Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Έμπορων Ηρακλείου (συσπειρώνεται στην ΠΑΣΕΒΕ)



ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΟΥ  ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Συνάδελφε

Χρόνια τώρα Κυβερνήσεις και τοπικές Διοικήσεις,  υλοποιώντας σχετικές οδηγίες της ΕΕ, ανοίγουν το δρόμο στα μεγαλοκαταστήματα, ένα ακόμη  το -Η&Μ-  έρχεται στο Ηράκλειο. Εσένα δεν σε νοιάζονται.
Τέτοια «μαγαζιά» δεν ξεφυτρώνουν τυχαία σαν μανιτάρια, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες επαγγελματικής επιβίωσης για τα μικρά εμπορικά του Ηρακλείου. Η έναρξη των δραστηριοτήτων τους είναι συνέπεια εφαρμογής όλων εκείνων των νόμων της ΕΕ που οδηγούν σε απελευθέρωση της μετακίνησης εμπορευμάτων, εργαζομένων, υπηρεσιών, και χρήματος, και καθορίζονται από την συνθήκη του Μάαστριχτ, μια συνθήκη που φέρει τις υπογραφές όλων των «φιλοευρωπαϊκών κομμάτων»,  είναι αποτέλεσμα πολιτικών υπέρ της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας, της fast track ίδρυσης εταιριών χωρίς χρονοτριβές.

Στο Ηράκλειο των χιλιάδων μικρομάγαζων, κυρίως εμπορικών, θα δοθεί ακόμη ένα πλήγμα  στους αυτοαπασχολουμένους και μικρούς εμπόρους, ιδιαίτερα σε όσους δραστηριοποιούντα στο κέντρο της πόλης. Στο χώρο του εμπορίου, ένας μικρός αριθμός ντόπιων μεγαλοεπιχειρήσεων και πολυεθνικών αλυσίδων ελέγχει πάνω από το 60% του τζίρου της αγοράς. Το  92% των επιχειρήσεων, που είναι μικρές αυτοαπασχολούμενες, οικογενειακές ή απασχολούνται σ' αυτές μέχρι και 4 άτομα, περιθωριοποιούνται, ο τζίρος τους μειώνεται και κατά χιλιάδες οδηγούνται στο κλείσιμο.
Για την κατάσταση αυτή, που οι μικρέμποροι τη βιώνουν χρόνια τώρα, σοβαρές ευθύνες φέρνουν οι επαγγελματικοί φορείς, Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου και ΟΕΒΕΝΗ, των οποίων οι πλειοψηφίες που εκφράζουν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό αρκούνται στην διαπίστωση των συνεπειών από την λειτουργία τέτοιων μεγαλοκαταστημάτων αλλά ως εκεί. Καμία αναφορά στις αιτίες που δεν είναι άλλες από τους παράγοντες διαρκούς μονοπώλησης της αγοράς από τους μονοπωλιακούς ομίλους και τη συγκέντρωση κεφαλαίων σε όλο και λιγότερα χέρια. Στη δε πρόσφατη ανακοίνωση του ο Εμπορικός Σύλλογος-δεν είναι απόφαση του ΔΣ αφού με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) δεν πάρθηκε απόφαση, αλλά ανακοίνωση ουσιαστικά του πρόεδρου κου Κουμαντακη-επικεντρώνει μόνο σε ζητήματα τεχνικά λες και το πρόβλημα είναι μόνο ζήτημα τετραγωνικών μέτρων η καλύτερης χωροθετησης και όχι πολιτικών επιλογών που ανοίγουν την όρεξη στα μονοπώλια του κλάδου.
Σοβαρές ευθύνες φέρνουν επίσης και όλες οι δημοτικές αρχές των τελευταίων 2 δεκαετιών που έχουν δώσει άδειες έναρξης σε πάρα πολλές πολυεθνικές και μονοπώλια σε διαφόρους εμπορικούς κλάδους, αλλά και σε άλλους χώρους οικονομικής δραστηριότητας.

Η παρουσία πολυεθνικών και εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων, μέσω των παραρτημάτων τους στην «καρδιά» της πόλης, συνδέεται με σχέδια για τη  δημιουργία ανοικτού  εμπορικού κέντρου (open mall), την κατάργηση της Κυριακής αργίας, την δημιουργία ειδικής εμπορικής ζώνης όπου δεν θα ισχύουν ωράρια και στην οποία θα δραστηριοποιούνται κυρίως παραρτήματα μονοπωλιακών ομίλων με εργαζομένους πολλών ταχυτήτων, χωρίς σταθερές εργασιακές σχέσεις, χωρίς δικαιώματα.
Πρόκειται ουσιαστικά για βήματα στην κατεύθυνση μονοπώλησης του κλάδου με το γιγάντεμα των μονοπωλίων, την εμφάνιση στην ντόπια αγορά  «νέων παικτών» που τα συμφέροντα τους υπηρετούν άψογα οι πολιτικές όλων των Κυβερνήσεων είτε έχουν δεξιό, είτε «κεντρώο»  είτε «αριστερό πρόσημο»
Η δική τους ενίσχυση, η αύξηση της δικής τους κερδοφορίας προϋποθέτει το στραγγαλισμό των μικρομάγαζων, των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων που οδηγούνται στο λουκέτο κάτω από την πίεση των φορολογικών βαρών, της αναδουλειάς, των δυσβάστακτων χρεών.
Προϋποθέτει τη δραστική  μείωση μισθών, συντάξεων, την δραστική μείωση κοινωνικών δαπανών ώστε νέο ζεστό χρήμα να δοθεί στα μονοπώλια προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους.

Η Επιτροπή Αγώνα Εμπόρων θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει οργανωμένη, συλλογική αντίδραση απέναντι στην επιθετικότητα των μονοπωλίων. Να συνταχτούν ακόμη πιο αποφασιστικά οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που τσακίζονται το ίδιο από την καπιταλιστική κρίση, που συνεχίζουν να πληρώνουν τα «σπασμένα» προκειμένου να εξασφαλίζεται επ αόριστο η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Το τσάκισμα μισθών και συντάξεων, οι τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες αναγκάζουν τα λαϊκά στρώματα να βάζουν όλο και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη, τίποτα δεν μένει πλέον στη λαϊκή οικογένεια να ξοδέψει στην αγορά. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής που αποτελεί απαίτηση της ΕΕ και που εφαρμόζουν με «ευλάβεια» όλες οι Κυβερνήσεις στην Ελλάδα, και η τελευταία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συνάδελφε

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με δεδομένη την  οικονομική ασφυξία που βιώνει ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες αν επιτρέψει την λειτουργία του νέου πολυκαταστήματος, ανεξάρτητα αν πληροί  τους όρους που εξέτασε η αρμόδια επιτροπή.
           
Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτούμε τη ΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ λειτουργίας αυτής και όποιας άλλης επιχείρησης (ντόπιας ή πολυεθνικής), αυτού του βεληνεκούς.

Καλούμε όλους τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΕΒΕ για να δυναμώσει η αντιμονοπωλιακή πάλη, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  συνεχίζει να εφαρμόζει στο όνομα της «εξυπηρέτησης του χρέους» βαπτίζονταw το ψάρι κρέας .Είτε με ενδιάμεση συμφωνία είτε με «νέα συμφωνία» ουσιαστικά πρόκειται για την υλοποίηση σχεδόν όλων εκείνων των «μνημονιακών» μέτρων και διατάξεων που μας τσάκιζαν και τα προηγούμενα χρόνια. Μετά απο 4 μήνες οι μάσκες έπεσαν, καμία αναμονή, καμία ανοχή δεν πρέπει να υπάρξει.

Την Τέταρτη 20/5/2015 στις 6μμ, όλοι να δώσουμε το παρόν στο Δημοτικό Συμβούλιο που αποφασίζει για το συγκεκριμένο πολυκατάστημα. Να απαιτήσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην δώσει τη συγκατάθεση του στην αδειοδότηση του πολυκαταστήματος Η&Μ.



Επιτροπή Αγώνα Έμπορων Ηρακλείου


                                                         Ηράκλειο Μάιος 2015