Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

ΟΒΣΑ Το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων θα μείνει στα χαρτιά




Το νέο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων είναι απαράδεκτο και θα μείνει στα χαρτιά τονίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Το νέο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που συζήτησε η κυβέρνηση στο υπουργικό συμβούλιο είναι απαράδεχτο και θα μείνει στα χαρτιά!
Η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που την στηρίζουν προσπαθούν για άλλη μια φορά να βάλουν στο χέρι την μορφή και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων που αποφασίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, συνολικά ο λαός.
Παίρνουν νέα μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος. Ετοιμάζουν, νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, νέα επίθεση σε όσα λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει. Θέλουν «σιγή νεκροταφείου», τον λαό φοβισμένο, να δέχεται παθητικά το ένα χτύπημα μετά το άλλο.
Προσβάλουν την νοημοσύνη κάθε μικρού επαγγελματία και εμπόρου που βλέπει κάθε χρονιά να είναι πιο δύσκολη από την προηγουμένη. Αλήθεια για την αναδουλειά τα χρέη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες επαγγελματίες, στα Πατησιά, στην Κυψέλη, στο Νέο Κόσμο και τις υπόλοιπες γειτονίες της Αθήνας φταίνε οι διαδηλώσεις; Ποιον κοροϊδεύουν;
Κλειστά μαγαζιά, συναντάμε σε κάθε δρόμο, μεγάλο ή μικρό, σε κάθε συνοικία της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας, ειδικά εκεί που δεν υπάρχουν πορείες και διαδηλώσεις που τάχα χτυπούν την αγορά.
Έχουμε πείρα, λουκέτο στα μαγαζιά βάζει η πολιτική της κυβέρνησης και τις ΕΕ που μας πνίγει με φόρους, δημοτικά τέλη, χαράτσια και κατασχέσεις. Αυτές είναι οι αίτιες που μας αναγκάζουν να βγούμε στον δρόμο!
Το μπλοκάρισμα στην πράξη αυτού το νομοσχέδιο και της αντιλαϊκής πολιτικής που το συνοδεύει αφορά κάθε αυτοαπασχολούμενο, μικρό έμπορο, βιοτέχνη. Είναι χαρακτηριστικοί ότι έχουν ποινικοποιήσει τις κινητοποιήσεις για το μπλοκάρισμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Η ομοσπονδία μας μαζί με σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων έχει μπλοκάρει τέσσερις πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας τους τελευταίους 3 μήνες.
Η κυβέρνηση έχει αμολήσει και τα παπαγαλάκια της στο συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολουμένων και των ΕΒΕ για να εμφανίσει ότι τάχα υπάρχει συναίνεση στην πολιτική της. Τέτοια είναι η παρέμβαση της ηγεσίας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Δεν έχουν βγάλει άχνα για τα προβλήματα των μικρών εμπόρων της Αθήνας, κουβέντα για την φοροληστεία των τελευταίων χρόνων, κουβέντα για τις κατασχέσεις, κουβέντα για τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη και τώρα μια μέρα πριν το υπουργείο ανακοινώσει την πρόθεση του να φέρει το κατάπτυστο νομοσχέδιο, βγήκαν και το ζήτησαν οι ίδιοι.
Η προσπάθειες τους θα πέσουν στο κενό. Οι αγώνες δε μπαίνουν στο γύψο.
Καλούμε τα σωματεία ΕΒΕ και τους εμπορικούς συλλόγους της Αττικής να πάρουν αποφάσεις καταδίκης του κατάπτυστου νομοσχεδίου.
Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει καν να φέρει το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

ΠΑΜΕ Σήμερα σύσκεψη στην Αττική για απεργιακό μέτωπο για την Κοινωνική Ασφάλιση



Σήμερα Πέμπτη πραγματοποιείται η σύσκεψη που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην Αττική, έχοντας απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και συνδικαλιστές για την οργάνωση της πάλης και την ενίσχυση του απεργιακού μετώπου, με αιχμή την πάλη για αποκλειστικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).
Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη με ανάλογο περιεχόμενο τη Δευτέρα 13 Γενάρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Αγωνιστική προετοιμασία σε όλη τη χώρα

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί σε σύσκεψη όλα τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους συνταξιουχικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς, τη Δευτέρα 13/1, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του. Στην ανακοίνωση - κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο απευθύνει «πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, αγωνιστικό κάλεσμα για την οργάνωση της πάλης και την προετοιμασία ενός μεγάλου απεργιακού μετώπου με αιχμή τον αγώνα για τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας».
Σωματεία του Ηρακλείου (τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Γαλάτεια Καζαντζάκη» και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ) καλούν σε σύσκεψη επίσης τη Δευτέρα 13/1, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που προωθεί η κυβέρνηση.
Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει ανάλογη σύσκεψη στα γραφεία του την Τρίτη 14/1, στις 7 μ.μ.
Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας καλεί σε σύσκεψη σωματείων, φορέων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, την Τετάρτη 15/1, στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου (Λεωνίδου 10-11). Ηδη έχει αποφασίσει την κήρυξη 24ωρης απεργίας και καλεί όλα τα σωματεία να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις για απεργία με ανοιχτή ημερομηνία, να ανοίξουν τη συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς, να οργανώσουν πολύμορφη δράση για τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Κάλεσμα κοινής δράσης για το Ασφαλιστικό και τον προϋπολογισμό


Φωτό αρχείου


Κάλεσμα κοινής δράσης απευθύνουν Σωματεία και Ομοσπονδίες Επαγγελματιών για οργάνωση από κοινού της πάλης για το Ασφαλιστικό, τον προϋπολογισμό, τα προβλήματα του κλάδου, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που συνεχίζονται.
Συγκεκριμένα, στο κοινό κάλεσμά τους οι Ομοσπονδίες και Σωματεία (διαβάστε παρακάτω αναλυτικά), αναφέρουν:
«Εμείς και οι χιλιάδες συνάδελφοι που προβληματιζόμαστε για το σήμερα και το αύριο έχουμε πια πείρα: Η “δίκαιη ανάπτυξη”, η “ανάπτυξη για όλους” που υπόσχονται οι κυβερνήσεις είναι μύθος, δεν χωρούν τα δικά μας προβλήματα και ανάγκες. Ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, φορτωμένοι με χρέη και διαρκώς νέες υποχρεώσεις στην εφορία, στο ταμείο, στις τράπεζες, στη ΔΕΗ. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα θα συνεχίσουν να μας χτυπούν την πόρτα.
Γι’ αυτό και σας καλούμε να οργανώσουμε από κοινού την πάλη για τα προβλήματά μας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που συνεχίζονται. Η ώρα της αναμονής τελείωσε! Τώρα είναι η ώρα του αγώνα!
Η περιορισμένη μείωση των φόρων που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν αρκεί για να αντιστρέψει τις καθημερινές δυσκολίες, για να σταθούν στα πόδια τους οι μικροεπιχειρήσεις μας. Ο οξυμένος ανταγωνισμός από τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που απολαμβάνουν νέα προκλητικά προνόμια -επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές- είναι εδώ, το ίδιο και οι συνέπειες της κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών που τη συνόδευσαν.
Ακόμα όμως και αυτές οι μικρές μειώσεις εξανεμίζονται από το σύνολο των αντιλαϊκών νόμων που παραμένουν σε ισχύ: το τέλος επιτηδεύματος και ο αναπροσαρμοσμένος ΕΝΦΙΑ, τα αντικειμενικά κριτήρια, τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, το πανάκριβο ρεύμα, όπως επίσης και οι δρακόντειοι, εξ ορισμού άδικοι, έμμεσοι φόροι. Φόροι και ρυθμίσεις χρεών εξανεμίζουν το εισόδημα χιλιάδων συναδέλφων με τον κλοιό των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων να σφίγγει όλο και περισσότερο για όσους δεν τα καταφέρουν. Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού όπου τα προβλεπόμενα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται και πάλι αυξημένα σε σχέση με πέρσι.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει νέο γύρο επίθεσης ενάντια στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Πιστή στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και πατώντας πάνω στις αντιδραστικές αλλαγές των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων με πρόσφατο τον ν. Κατρούγκαλου, ετοιμάζεται νέος νόμος στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η πλήρης εφαρμογή των 3 πυλώνων στην Ασφάλιση, η παραπέρα μείωση της συμμετοχής του κράτους, η γενίκευση της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι συντάξεις πτωχοκομείου που παγιώνονται, δεν αρκούν ούτε για τα στοιχειώδη, πόσο μάλλον για το πανάκριβο φάρμακο, την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όσοι αντέχουν, ή θα ενταχθούν με χίλιες στερήσεις στις ιδιωτικές ασφαλιστικές που ήδη τρίβουν τα χέρια τους, οι υπόλοιποι θα βασανίζονται στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Απορρίπτουμε τους σχεδιασμούς για το μέλλον μας. Καταδικάζουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβερνήσεων - ΕΕ. Οργανώνουμε την πάλη μας απαιτώντας αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και εργασίας.
Αποδείχτηκε ότι οι βόλτες στα υπουργεία, η συμμετοχή στους διαλόγους με δήθεν “έξυπνες και εφικτές προτάσεις” που θα διασφαλίσουν και για μας μερίδιο στην πίτα των κερδών, νομιμοποιούν ακριβώς εκείνες τις πολιτικές που μας εξοντώνουν και την ίδια στιγμή υπονομεύουν κάθε σκέψη για αγωνιστική πρωτοβουλία. Γι' αυτό και σήμερα απαιτείται να δυναμώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες από “τα κάτω”, από τα ίδια τα σωματεία και τις ομοσπονδίες μας.
Ενώνοντας τις δυνάμεις μας σε αγωνιστική κατεύθυνση, μπορούμε να τα καταφέρουμε: να σπάσει η μοιρολατρία και να βγουν περισσότεροι συνάδελφοι στο δρόμο, να ορθώσουμε εμπόδια στην επίθεση, να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Καλούμε λοιπόν κάθε σωματείο και ομοσπονδία να συντονίσουμε τη δράση μας, να οργανώσουμε από κοινού την αγωνιστική μας παρέμβαση. Μαζί:
Να συμμετέχουμε μαζικά, δυναμικά στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό
Να αντιδράσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο στους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς που θα πυκνώσουν τους επόμενους μήνες
Να προχωρήσουμε σε συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες μπροστά στις εξελίξεις για το Ασφαλιστικό. Καμία καθυστέρηση μπροστά στις εξελίξεις. Ο νέος νόμος να μας βρει στο δρόμο
Καλούμε κάθε συνάδελφο να πάρει τη θέση του στον αγώνα. Η αποτελεσματικότητα της πάλης μας θα κριθεί στη μαζικότητα αλλά στην αποφασιστικότητά μας να αντιπαλέψουμε τις κυρίαρχες πολιτικές κυβερνήσεων - ΕΕ που μας οδηγούν συντεταγμένα στην ανασφάλεια και το λουκέτο. Μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε
Διεκδικούμε:
  • Δημόσιο, υποχρεωτικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών, αυξήσεις σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Άμεση καταβολή του δώρου Χριστουγέννων
  • Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από το κράτος με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Κατάργηση της εισφοράς Υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας και φαρμάκου.
  • Κατώτερη σύνταξη που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης π.χ. στα 600 ευρώ σήμερα, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος. Διπλασιασμός των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης.
  • Πλήρης σύνταξη στα 30 έτη εργασίας. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, στη βάση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.
  • Όχι στην αύξηση της κατώτερης εισφοράς. Ασφαλιστική εισφορά διαμορφωμένη στο 13% του καθαρά φορολογητέου εισοδήματος, χωρίς τον συνυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτό. Αποσύνδεση της κατώτερης ασφαλιστικής εισφοράς από το βασικό μισθό.
  • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του χρέους σε τράπεζες και εφορία για επαγγελματίες μέχρι 12.000 εισόδημα. Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός για όλους τους επαγγελματίες. Κατάργηση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
  • Διαγραφή χρεών για την προσωπική ασφάλιση των α/α, των τόκων και των προστίμων, του ποσού που αντιστοιχεί στην εισφορά υγείας. Κατάργηση του πλαφόν χρέους για όσους πληρούν προϋποθέσεις σύνταξης. Άμεση έκδοση της σύνταξης και ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους χρωστούν στο 5% του πραγματικού τους εισοδήματος.
  • Προστασία της μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, το ίδιο για τις αυτοαπασχολούμενες. Επίδομα μητρότητας για τις α/α γυναίκες, ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ενημερότητας, στο ύψος του βασικού μισθού για δύο μήνες πριν και έξι μετά τον τοκετό. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Τα παιδιά των α/α να πηγαίνουν δωρεάν σε σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. ασφαλιστική ενημερότητα).
  • Στους κλάδους που υπάρχουν βαρέα ανθυγιεινά, πέραν των μισθωτών, να εντάσσονται και οι αυτοαπασχολούμενοι. Σε αυτή την περίπτωση, σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες. Βελτίωση κατά 20% στους συντελεστές αναπλήρωσης με προσαύξηση του ασφαλίστρου κατά 10%.
  • Επίδομα ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος για όλο το διάστημα που υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος να μην εργάζεται. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για το ίδιο διάστημα.
  • Επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 80% του βασικού μισθού. Ο χρόνος αυτός να θεωρείται συντάξιμος».
Οι ομοσπονδίες:
- ΟΒΣ Αττικής
- Ομοσπονδία Ξύλου
- Ομοσπονδία Υποδηματοποιών
- ΠΟΣ-ΟΑΕΕ
- Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών
Τα σωματεία:
- Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και  Προαστίων
- Ένωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής
- Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων Αθηνών - Πειραιώς
- Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Έργων Αττικής
- Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών, Θερμικών και Κλιματιστικών Έργων Αθηνών
- Σωματείο Κουρέων Κομμωτών Αθηνών και πέριξ «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ»
- Ένωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων - Βαφείων - Σιδηρετηρίων Αθηνών και Περιχώρων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
- Σύλλογος Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Τρίτονων Φορτηγών Αυτοκινήτων
- Σωματείο Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας
- Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών Εμπόρων Α' Αθήνας
- Ένωση ΕΒΕ Περιστερίου
- Ένωση ΕΒΕ Νέου Ηρακλείου
- Ένωση ΕΒΕ Μεταμόρφωσης
- Ενωση ΕΒΕ Ηλιούπολης
- Ένωση ΕΒΕ Χαϊδαρίου
- Ένωση ΕΒΕ Καισαριανής
- Ένωση ΕΒΕ Αχαρνών
- Ένωση ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου
- Ένωση ΕΒΕ Καλλιθέας
- Ένωση ΕΒΕ Βύρωνα
- Ένωση ΕΒΕ Ν. Ερυθραίας
- Ένωση ΕΒΕ Ν. Ιωνίας
- Ένωση ΕΒΕ Αγ. Αναργύρων
- Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Αθήνας
- Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Πειραιά
- Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Νίκαιας
- Παγκερκυραϊκος Συνδεσμος ΕΒΕ
- Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας
- Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Πρέβεζας
- Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων
- Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Ιωαννίνων
- Σύλλογος Μικρών και Αυτοασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης
- Σωματείο Αρτοποιών Πάτρας
- Σωματείο ΕΒΕ Δερμάτινων και Γουναρικών Θεσσαλονίκης