Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Η κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου αποτελεί για εμάς αιτία πολέμου



Από το συλλαλητήριο εργαζομένων και συνταξιούχων στην Αθήνα στις 30/11/2019
«Η κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου αποτελεί για εμάς αιτία πολέμου», τονίζει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, καλώντας «όλους τους συνταξιούχους σε διαρκή αγώνα να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που οδηγούν την Κοινωνική Ασφάλιση στα νύχια των ιδιωτών, καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα, απαλλάσσουν κράτος και εργοδοσία από τις υποχρεώσεις τους».
Παράλληλα, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, «με το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή, καταργεί τον όποιο δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Συνεχίζει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, ώστε να απαλλαχτούν σταδιακά το κράτος και οι μεγαλοεργοδότες από το λεγόμενο κόστος στην Κοινωνική Ασφάλιση. Προχωρά στη δημιουργία των τριών πυλώνων (σχέδιο Πινοσέτ), προχωρά στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ξεκινώντας από τις Επικουρικές, αρχής γενομένης από το 2021». 
Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ αναφέρει τα εξής:
«Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή ένα ακόμα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Την 10ετία 2010-2020 οι συνταξιούχοι από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους από 20% - 60%, πάνω από 80 δισ. πήραν από τους συνταξιούχους.
Ψηφίστηκαν δεκάδες αντιασφαλιστικοί νόμοι και διατάξεις, χιλιάδες ερμηνευτικοί εγκύκλιοι, για να σωθεί όπως έλεγαν το Ασφαλιστικό.
Οι κυβερνήσεις ψήφισαν νόμους και η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι θα τους καταργήσει σαν γίνει κυβέρνηση. Συνέχιζε όμως στην ίδια λογική και συμπλήρωνε το νομικό οπλοστάσιο με νέους αντιασφαλιστικούς νόμους και διατάξεις.  
Έτσι έγινε με τους ν. 4051/12 - 4093/12 νόμοι που βασικά μείωσαν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατάργησαν την 13η και 14η σύνταξη.
Η κυβέρνηση των  ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν τους κατάργησε, αλλά ψήφισε και τον ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου) με σφαγή στις συντάξεις, κύρια στις επικουρικές.
Η ΝΔ το χρονικό διάστημα που κυβερνά όχι μόνο δεν τον κατάργησε, αλλά φέρνει νέο ασφαλιστικό νόμο που διατηρεί όλες τις αντιασφαλιστικές περικοπές του 4051/12 και 4093/12 και του 4387/16.
Με το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή, καταργεί τον όποιο δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Συνεχίζει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, ώστε να απαλλαχτούν σταδιακά το κράτος και οι μεγαλοεργοδότες από το λεγόμενο κόστος  στην Κοινωνική Ασφάλιση. Προχωρά στη δημιουργία των τριών πυλώνων (σχέδιο Πινοσέτ), προχωρά στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ξεκινώντας από τις επικουρικές, αρχής γενομένης από το 2021.   
Αφού προεκλογικά κορόιδεψε τους συνταξιούχους και τους πήρε την ψήφο με την υπόσχεση ότι θα καταργήσει τον νόμο 4387/16, νόμος Κατρούγκαλου, τώρα όχι μόνο δεν τον αλλάζει αλλά έρχεται να τον εφαρμόσει με τον πιο επιθετικό τρόπο.
Με ψέματα και μισές αλήθειες πάει να κρύψει ότι όλες οι αντιασφαλιστικές νομοθετικές διατάξεις μέχρι σήμερα που έχουν ψηφισθεί  ισχύουν στο ακέραιο και εφαρμόζονται.
Οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, με τις οποίες τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών από το 80% που αρχικά υπολογίζονταν, έπεσαν στο 37% διατηρούνται. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα προκύψουν αυξήσεις σε μια μερίδα συνταξιούχων γιατί σκοπεύει αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης από το 37% να τα ανεβάσει λίγο. Η αλήθεια είναι ότι θα έχουμε μια νέα μείωση στους νέους συνταξιούχους. Ένα παράδειγμα: Ένας συνταξιούχος που βγήκε σε σύνταξη πριν το έτος 2019 ο επανυπολογισμός της σύνταξής του έγινε με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου και προέκυψε προσωπική διαφορά 200 ευρώ αυτή η διαφορά δεν του αφαιρέθηκε από τη σύνταξή του. Τώρα η κυβέρνηση λέει ότι θα κάνει νέο επανυπολογισμό με λίγο αυξημένο το ποσοστό αναπλήρωσης με αυτό τον τρόπο η μείωση δεν θα είναι 200 ευρώ, αλλά 130 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε το εξής αποτέλεσμα: Για τον συνταξιούχο πριν το έτος 2019 η προσωπική του διαφορά θα είναι 130 ευρώ, δεν θα του αφαιρεθεί αλλά κάθε θετική μεταβολή θα συμψηφίζεται. Για τον νέο μετά το έτος 2019, έχοντας τις ίδιες προϋποθέσεις με αυτόν που βγήκε πριν το έτος 2019, θα γίνει μείωση κατά 130 ευρώ στη σύνταξή του. Τι του λέει η κυβέρνηση; Θα έχει αύξηση γιατί, πριν θα σου αφαιρούταν 200 ευρώ, ενώ εγώ θα σου αφαιρέσω 130, δηλαδή θα έχεις αύξηση από την προηγούμενη περικοπή.
Στις επικουρικές συντάξεις η κυβέρνηση λέει ότι θα κάνει διόρθωση στην παράνομη παρακράτηση που έχει γίνει, αλλά τα αναδρομικά που προκύπτουν δεν θα δοθούν από τον Μάη του 2016, αλλά από τον Οκτώβρη του 2019.     
Παραπλανά τους συνταξιούχους ό,τι θα τους δικαιώσει εφαρμόζοντας αποφάσεις του ΣτΕ, ακόμη ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις το 2020, συνεπικουρούμενοι από τους μεγαλοδικηγόρους και τους συμβιβασμένους  συνδικαλιστές του δικτύου, της ΑΓΣΣΕ, μερίδας ΜΜΕ.
Παλεύουμε και διεκδικούμε:
  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με  ανακεφαλαιοποίησή τους.
  • Να πληρώσουν το κράτος και επιχειρηματικοί όμιλοι.  Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που θα σημάνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
  • Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών,  μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.
  • Να αποδοθούν άμεσα χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε  κύριες - επικουρικές συντάξεις.
  • Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης.  Άμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
  • Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
  • Την επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και  των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Κατάργηση των κρατήσεων για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Καλούμε όλους τους συνταξιούχους σε διαρκή αγώνα να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που οδηγούν την Κοινωνική Ασφάλιση στα νύχια των ιδιωτών, καταργούν τον κοινωνικό χαρακτήρα, απαλλάσσουν κράτος και εργοδοσία από τις υποχρεώσεις τους. Μετατρέπουν την Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση με απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη για την εγγύηση του συνόλου των συντάξεων παρά μόνο της λεγόμενης εθνικής σύνταξης.  Η κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου αποτελεί για εμάς αιτία πολέμου».  

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020


Την πρώτη τους αντίδραση στην πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων για νέο προτεινόμενο ωράριο καταστημάτων και διακοπή του “σπαστού” (δείτε ΕΔΩ), εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων .
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση
Συνάδελφοι, συναδελφισες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι, oι απαιτήσεις των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων βρίσκουν πρόθυμους να κάνουν την «βρώμικη» δουλειά. Πρόκειται για το προεδρείο του Εμπορικού συλλόγου Χανίων που υποτίθεται ότι θέλει να εφαρμόσει ένα νέο προτεινόμενο ωράριο, πιλοτικά, (εδώ γελάνε και οι πέτρες!!).
Για ένα τόσο σοβαρό όμως θέμα που είναι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων το προεδρείο(όχι όλο το διοικητικό συμβούλιο) κανόνισε με διαδικασίες εξπρές να προτείνει στους συναδέλφους μια αλλαγή ωραρίου κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγαλομαγαζων και των εμπορικών αλυσίδων. Σε τέτοια θέματα όπως αλλαγή ωραρίου θα πρέπει να παίρνονται αποφάσεις από γενικές συνελεύσεις του συλλόγου.
Αλήθεια με ποια λογική προτείνετε αυτή η αλλαγή αφού τρία από τα πέντε μέλη του προεδρείου του Εμπορικού Συλλόγου (Μπαρμπόπουλος, Παπαδουλάκης, Ζαχαράκης) δεν τηρούν κανένα προτεινόμενο ωράριο του συλλόγου και εφαρμόζουν το απελευθερωμένο (9:00-21:00) εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα δήλωσαν ευθαρσώς στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της 9/1 ότι ούτε και αυτό το προτεινόμενο θα τηρήσουν.
Σίγουρα δεν υπάρχει «αθωότητα» σε αυτές τις προτάσεις του προεδρείου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των συνάδελφων, αυτοαπασχολουμένων και των μικρών εμπόρων όπως είναι η ξεκούραση ,οικογένεια, τα παιδιά τα σχολεία και οι δραστηριότητες τους.
Είναι τουλάχιστον παράλογο να μην έχουν ρωτηθεί οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μας αν μπορούν να ακολουθήσουν τέτοιες αλλαγές.
Τέλος είναι απαράδεκτη η τακτική που ακολουθεί το προεδρείο του συλλόγου. Δεν μπορεί να βάζει δηλαδή δίπλα -δίπλα τα θέλω των πολυεθνικών και τις ανάγκες για επιβίωση ,στον άνισο αυτό αγώνα των συναδέλφων μας.
Καλούμε τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να γυρίσουν την πλάτη τους σε τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις που μεγαλώνουν τις αυταπάτες ότι με τέτοιες ενέργειες μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις πολυεθνικές και τους μεγάλους εμπόρους. Συνεχίζουμε να τηρούμε το ήδη υφιστάμενο ωράριο με τα τρία απογεύματα κλειστά (Δευτέρα ,Τετάρτη, Σάββατο) και καλούμε τους καταναλωτές να συνεχίσουν στηρίζουν την μικρή τοπική επιχείρηση με το τρόπο που το κάνουν όλα αυτά χρόνια .
Παράλληλα έχουμε ξεκάθαρο, απαιτούμε και διεκδικούμε
α) ΕΘΝΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ για όλους με 42 ώρες την βδομάδα και με τρία απογεύματα κλειστά
β) Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας
Συνάδελφε, συναδελφισα, η Επιτροπή αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου σας καλεί να αντιπαλέψουμε την άγρια και άνιση φορολογία, την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, τη προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, και την πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων.
Για την Επιτροπή Αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων
Βουρλακης Νίκος ,Κανδιλιερακης Γιώργος ,Μπινια Ιωάννα ,Μπελωνη Πηγή, Ζωγραφακης Νίκος