Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Η ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΒΕ ΗΡΑΚΕΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΟΕΒΕΝΗ



ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΒΕΝΗ

Συνάδελφοι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο της ΟΕΒΕΝΗ,
Το συνέδριο της ΟΕΒΕΝΗ πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Τα πράγματα δεν «έφτιαξαν» επειδή άλλαξε κυβέρνηση. Η αντιλαϊκή επίθεση συνεχίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ με ποικίλους τρόπους, με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, τους κατασταλτικούς νόμους, τα νέα προνόμια στις μεγάλες επιχειρήσεις, την διατήρηση πολλών φορομπηχτικών διατάξεων σε βάρος μας. Η «ανάπτυξη» που όλο έρχεται, που πριν ήταν «δίκαιη» και τώρα είναι «για όλους», επιφυλάσσει νέα προνομία για τις μεγάλες επιχειρήσεις κι αφήνει «απ’ έξω» τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών, σε όλους τους κλάδους. Δίνει ώθηση στη συγκέντρωση όλο και πιο μεγάλων κεφαλαίων σε κάποιους τομείς και κλάδους, όπου το περιθώριο κέρδους είναι μεγαλύτερο, συμπιέζοντας τους «μικρούς». Η κυβέρνηση παραπλανά για τα αποτελέσματα της πολιτικής της. Οι μεγάλες επιχειρήσεις είδαν τη φορολογία τους να μειώνεται ακόμη περισσότερο, απολαμβάνουν μειώσεις στο λεγόμενο «εργασιακό κόστος», ενώ η μείωση των φορολογικών βαρών για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ που μπορεί να φαντάζει θετική, πρόκειται για ψίχουλα στον ωκεανό της αβεβαιότητας, της βαριάς φορολογίας συνολικά, του ανταγωνισμού με τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ψηφιστήκαν νόμοι από τις κυβερνήσεις που μας τσάκισαν και μας τσακίζουν:
·           καταργήθηκε το αφορολόγητο για τους επαγγελματίες,
·           επιβλήθηκαν νέα χαράτσια σε βάρος μας με τον φόρο επιτηδεύματος και το φόρο «αλληλεγγύης»,
·           διατηρήθηκε το φορομπηχτικό σύστημα των «αντικειμενικών κριτήριων»,
·           συνδέθηκαν οι εισφορές ΕΦΚΑ με το εισόδημα, που τώρα αποσυνδέει η κυβέρνηση, επαναφέροντας, όμως, το «πονηρό» σύστημα των 7 επίπεδων για να σπρώξει την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στην κατώτερη κλίμακα, με αντίστοιχη σύνταξη φιλοδώρημα, στις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης. Μας γλυτώνουν τάχα από λίγες εκατοντάδες ευρώ φόρου τον χρόνο, αλλά μας φορτώνουν αυξήσεις στις εισφορές 700 ευρώ τον χρόνο για την κατώτερη κλίμακα και την αναγκαστική συμμετοχή στα λεγόμενα επαγγελματικά ταμεία!
Σήμερα με μειωμένο το εισόδημα των μισθωτών-συνταξιούχων, το δικό μας πάνω από 50% στα χρόνια της κρίσης, δε μπορούμε να περιμένουμε τίποτα πέρα από κάποια ψίχουλα που θα μας πετούν οι κυβερνήσεις για να μας κλείνουν το στόμα. Το βιοτικό μας επίπεδο θα βελτιωθεί μόνο αν μειωθεί πραγματικά η ανεργία, αν φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, αν αυξηθούν ουσιαστικά οι μισθοί και οι συντάξεις ώστε να μπορεί ο λαός να αγοράζει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας!

Συνάδελφοι,
Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΕΒΕΝΗ δε μπήκε στην ουσία των προβλημάτων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Έστειλε μπόλικα δελτία τύπου και έκανε συναντήσεις με «θεσμούς», αλλά η κριτική της στην κυβερνητική πολιτική κινήθηκε στην πεπατημένη της «επιχειρηματικότητας». Δεν έχασε ευκαιρία να επιβεβαιώνει την εκπροσώπηση μιας μικρής μερίδας κυρία μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Όποιες θέσεις για τους αυτοαπασχολούμενους έχει υιοθετήσει δεν τις διεκδίκησε αγωνιστικά. Τις ένταξε στα πλαίσια ενός ναρκοθετημένου «κοινωνικού διαλόγου», θυσιάζοντάς τις στα συμφέροντα που εκφράζουν τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Εμείς, συνάδελφοι, είμαστε της άποψης ότι  έχουμε ανάγκη από μια Ομοσπονδία που θα λειτουργεί σα γνήσιο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, το οποίο θα οργανώνει αγώνες για τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, θα συντονίζει τα σωματεία που έχει στη δύναμή της ώστε να δημιουργηθεί πόλος πίεσης που θα συμβάλει μαζί με άλλες αγωνιστικές δυνάμεις ώστε να μπαίνει φρένο στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, να είναι αποκούμπι για τους ανασφάλιστους, για όσους κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, να παλεύει στη βάση ενός αγωνιστικού πλαισίου πάλης και δράσης ενάντια στην πολιτική που ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος μας, που θα προκύπτει μέσα από συζήτηση, με δραστήρια σωματεία.
Η Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΒΕ στο ΔΣ της Ομοσπονδίας και της ΓΣΕΕΒΕ, αναδείκνυε και θέλει να συνεχίσει να αναδεικνύει την κατάσταση που βιώνουν οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, την καπιταλιστική «ανάπτυξη» που θα «ερχόταν» και τους βρήκε καταχρεωμένους, όσους επιβίωσαν, σε μια αγορά όπου η μονοπώληση επεκτάθηκε, με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης να τους βαραίνουν, τη βαριά αντιλαϊκή φορολογία, τους παραπλανητικούς ελιγμούς της κυβέρνησης.
Σας καλούμε να ενισχύσετε την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ στο ΔΣ και στη ΓΣΕΕΒΕ, για να ενισχυθεί ο αντιμονοπωλιακός-αγωνιστικός πόλος συσπείρωσης στο κίνημα των επαγγελματιών, για να δυναμώσει η φωνή όσων δεν συμβιβάζονται με τα ψίχουλα, όσων παλεύουν για να υπάρξουν επιπλέον κατακτήσεις, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Κοινωνική Ασφάλιση – Όχι στον νέο νόμο-έκτρωμα Βρούτση-Κατρούγκαλου, κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου, όλων των αντιασφαλιστικών νόμων // αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους, κατάργηση επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία-Ασφάλιση // άμεση έκδοση σύνταξης για όσους πληρούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, κατάργηση του πλαφόν των 20.000 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές, απόδοση προβλεπόμενης σύνταξης χωρίς περικοπές και ευνοϊκές ρυθμίσεις, στο 5% πραγματικού εισοδήματός.
Φορολογικό – Άμεση επαναφορά αφορολόγητου ορίου για αυτοαπασχολούμενους στις 12.000 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά προστατευόμενο μέλος), κατάργηση χαρατσιών όπως ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος // κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ σε είδη διατροφής, εκπαίδευση, Υγεία και τα οικιακά τιμολόγια Ενέργειας, Ύδρευσης, Τηλεπικοινωνίας.
Χρέη-Πλειστηριασμοί-Κατασχέσεις – Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας, καμιά κατάσχεση επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμών για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ // απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών 1ης κατοικίας των αυτοαπασχολούμενων για χρέη αυτασφάλισης (πρώην ΟΑΕΕ) // διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη στο Ταμείο, τμήματος χρεών προς τις τράπεζες, τόκων και προσαυξήσεων, διαγραφή 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους // ακατάσχετος λογαριασμός για εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ // άμεση κατάργηση τόκων και προστίμων για χρέη στην εφορία, όπως και το 30% του χρέους για αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, τόκων και προσαυξήσεων για οφειλές προς ΕΦΚΑ και εισφορές Υγείας // κατάργηση εισφοράς Υγείας (6,95% του εισοδήματος), κάλυψη αναγκών Υγείας-Πρόνοιας για όλους εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό // όχι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, καμία διακοπή ρεύματος για εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, ευνοϊκές ρυθμίσεις στο 5% του εισοδήματος χωρίς προκαταβολή.
Ωράριο – Κατάργηση νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο και καταργούν την κυριακάτικη αργία. Συνταγματική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΒΕΝΗ
Βασιλάκης Δημήτρης
(Σύλλογος Επιπλοξυλουργών)
Καγιαμπάκης Δημήτρης
(Σύλλογος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης)

Για Αντιπροσώπευση στη ΓΣΕΒΕΕ
Βασιλάκης Δημήτρης
(Σύλλογος Επιπλοξυλουργών)
Καγιαμπακης Δημητρης                                                               
(Συλλογος Επαγγελματιων Επισισιτισμου και Διασκεδασης)

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ-ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΒΕΝΗ ΣΤΙΣ 4 ΜΑΡΤΗ