Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Το παιχνίδι ήταν και είναι στημένο.

 
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Υπήρχε (μέχρι και χθες) κάποιος εχέφρον που να είχε την παραμικρή υποψία ότι η  εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του αρμοδίου Τμήματος Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων, δεν θα  έδινε το ΟΚ για την λειτουργία του εν λόγο πολυκαταστήματος ; Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο συγκεκριμένος κολοσσός θα ερχόταν εδώ χωρίς να γνωρίζει το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας, που στο κάτω – κάτω δεν το λαμβάνει υπόψη του. Και αυτό γιατί όλες οι πολυεθνικές αλυσίδες, τα πολυκαταστήματα, τα super markets στηρίζονται σε νόμους και αποφάσεις της ΕΕ. Είναι γνωστό το άρθρο 73β της Συνθήκης του Μάαστριχτ, «απαγορεύεται οποιοσδήποτε περιορισμός των κινήσεων κεφαλαίων» και το άρθρο 102α που υιοθετείται η «αρχή της οικονομίας της ανοιχτής αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό». Επίσης είναι  γνωστές οι ελευθερίες που θεμελιώνονται σ’ αυτή τη συνθήκη δηλ. την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, και του εργατικού δυναμικού. Σε αυτή τη συνθήκη αλλά και σε άλλες που διέπουν το καθεστώς της ΕΕ, μπήκαν φαρδιά πλατιά οι υπογραφές όλων εκείνων που ήθελαν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.  Οι θιασώτες αυτής της σκληρής σήμερα πραγματικότητας έκαναν λόγο για μια Ευρώπη των πολιτών, της δημοκρατίας, που θα οδηγήσει σε μια δίκαιη κοινωνία, σε ανάπτυξη, ότι η συμμετοχή στην ΕΕ ωφελεί τον τόπο, την οικονομία και  την κοινωνία. Ακόμη και τώρα, παρ όλη την προπαγάνδα τους και τις διακηρύξεις τους, δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα για τους πολλούς, ότι βασιλεύει η ανεργία, η εξαθλίωση και η εκμετάλλευση.
Στους νόμους που στηρίχτηκε η αρμόδια επιτροπή για να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι προφανές πως δεν υπάρχουν σ’ αυτούς άρθρα και παράγραφοι για την ασφυξία που προκαλούν στην αγορά αυτού του βεληνεκούς καταστήματα, δεν υπάρχει τίποτα για τον εργασιακό μεσαίωνα μέσα σ’ αυτά.
Υπάρχουν όμως οι κοινωνικοί εταίροι οι λεγόμενοι, όπως η ΕΣΕΕ, ο ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης), που στηρίζουν με νύχια και με δόντια τις παραπάνω αποφάσεις. Είναι οι υπερασπιστές πάγιων αιτημάτων των πολυεθνικών και μεγάλων επιχειρήσεων για ελαστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ελαστικές σχέσεις εργασίας, τρομοκρατία και μισθούς πείνας, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο όπου τέτοιοι κολοσσοί κάνουν την εμφάνιση τους. Ότι μαζί με τις επιχειρήσεις που κλείνουν συμπαρασύρονται πολλαπλάσιοι εργαζόμενοι στην ανεργία. Στην πόλη μας έχουμε αρκετή πείρα αποκτήσει από τέτοιες καταστάσεις. Έμποροι και καταναλωτές γνωρίζουν πως έπαιρναν τις άδειες, ποιο ωράριο ακολουθούν, τι είδους εμπόριο κάνουν μετά την αδειοδοτησή τους, ποιές συνθήκες εργασίας εφαρμόζουν, τέτοιες  επιχειρήσεις που εδρεύουν ή πέρασαν από την πόλη μας.
Τα στοιχεία που κατά καιρούς περιγράφουν την οικονομική κατάσταση στο χώρο του εμπορίου, δείχνουν ότι ένας μικρός αριθμός ντόπιων μεγαλοεπιχειρήσεων και πολυεθνικών αλυσίδων ελέγχει πάνω από το 60% του τζίρου της αγοράς. Το  92% των επιχειρήσεων, που είναι μικρές αυτοαπασχολούμενες, οικογενειακές ή απασχολούνται σ' αυτές μέχρι και 4 άτομα, περιθωριοποιούνται, ο τζίρος τους μειώνεται και κατά χιλιάδες οδηγούνται στο κλείσιμο.Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο εισηγμένος σουηδικός όμιλος, Η&Μ  HENNES AND MAURITZ ΑΕ (που γίνεται λόγος) οι πωλήσεις στην Ελλάδα για το α’ τρίμηνο της χρήσης του ( 1η Δεκεμβρη 2013 – 23 Φλεβαρη 2014) διαμορφώθηκαν στα 287 εκατ. Σουηδ. Κορόνες (περίπου 33 εκατ. Ευρώ), από 216 το αντίστοιχο περισινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση 29% σε ευρώ. 
Όλα τούτα δεν είναι τυχαία. Η πίτα δεν φτάνει για όλους και ως εκ τούτου κάποιοι θα πρέπει να φύγουν από τη μέση. Εύκολο να φανταστεί κανείς για ποιους κτυπά η καμπάνα. Δεν είναι αρκετό  λοιπόν σήμερα να περιγράφουμε μόνο τα αποτελέσματα συγκεκριμένων πολιτικών, (όπως κάνουν ΕΚΗ, Εμπορικός Σύλλογος, Ομοσπονδία ΕΒΕ). Σημασία έχει με ποιον τρόπο θα υπάρξει αντίδραση από τους ίδιους τους εμπόρους, από τους εργαζόμενους, από τον Ηρακλειώτικο κόσμο. Η μόνη λύση είναι να υπάρξει οργανωμένη, συλλογική αντίδραση μέσα από σωματεία, συλλόγους και ενώσεις, απέναντι στην επιθετικότητα των μονοπωλίων. Να συνταχτούν ακόμη πιο αποφασιστικά οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που τσακίζονται το ίδιο από την καπιταλιστική κρίση, που συνεχίζουν να πληρώνουν τα «σπασμένα» προκειμένου να εξασφαλίζεται επ’ αόριστο η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου καταδίκασε τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας με τη χθεσινή απόφαση της, σε παραπέρα  οικονομική ασφυξία  (υπάρχει ήδη σχετική εικόνα στα Χανιά, από την λειτουργία καταστήματος του συγκεκριμένου κολοσσού). Αποδείχτηκε ότι “το παιχνίδι ήταν και είναι στημένο”.

Όλοι αυτοί οι κύριοι καθημερινά επιβεβαιώνουν με τη στάση τους την μη ύπαρξη αυτοδιοίκησης, Είναι κρατική διοίκηση, το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης ή συγκυβέρνησης, που κάθε φορά εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί, εμπόρους αλλά και καταναλωτές, να καταδικάσουν τη δημοτική αρχή που αποφασίζει με όρους Ευρωπαϊκής Ένωσης και μονοπωλιακών συμφερόντων σε βάρος των πολιτών του Δήμου.


Hράκλειο Μάιος 2015