Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Πτώση του τζίρου και νόμοι υπέρ των πολυεθνικών τσακίζουν τους μικρούς εμπόρους και στη Θεσσαλονίκη


Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και  αυτοαπασχολούμενων εμπόρων  δηλώνουν την αντίθεση τους στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και των ενδιάμεσων εκπτώσεων.
Οι συγκεκριμένοι νόμοι εξυπηρετούν μόνο τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές και συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στη συρρίκνωση και τον αφανισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης. Αυτά είναι τα συμπεράσματα έρευνας που διενέργησε ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πτώση του τζίρου σε συνδυασμό με τα αυξημένα έξοδα λειτουργίας έχουν ως φυσική συνέπεια  την αδυναμία όλων και περισσότερων συναδέλφων να μην μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να στερούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.
Η έρευνα αγοράς έγινε σε δείγμα 211 μικρομεσαίων εμπορικών  επιχειρήσεων (98 καταστήματα του κέντρου, 41 καταστήματα της Α. και Κ. Τούμπας, 34 καταστήματα του Ε΄ διαμερίσματος, 20 καταστήματα του Ευόσμου και 18 καταστήματα της Καλαμαριάς).
Το ερωτηματολόγιο εμπεριείχε 6 ερωτήσεις:
·: Συμφωνείτε με την εφαρμογή των ενδιάμεσων εκπτώσεων;
Το 71 %  των ερωτηθέντων απάντησε ότι δε συμφωνεί με τη νέα εφαρμογή των ενδιάμεσων εκπτώσεων.
·: Πώς πήγε ο τζίρος του καταστήματός σας το δεκαήμερο εκπτώσεων Νοέμβρη 2013 σε σχέση με τις προηγούμενες  μέρες του Οκτώβρη;
Το 49% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο τζίρος των καταστημάτων τους παρέμεινε ο ίδιος, το 40% ότι μειώθηκε και μόνο το 11% είχε αύξηση.
·: Πώς πήγε ο τζίρος του καταστήματός σας τις επόμενες  μέρες μετά από τις εκπτώσεις σε σχέση με το περσινό Νοέμβρη;
Κανένας από τους ερωτηθέντες δεν απάντησε ότι είχε αύξηση, το 44% απάντησε ότι είναι ίδιος ο τζίρος με πέρσι και το 56% ότι είχε μείωση.
· : Ανοίξατε την Κυριακή 3 Νοέμβρη; 
Το 78% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν άνοιξαν το κατάστημά τους.
·: Συμφωνείτε να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία;
Το 86% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν συμφωνεί στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
·: Καθυστερείτε την καταβολή οφειλών σας στον ΟΑΕΕ;
Το 69% των ερωτηθέντων απάντησε ότι καθυστερεί τις οφειλές.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων Θεσσαλονίκης επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ηχηρό ΟΧΙ από μεριάς μας για την  κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Συνεχίζουμε να φωνάζουμε ότι δεν πάει άλλο. Δε σιωπούμε, δε μένουμε απαθείς. Συσπειρωνόμαστε στο σύλλογο με το σύνθημα κανένας μόνος του στην κρίση».