Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

ΕΝΩΣΗ ΕΒΕ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Να δυναμώσουμε τη φωνή μας, με αφορμή τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα των καταστημάτων



Φωτό αρχείου


«Να δυναμώσουμε τη φωνή μας», καλεί τους Επαγγελματίες - Βιοτέχνες και Εμπόρους του Δήμου Περιστερίου, η τοπική Ένωση ΕΒΕ, με αφορμή τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα των καταστημάτων.
Παράλληλα, καλεί σε επικοινωνία με την Ένωση ΕΒΕ Περιστερίου για όποιο ζήτημα απασχολεί τους ΕΒΕ του δήμου, ειδικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο. 
Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση ΕΒΕ Περιστερίου αναφέρει τα εξής:
«Συνάδελφοι,
Η ένωσή μας, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα των καταστημάτων, απευθύνεται σε όλους σας και σας καλεί να δυναμώσουμε τη φωνή μας.
Μένουμε δυνατοί, όχι σιωπηλοί.
Έτσι πορευτήκαμε το προηγούμενο διάστημα, έτσι επιβάλλεται να συνεχίσουμε, γιατί οι συνέπειες από την πανδημία δεν είναι ίδιες για όλους. Επανερχόμαστε στις δουλειές μας έπειτα από δύο μήνες καραντίνας, αντιμετωπίζοντας πιο οξυμένα τα προβλήματα του προηγούμενου διαστήματος.
Τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλλει η κυβέρνηση για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αν και δεν επαρκούν, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και να μην αποδειχθούν ευχολόγια. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να παρθούν επιπλέον μέτρα στήριξης προκειμένου να μπορέσουμε όλοι μας, οι έμποροι, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι αυτοκινητιστές, καθώς και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, να καλύψουμε τις ανάγκες μας, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τα οποία μέρα με την ημέρα διογκώνονται.
Η κυβέρνηση μιλά μονότονα για την ατομική ευθύνη. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι εξόχως αναγκαία και δεν πρέπει να υποτιμηθούν από κανένα μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι να παρθούν τώρα μετρά στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας. Η ενίσχυση των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας, ο εξοπλισμός των νοσοκομείων με κρεβάτια, ΜΕΘ, η πρόσληψη μονίμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Ό,τι έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, ούτε τις ανάγκες καλύπτει και είναι με ημερομηνία λήξης.
Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας είναι καθολική για τους επαγγελματίες και όχι μόνο για όσους έκλεισαν λόγω κυβερνητικής απόφασης για μια σειρά κλάδους. Είναι δεκάδες χιλιάδες αυτοί, που όλες αυτές τις μέρες έχουμε κυριολεκτικά μηδενικό εισόδημα αδυνατώντας όχι μόνο να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησής μας, αλλά και στις καθημερινές ανάγκες των οικογενειών μας.
Τα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων - ελεύθερων επαγγελματιών με χαμηλά εισοδήματα πρέπει να διευρυνθούν αγκαλιάζοντας το σύνολο των κλάδων, με προτεραιότητα όλους αυτούς που τα εισοδήματά τους είναι κάτω των 12.000 ευρώ. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε ορισμένες ειδικές κατηγορίες όπως όσους δεν έχουν άλλο οικογενειακό εισόδημα, τις νέες μητέρες, τους χρόνια πάσχοντες από άλλες ασθένειες που δεν πρέπει να αναγκαστούν να εκτεθούν σε κινδύνους λόγω αδυναμίας οικονομικής επιβίωσης. Τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς εξαιρέσεις. Στόχος των μέτρων πρέπει να είναι η ενίσχυση των χιλιάδων επαγγελματιών που αδυνατούμε όλα αυτά τα χρόνια να πληρώνουμε χαράτσια και φόρους και όχι να ενισχυθούν οι τράπεζες και οι μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις για ακόμα μια φορά.
Επίσης χρειάζεται άμεσα μέτρα να λάβει και ο Δήμος Περιστερίου που μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ελάφρυνσης.
Πληρώσαμε ακριβά την προηγούμενη κρίση. Δεν αντέχουμε άλλο ξεζούμισμα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες και τις γενικότερες συνέπειες που θα διογκωθούν το επόμενο διάστημα διεκδικούμε για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ:
  • Άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (αναστολή προθεσμιών καταβολής ΦΠΑ και ρυθμίσεων) για 4 μήνες. Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί), ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των α/α χαμηλότερων εισοδημάτων το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι πρακτικά αδύνατη.
  • Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα Φλεβάρη - Μάη χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας. Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας.
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Η αναστολή να αφορά όλα τα χαμηλά εισοδήματα, μισθωτούς - αυτοαπασχολούμενους - συνταξιούχους και το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Καμία χρέωση σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο, είτε προς ιδιώτες, προμηθευτές, κλπ., μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες, καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις, π.χ. για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια, πωλητές - παραγωγοί λαϊκών αγορών, κλπ.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.
Σας καλούμε να επικοινωνήσετε με την ΕΝΩΣΗ ΕΒΕ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ για όποιο ζήτημα σας απασχολείειδικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο».