματική διασφάλιση του δημόσιου χαραχτήρα της περιοχής Καρτερου καθόλου δεν ενδιαφέρει τους εκπροσώπους των «παραγωγικών φορέων». Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου “ εφόσον το Δημόσιο δεν είναι ικανό να αξιοποιήσει δημοσίους χώρους να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας”.
Οι ντόπιοι «παραγωγικοί φορείς», δηλαδή το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο, ενδιαφέρονται μόνο για την δική τους δυνατότητα να βάλουν χέρι σε δημόσια περιουσία που αποτελεί φιλέτο και έχει ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο λαός του Ηρακλείου δεν πρέπει να πιστέψει το δήθεν ενδιαφέρον των μεγαλεμπόρων που εκπροσωπεί η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, των μεγαλοεργολάβων και  μεγαλοκατασκευαστών που εκφράζονται από το Επιμελητήριο, των μεγαλοβιοτεχνών που εκφράζονται από την πλειοψηφία της ΟΕΒΕΝΗ.
Καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να υπάρχει που να ωφελεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις οικογένειες τους παρά να μείνει η περιοχή του Καρτερού δημόσια και προσβάσιμη  σε όλους τους Ηρακλειώτες δωρεάν. Το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες μας είναι αδιαπραγμάτευτο. Καμία επιχειρηματική δράση σε δημόσια περιουσία. Ότι με κόπους και θυσίες δημιούργησαν γενιές εργαζομένων δεν είναι για ξεπούλημα για να ξεπληρωθούν τα χρέη που τα μονοπώλια έχουν συσσωρεύσει και φορτώνουν τώρα στο λαό.
Αξιοποίηση του Καρτερού προς όφελος του λαού σημαίνει : Να παραμείνει η περιοχή αποκλειστικά δημόσια. Να καθοριστεί το είδος των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν διασφαλίζοντας την εναρμόνιση της χρήσης του με τις λαϊκές ανάγκες για δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους, προστασία της δημόσιας υγείας λουόμενων και επισκεπτών, προστασία - αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων.
Σε αυτή την κατεύθυνση η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες:
·         Να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης του Καρτερού και κάθε δημόσιας έκτασης και υποδομής. Να μην γίνει ο Καρτερός τσιφλίκι κανενός μεγαλοεπιχειρηματία ντόπιου η ξένου.
·         Να οργανώσουν την πάλη τους για να ματαιώσουν οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση ώστε να παραμείνει η περιοχή της Καρτερού αποκλειστικά δημόσια και να αξιοποιηθεί για δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση για όλους.
·         Να διεκδικήσουν δωρεάν εισιτήριο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά από και προς τις περιοχές Καρτερού, Γουρνών και Αμμουδάρας για όλους τους άνεργους, τους φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχους.

Ερμείδης Συμεών
Γαρεφαλάκης Νίκος
Βασιλάκης Δημήτρης
Καραντερμοίρης Μανώλης
Χαλκιαδάκης Μίλτος


Ηράκλειο 25 Ιουνίου 2014

Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ



Ο ρόλος εκείνων των συναδέλφων που υπηρετούν πιστά τα αφεντικά τους, εφοπλιστές και επιχειρηματικούς ομίλους

Τελευταία έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία σχετικά με το εάν πρέπει να κάνουμε κινητοποιήσεις για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και γενικά με την πολιτική που μας τσακίζει.
Μάλιστα βρίσκει και απήχηση, πατώντας στον φόβο και στην αγωνία του συναδέλφου να πάει ένα καρβέλι ψωμί στο σπίτι του.
Η παραφιλολογία αυτή πηγάζει και αναπαράγεται  από τα φασιστικά, νεοναζιστικά, πατριδοκάπηλα   κέντρα της Χ.Α. που σκοπό έχουν να στήσουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς παντού, όπως έκαναν στο Πέραμα, στήνοντας φιλοεφοπλιστικό απεργοσπαστικό σωματείο για να τσακίσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας προς όφελος των φίλων τους εφοπλιστών.
Είναι αυτοί που  έστησαν δουλεμπορικά γραφεία ,για να στέλνουν τζάμπα σκλάβους με 14 ευρώ μεροκάματο στα αφεντικά τους, κάτω κι από αυτά που παίρνουν οι μετανάστες στην Μανωλάδα, ενώ δύο χρόνια τώρα στην βουλή έκαναν 140 επερωτήσεις για τους Εφοπλιστές τους.
 Το παίζουν αντισυστημικοί  ενώ ψηφίσαν με δέκα χέρια οι ''πατριώτες'' βουλευτές τους, όλες τις προτάσεις της κυβέρνησης για την χρηματοδότηση των τραπεζών.
  Νοιάζονται τάχα για τους συναδέλφους που πεινάνε αλλά δεν θα απεργήσουν όπως λένε αν δεν αλλάξει η ηγεσία της ΠΟΕΙΑΤΑ .
Έχουμε κι εμείς  διαφωνίες με την στάση του προεδρείου της ομοσπονδίας, την κατηγορούμε για συμβιβασμένη, για ξεπουλημένη, όμως αυτήν εξέλεξαν οι συνάδελφοί μας ,μας αρέσει δεν μας αρέσει. Αυτήν την ηγεσία καλούμε τους συναδέλφους να της γυρίσουν την πλάτη και να την ανατρέψουν αλλάζοντας τους συσχετισμούς δύναμης.
 Πλέον είναι φανερό πως το μόνο που επιδιώκουν να κάνουν και στον κλάδο είναι να σπείρουν την διχόνοια με διάφορα προσχήματα και διασπαστικά σχέδια ώστε να μην αντιδράσουμε ποτέ. Είναι εναντίον κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης και μισούν το ταξικό εργατικό κίνημα.  
Δεν συμμετείχαν σε κανένα κοινωνικό αγώνα μέχρι σήμερα, παρά μόνο στο ανώδυνο για το σύστημα, κίνημα της μούντζας των αγανακτισμένων, μέχρι να εκκολαφθεί το αβγό τους, αυτό του φασιστικού μίσους.
 Το παίζουν πονόψυχοι  με τα ρατσιστικά συσσίτια  τύπου Χίτλερ, του ενός κιλού κρεμμυδιών και του μισού κιλού καρότων για να φακελώνουν ανυποψίαστους, εκμεταλλευόμενοι την φτώχεια και την δυστυχία.
Καταγγέλλουν την σαπίλα του συστήματος αυτοί που είναι το σάπιο κομμάτι του, αυτοί που μέχρι χθες μαχαίρωναν ανυπεράσπιστους δυστυχισμένους μετανάστες ενώ δεν θα διστάσουν να σφάξουν , όποιον διαφωνεί μαζί τους, όπως έκαναν με τον Φύσσα και να χτυπήσουν εκείνον που αγωνίζεται ενάντια στα αφεντικά τους, όπως έκαναν με τους πρωτοπόρους  ναυτεργάτες αγωνιστές στο Πέραμα.
Κατηγορούν την δικαιοσύνη για αμεροληψία και προσφεύγουν σ' αυτή, τάχα μου για να λύσουν το πρόβλημα του ΟΑΕΕ, ενώ δεν συμμετείχαν έστω για τα μάτια  σε καμία από τις δεκάδες κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική του ταμείου.
Συνάδελφοι, αυτός που αγωνίζεται μπορεί και να χάσει, αυτός όμως που δεν αγωνίζεται είναι ήδη χαμένος. Κλείστε τα αυτιά σας σ΄αυτούς που ο ρόλος τους είναι να  υπονομεύουν την κάθε αγωνιστική διεκδίκηση, απομονώστε τους. Ο αγώνας είναι πλέον μονόδρομος επιβίωσης, είναι αγώνας ζωής για εμάς και τα παιδιά μας.
Η Κοινωνική λαϊκή συμμαχία είναι η δική μας συμμαχία, είναι η συμμαχία που τρέμουν όπως ο διάολος το λιβάνι,  ενάντια στην συμμαχία των τραπεζιτών, των μονοπωλίων και των πολιτικών εκφραστών τους που μας τσακίζουν.  
Ιούνης 2014

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Απάντηση για τα όσα ειπώθηκαν σε βάρος των ταξικών συνδικάτων της Ν/Ζώνης σε εκπομπή της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ» Aνακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας




Απάντηση για τα όσα συκοφαντικά ειπώθηκαν εναντίον των συνδικάτων της Ν/Ζώνης, στη διάρκεια εκπομπής της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ» την Κυριακή 22 Ιούνη, σχετικά με τη σημερινή κατάσταση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος έδωσε με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας.
Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου σημειώνεται:
«Την Κυριακή 22/6/2014 στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ», «Σαββατοκύριακο με δράση», ήταν καλεσμένοι, ο Μανόλης Κεφαλογιάννης από την ΝΔ και ο Πάνος Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για μια ακόμη φορά εξαπέλυσε Γκεμπελίστικη, χυδαία, συκοφαντική επίθεση σε βάρος των ταξικών συνδικάτων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των σκληρών αγώνων των εργαζομένων, προσπαθώντας να ενοχοποιήσει τις κατακτήσεις μας για τη σημερινή κατάσταση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Ως κοινός χρυσαυγίτης χρησιμοποίησε τα ίδια ακριβώς ιδεολογήματα που ξεστόμιζε ο Λαγός στο Πέραμα λίγες μόλις μέρες πριν το δολοφονικό χτύπημα σε βάρος των στελεχών του Συνδικάτου μας. Δηλαδή, ότι για την αναδουλειά στο Πέραμα φταίει το Συνδικάτο, οι αγώνες των εργαζομένων και τα υψηλά δήθεν μεροκάματα που έδιωξαν δήθεν τους εφοπλιστές οι οποίοι τι να κάνουν, πήγαν στην Τουρκία. Στην Τουρκία των ισοπεδωμένων εργασιακών δικαιωμάτων με τους εκατοντάδες νεκρούς από εργατικά ατυχήματα, αφού ούτε λόγος για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτό άλλωστε είναι το πρότυπο της ανάπτυξης που υπερασπίζεται η κυβέρνηση και η ΕΕ.
Δεν απαντάει όμως το Χρυσαυγίτικο Στέλεχος της ΝΔ :
- Γιατί: α) τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι κλειστά εδώ και 3,5 χρόνια με τους εργαζόμενους απλήρωτους και εξαθλιωμένους; β) τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, με κομμένο ρεύμα, με τους εργαζόμενους απλήρωτους για μήνες; Όλα αυτά ενώ α) τα σωματεία εκεί (δεν είναι καθόλου ΠΑΜΕ) δεν έχουν κάνει ούτε μια μέρα απεργία διεκδίκησης τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν χαμηλότερα ημερομίσθια από αυτά της Ν/Ζώνης και κλείνουν την εργασιακή ειρήνη σε όλες τις πτώσεις, β) οι μεγάλοι Σωτήρες - Ιδιοκτήτες τους (έτσι δεν τους παρουσίαζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;), τα τελευταία 20 χρόνια έχουν πάρει υπέρογκα ποσά, ζεστό κρατικό χρήμα ακόμη και μέσα στην κρίση….
- Την Διακρατική Συμφωνία το 2010 μεταξύ κινεζικής και ελληνικής κυβέρνησης για να χρηματοδοτούνται οι Έλληνες εφοπλιστές με ζεστό χρήμα και εξασφαλισμένα Ναυλοσύμφωνα, ώστε να οδηγούν τα πλοία τους στα κινεζικά ναυπηγεία, το Συνδικάτο μας την υπέγραψε;
- Την Διακρατική Συμφωνία πριν λίγες μέρες στα "Ποσειδώνια" μεταξύ κορεατικής και ελληνικής κυβέρνησης για να χρηματοδοτούνται Έλληνες εφοπλιστές, ώστε να οδηγούν τα πλοία τους στα κορεατικά ναυπηγεία, το Συνδικάτο μας την υπέγραψε;
- Τη νέα Διακρατική Συμφωνία μόλις προχτές, μεταξύ κινεζικής και ελληνικής κυβέρνησης για να χρηματοδοτούνται οι Έλληνες εφοπλιστές με ζεστό χρήμα και εξασφαλισμένα Ναυλοσύμφωνα ώστε να οδηγούν τα πλοία τους στα κινεζικά ναυπηγεία, το Συνδικάτο μας την υπέγραψε;
- Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ποιος τα κρατάει κλειστά εδώ και τρία και πλέον χρόνια; Δεν είναι απόφαση των ελληνικών κυβερνήσεων (με απόφαση που ψηφίσθηκε στην βουλή 30/9/2010) και της ΕΕ, (που θέλουν να κλείσει ο Ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος στη χώρα μας) που επέβαλαν πρόστιμο το οποίο το μετέτρεψαν στη συνέχεια σε 15ετες λουκέτο;
Απαράδεκτη όμως ήταν και η στάση που παρακολουθήσαμε να κρατάει και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ενώ αντιπαρατέθηκε και συγκρούστηκε με τον Χρυσαγίτη βουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, για όλα τα άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν στο πάνελ, στο συγκεκριμένο θέμα παρακολουθούσε παθητικά, δίνοντας την εντύπωση ότι συμφωνεί.
Τέλος καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση του τηλεοπτικού σταθμού "ΣΚΑΙ", να αρνείται σε εκπρόσωπο μας να παρέμβει ζωντανά στον αέρα και να υπερασπιστεί το Συνδικάτο μας από τα ψεύδη, τις συκοφαντίες και τις αθλιότητες που ακούγονταν. Δεν μας προξενεί βέβαια εντύπωση, ούτε έχουμε αυταπάτες από έναν τηλεοπτικό σταθμό που ανήκει στον εφοπλιστή Αλαφούζο, που έχει πρωτοστατήσει στο πρόσφατο παρελθόν στην κατασυκοφάντηση του κινήματος και των ταξικών συνδικάτων, που έχει διατυπώσει την θεωρία της σοβαρής Χρυσής Αυγής και έχει προβάλει την εγκληματική Ναζιστική συμμορία όσο κανείς άλλος.
Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και από το συγκεκριμένο συμβάν αλλά και συνολικά από την πείρα τους, για το ποιος πραγματικά εκτρέφει το αυγό του φιδιού και το πόσο αντισυστιμική είναι τελικά η Χρυσή Αυγή.
Μόνη λύση η συσπείρωση στις ταξικές δυνάμεις, για την ανασύνταξη του κινήματος και την δική μας αντεπίθεση. Σωτήρες δεν υπάρχουν και θαύματα χωρίς την λαϊκή παρέμβαση δεν γίνονται. Μόνοι μας θα χτίσουμε την συμμαχία και θα βάλουμε τις βάσεις της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, για να μπορέσουμε να δούμε μια άσπρη μέρα».