Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Παράσταση διαμαρτυρίας για όσους δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω χρεών προς τον ΟΑΕΕ



Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΔΣ του ΟΑΕΕ πραγματοποίησε την Πέμπτη 2 Ιούνη η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ με αφορμή το συσσωρευμένο πρόβλημα αυτοαπασχολουμένων που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω χρεών προς τον ΟΑΕΕ, ενώ έχουν τα τυπικά προσόντα (ηλικία και συντάξιμος χρόνος).
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει: «Πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν και συσσωρεύτηκαν κυρίως στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, για τα οποία δεν έχουν ευθύνη οι συνάδελφοι που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και τις προσαυξήσεις.
Η κατάσταση αυτή χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο αφού από τους 555.000 (στοιχεία Οκτωβρίου 2015) ασφαλισμένους που χρωστούν στον ΟΑΕΕ, δεκάδες χιλιάδες χρωστούν άνω των 25.000 ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη το ολοένα και πιο διογκωμένο πρόβλημα, η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ υπέβαλε υπόμνημα στο ΔΣ του ΟΑΕΕ ζητώντας άμεσα:
Συνταξιοδότηση όλων των ασφαλισμένων που συμπληρώνουν συντάξιμη ηλικία και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σήμερα λόγω χρεών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει και οριστική διαγραφή των χρεών τους.
Για όσους αυτοαπασχολούμενους, εθελοντικά, αποφασίσουν να αποπληρώσουν τμήμα ή το σύνολο των χρεών τους εφάπαξ ή με παρακράτηση από την παρεχόμενη σύνταξη (όχι μεγαλύτερη του 10 με 15% της σύνταξης), διαγραφή όλων των προστίμων και προσαυξήσεων. Διαγραφή των οφειλών για την Υγεία, τον ΟΑΕΔ και την Εργατική Εστία.
Για τους εν ενεργεία, πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.
Το ΔΣ του ΟΑΕΕ κάτω από την πίεση του προβλήματος, αλλά και της συνεχόμενης και επίμονης παρέμβασης του αγωνιστικού - αντιμονοπωλιακού συνδικαλιστικού κινήματος, αποφάσισε να προτείνει στο υπουργείο νομοθετική ρύθμιση ώστε να συνταξιοδοτούνται όσοι έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλιση, είναι πάνω από 67 ετών και έχουν χρέη μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ. Το ποσό της σύνταξης που θα λαμβάνουν θα είναι αυτό της εθνικής σύνταξης μέχρι την αποπληρωμή των χρεών τους.
Τα παραπάνω, αν τελικά γίνουν δεκτά από το υπουργείο και υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να ξεμπλοκάρουν την διαδικασία συνταξιοδότησης για τους αυτοαπασχολούμενους που χρωστάνε, παραμένει όμως το πρόβλημα ο συνταξιούχος να ζήσει με 384 ευρώ αφού το σύνολο των χρεών του παραμένει εν ισχύ.
Όσο και αν επιθυμεί κάποιος να ζήσει με 384 ευρώ το μήνα, τα μνημονιακά χαράτσια, η γιγάντωση της ακρίβειας (μόνο η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% αποτιμάται σε 1-2 «εθνικές συντάξεις» το χρόνο), η πανάκριβη Υγεία - Πρόνοια, τα φάρμακα, το πετρέλαιο θέρμανσης που εκτινάσσεται, ο ΕΝΦΙΑ, καθιστούν αδύνατο το ενδεχόμενο αυτό.
Η λύση πραγματικά βρίσκεται στις προτάσεις της ΠΑΣΕΒΕ, καθώς είναι η μόνη που δίνει οριστική διέξοδο από το βραχνά των χρεών. Άλλωστε μεγάλο τμήματα των χρεών αυτών αφορούν πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις, καθώς και υπηρεσίες τις οποίες οι εν λόγω συνάδελφοι δεν δικαιούνταν καν να χρησιμοποιήσουν (π.χ. εισφορά υγείας)
Χρειάζεται κάθε σωματείο και ομοσπονδία, τα σωματεία και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ να οργανώσουν την ενημέρωση των συναδέλφων και την διεκδίκηση άμεσα να δοθούν αξιοπρεπείς συντάξεις στους ασφαλισμένους.
Το δικαίωμα στην Υγεία - Πρόνοια και τις αξιοπρεπείς συντάξεις είναι αδιαπραγμάτευτο».

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΑΤΑ Σημαντικά ενισχυμένες σε ψήφους, έδρες και ποσοστά αναδείχτηκαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ



Σημαντικά ενισχυμένες σε ψήφους, έδρες και ποσοστά αναδείχθηκαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, που ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 30 Μάη.
Το ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας», το οποίο συγκροτήθηκε από τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, συγκέντρωσε 905 ψήφους (από 698 ψήφους το 2013), ποσοστό 24,3% (από 16,54%) και εξέλεξε 5έδρες (από 3) στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου και 45 αντιπροσώπους (από 35) στην Ομοσπονδία του κλάδου.
Η ΔΑΚ-ΜΜΕ, η παράταξη του Λυμπερόπουλου που στηρίζεται από τη ΝΔ, πήρε 2.015 ψήφους (από 1.923), ποσοστό 54,1% (από 45,5%) και εξέλεξε 12 έδρες (από 10) στο Διοικητικό Συμβούλιο και 101 (από 96) αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία.
Η παράταξη «Ενιαία Κίνηση» (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) συγκέντρωσε 408 ψήφους (από 525), ποσοστό 11%(από 12,44%) εκλέγοντας 2 έδρες (από 3) στο Διοικητικό Συμβούλιο και 20 αντιπροσώπους (από 26) στην Ομοσπονδία.
Το «Ενιαίο Ενωτικό», ψηφοδέλτιο που είχε τη στήριξη ενός συνονθυλεύματος δυνάμεων, μεταξύ των οποίων δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πήρε 222 ψήφους (από 298), ποσοστό 6% (από 7,06%), μία έδρα στο ΔΣ και 11 αντιπρόσωπους (από 15).
Μεγάλη ήταν η μείωση που κατέγραψε η παράταξη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ΛΑΣΙΤΑ. Οι ψήφοι που συγκέντρωσε υποδιπλασιάστηκαν σε 222 (από 575), ποσοστό 6%, από 13,5% . Αντίστοιχα οι έδρες της μειώθηκαν σε μία (από 3) και οι αντιπρόσωποί της σε 11 (από 29). Υπενθυμίζουμε ότι στη διακήρυξή της η «Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία» είχε απευθύνει ιδιαίτερο κάλεσμα στους ταξιτζήδες να γυρίσουν την πλάτη στη Χρυσή Αυγή, να απομονώσουν το φασιστικό - εγκληματικό μόρφωμα και την παράταξή του.
Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ είχαν καλέσει τους αυτοαπασχολούμενους στα ταξί να ισχυροποιήσουν στις αρχαιρεσίες τις αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, δίνοντας συνέχεια στους αγώνες που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα, μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα, ενάντια στα αλλεπάλληλα μέτρα που φορτώνονται στις πλάτες τους και στην πολιτική που στόχο έχει τον εκτοπισμό και τη χρεοκοπία τους για να μείνει ελεύθερος ο χώρος για τις μεγάλες εταιρείες.