Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ




Σε εκλογες για την ανάδειξη νέου  ΔΣ προχωρεί στις 30 Μαρτίου ο σύνδεσμος συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ηρακλείου Κρήτης.
Η ΠΑΣΕΒΕ στηρίζει το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής  Συσπείρωσης συνταξιούχων ΟΑΕΕ που συγκροτήθηκε στη βάση ενός αγωνιστικού πλαισίου πάλης με στόχο την αλλαγή συσχετισμών και πορείας στο σημαντικό αυτό για το συνταξιουχικο κίνημα του νομού σωματείο.
Όπως τονίζει και η διακήρυξη που πλατιά μοιράστηκε στην πρόσφατη ΓΣ των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ:

“Φτάνει η αγανάκτηση του καφενείου, φτάνει η αγανάκτηση του καναπέ, της τηλεόρασης. Δεν μας υπολογίζει κανείς. Θα μας υπολογίσουν ΜΟΝΟ όταν ενωμένοι, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους, με τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία δώσουμε τον αγώνα μας και διεκδικήσουμε τη ζωή που θέλουμε, ενάντια στην εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση που μας οδηγούν..
Δεν αρκεί να υπάρχει το σωματείο μας για να κάνει μόνο εκδρομές κάθε χρόνο. Δεν αρκεί μόνο η αγανάκτηση. Η ΠΑΣΕΒΕ στηρίζει την ανάγκη να γίνει κάθε σωματείο μετερίζι αγώνα και δράσης, προπύργιο πάλης για τη λύση των προβλημάτων μας, αυτό σημαίνει να έχει και το δικό μας σωματείο αγωνιστική κατεύθυνση, να υπάρξει κοινή δράση με τους συνταξιούχους άλλων ταμείων, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, κάθε ένα που υποφέρει από την κρίση.
Σε καλούμε να στηρίξεις και να ενισχύσεις το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης που στηρίζει η ΠΑΣΕΒΕ η οποία 4 χρόνια τώρα μάχεται στην πρώτη γραμμή για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο.”

H επιτροπή αγώνα συνταξιούχων του ΟΑΕΕ της ΠΑΣΕΒΕ στο Ηράκλειο, καλεί σε πλατιά σύσκεψη την Πέμπτη 20 Μαρτίου στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής Νοτίων Προαστίων για να συζητηθούν πλευρές της εκλογικής μάχης που δεκάδες συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ αποφάσισαν να δώσουν συσπειρωμένοι γύρω από το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης και την Επιτροπή Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ
Συνάδελφε
Μπροστά στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης για το σωματείο μας πρέπει να σκεφτούμε:
-Όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εντείνει την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.
-Στο κόκκινο βρίσκονται όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία λόγω της διαχρονικής κλοπης, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά τους έχουν χαθεί στο τζόγο του χρηματιστήριου, ενώ με το «κούρεμα» του 2012 χάθηκαν μόνο από τον ΟΑΕΕ πάνω από 5 δις.
Τα μεγάλα ελλείμματα των ταμείων δημιουργούν κινδύνους για μας, ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Από τη μία πλευρά, λόγω της συστηματικής μείωσης των εσόδων των Ταμείων. Από την άλλη, λόγω των νέων αντιασφαλιστικών σχεδίων που ήδη υπάρχουν, τα επιβάλουν με  τα μνημόνια, οι πολιτικές σκληρής λιτότητας που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ντόπιες Κυβερνήσεις υλοποιούν προκειμένου να σώσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Θέλουν «ανάπτυξη» με το λαό χρεωκοπημένο, την ασφάλιση ανύπαρκτη, τα ασφαλιστικά ταμεία να γίνουν πλασιέ υπηρεσιών υγείας που όποιος μπορεί  θα πληρώνει.
Η Λευκή Βίβλος της ΕΕ για το Ασφαλιστικό δίνει σαφή κατεύθυνση για νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για νέα μείωση συντάξεων μας και παροχών.
Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, εμείς οι συνταξιούχοι, γενικά οι λαϊκές οικογένειες δεν πρέπει να το δεχτούμε.
Δεν έχουμε καμία ευθύνη για τον οικονομικό στραγγαλισμό των Ταμείων. Πρέπει να διεκδικήσουμε άμεση και επαρκή τους  χρηματοδότηση  από το κράτος.
Να παλέψουμε ώστε καμιά λαϊκή οικογένεια να μη δει να χάνονται ή να πετσοκόβονται ακόμα κι αυτές οι πενιχρές σήμερα συντάξεις, οι παροχές, που ούτως ή άλλως είναι πίσω από τις ανάγκες μας.
Να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική που λεηλατεί τα Ταμεία και ανοίγει το δρόμο για την πλήρη παράδοση Υγείας-Πρόνοιας-Ασφάλισης στον έλεγχο των επιχειρήσεων. Να οργανωθούμε για την υπεράσπιση αλλά και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
Σε θέματα ζωής δε χωράει εμπόριο. Όσο συνεχίζεται η επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα ξεζουμίζουν το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα καθορίζουν τις τιμές, θα εκβιάζουν με τεχνητές ελλείψεις, δε θα δέχονται ασθενείς αν δεν πληρώνονται.
Θα συνεχίζεται η αγοραπωλησία υπηρεσιών, θεραπειών και εξετάσεων και μάλιστα αυτοί οι κανόνες του «εμπορίου» θα μεταφέρονται και στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Τα κρατικά κονδύλια για Υγεία - Πρόνοια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα μειώνονται, τα ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρούν σε περικοπές και όλοι μαζί, κράτος, ασφαλισμένοι, ασθενείς, Ταμεία θα χρηματοδοτούν αδρά αυτά τα «τρωκτικά», που δε χρειάζονται πουθενά, αντίθετα στερούν τη θεραπεία και τη ζωή.
Την ίδια ώρα οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας λειτουργώντας ανταποδοτικά πρέπει να εξασφαλίζουν έσοδα από τους ασθενείς που μετατρέπονται σε πελάτες (π.χ. 5ευρω είσοδο στα νοσοκομεία, πληρωμή εξετάσεων) και ταυτόχρονα υποβαθμίζονται για να καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας τα κενά που δημιουργούνται.
Διότι αν υπήρχε ολοκληρωμένο, αναβαθμισμένο, δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας για όλους, ο ιδιωτικός τομέας δεν θα είχε λόγο ύπαρξης.
Ως εδώ και μη παρέκει. Δεν πάει άλλο.
50% των συνταξιούχων  πληρώνονται μέχρι 500 ευρώ τις συντάξεις τους και πάνω από 25% βρίσκονται μεταξύ 500 και 700 ευρώ. Πώς να ζήσει ένας συνταξιούχος, πώς να γιατροπορευτεί, πώς να έχει τα στοιχειώδη; Ενώ έδωσε τα πάντα σε όλη του τη ζωή για να μπορεί να έχει αυτή την ασφάλιση και αυτή τη σύνταξη σήμερα. Από το 2014 έχουμε σοβαρές περικοπές, μειώσεις στα εφάπαξ, έχουμε δραστικές μειώσεις στο ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω από 65 χρονών. Μειώνονται παραπέρα οι επικουρικές συντάξεις.
Σε 350.000 νέους συνταξιούχους εκκρεμούν οι συντάξεις τους για πάνω από δυο χρόνια.
Τα χαράτσια σε κατοικίες και θέρμανση γίνονται μόνιμα.
Αρχίζει η βιομηχανία πλειστηριασμών στα σπίτια μας.
Κόβουν τις συντάξεις και τα επιδόματα σε χιλιάδες αναπήρους.
Επιβάλλουν χαράτσι 1 ευρώ σε κάθε συνταγή.
Διαλύουν το ΙΚΑ τον ΕΟΠΥΥ, με απολύσεις γιατρών, νοσηλευτών, κλείσιμο των μονάδων. Συρρικνώνουν και κλείνουν νοσοκομεία, κέντρα υγείας.
Προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα της εμπορευματοποίησης της υγείας και τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων η κυβέρνηση και η Ε.Ε. δεν διστάζουν να στείλουν στον καιάδα όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά και το σύνολο των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών
Η ζωή μας και των παιδιών μας, των εγγονιών μας μπαίνει σε κίνδυνο.
Ελεύθερη αγορά και ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας είναι ασυμβίβαστο. Δεν μπορεί να συνυπάρχει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και να ωφελείται ο λαός, εμείς οι συνταξιούχοι

·         Παλεύουμε και διεκδικούμε καθολικά δημόσιο σύστημα υγείας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, για εμάς και τα παιδιά μας με:
·         Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία-Πρόνοια.
·         Να πάψουν τα νοσοκομεία να είναι επιχειρήσεις, να καταργηθούν όλα τα γκισέ πληρωμών σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία. Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και απολύτως δωρεάν σύστημα ΠΦΥ για όλο το λαό. Όλα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ να στελεχωθούν με επαρκή υγειονομικό προσωπικό όλων των βασικών ειδικοτήτων, με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, να εξοπλιστούν και να εφοδιαστούν με επαρκές υγειονομικό προσωπικό και να μετατραπούν σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας.
·         Ούτε ένα ευρώ για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες. Τα έχουμε ήδη πληρώσει! Πλήρη και επαρκής χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·         Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων ανεξάρτητα οφειλών, να καλυφθούν όλοι οι συνάδελφοι που έκλεισαν τα μαγαζιά τους με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
·         Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού.
·         Κατώτερη σύνταξη 1150 ευρώ, αποκατάσταση όλων των απωλειών από κάθε είδους «κουρέματα» και περικοπές. Το χρέος να το πληρώσουν αυτοί που το δημιούργησαν, η πλουτοκρατία, δεν είναι του λαού.
·         Να μην είναι η πρόνοια προϊόν επιχειρηματικής δράσης οποιουδήποτε είδους, να έχει την ευθύνη μόνο το κράτος, και πρόσβαση στις δομές της όλοι οι ασφαλισμένοι. Εδική μέριμνα για τους ανασφάλιστους συναδέλφους
·                     Τα ΚΑΠΗ, οι μονάδες «Βοήθεια στο σπίτι» να στελεχωθούν με επαρκές προσωπικό και να είναι  εντελώς δωρεάν. Αρκετά έχουμε πληρώσει.
Φτάνει η αγανάκτηση του καφενείου, φτάνει η αγανάκτηση του καναπέ, της τηλεόρασης. Δεν μας υπολογίζει κανείς. Θα μας υπολογίσουν ΜΟΝΟ όταν ενωμένοι, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους, με τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία δώσουμε τον αγώνα μας και διεκδικήσουμε τη ζωή που θέλουμε, ενάντια στην εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση που μας οδηγούν..
Δεν αρκεί να υπάρχει το σωματείο μας για να κάνει μόνο εκδρομές κάθε χρόνο. Δεν αρκεί μόνο η αγανάκτηση. Η ΠΑΣΕΒΕ στηρίζει την ανάγκη να γίνει κάθε σωματείο μετερίζι αγώνα και δράσης, προπύργιο πάλης για τη λύση των προβλημάτων μας, αυτό σημαίνει να έχει και το δικό μας σωματείο αγωνιστική κατεύθυνση, να υπάρξει κοινή δράση με τους συνταξιούχους άλλων ταμείων, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, κάθε ένα που υποφέρει από την κρίση.
Σε καλούμε να στηρίξεις και να ενισχύσεις το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης που στηρίζει η ΠΑΣΕΒΕ η οποία 4 χρόνια τώρα μάχεται στην πρώτη γραμμή για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο.