Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων

Στην παλη για την αντιμονοπωλιακη συσπειρωση των αυτοαπασχολουμενων
Συλλογικά, μαχητικά για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Υλοποιείται η απαίτηση των πολυεθνικών του Εμπορίου για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας




Την αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε τρεις περιφέρειες, υλοποιώντας την απαίτηση των πολυεθνικών του Εμπορίου για κατάργηση της Κυριακής-αργίας και τις 52 Κυριακές το χρόνο, εκφράζει οΣύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Προσθέτει πως το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο απαιτεί τη μετατροπή των εργαζομένων στο Εμπόριο σε σκλάβους, που θα δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο, κάθε μέρα για τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου.
Σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων τονίζει:  «Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο Εμπόριο ανοίγει το δρόμο για την κατάργησή της σε όσους κλάδους συνδέονται με το Εμπόριο και πολύ σύντομα θα ισχύσει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους.
Στόχος της συγκυβέρνησης και του κεφαλαίου με την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι η περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων.
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.
Η κατάργηση της Κυριακής-αργίας επεκτείνει το χρόνο της απλήρωτης δουλειάς και επιβάλλει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αφού ο εργαζόμενος υποτίθεται ότι "ανταλλάσσει" την αργία της Κυριακής με ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα.
Η κατάργηση της Κυριακής-αργίας δεν φέρνει αύξηση τζίρου και πωλήσεων γιατί το χτύπημα της αγοράς πατάει στην απληρωσιά εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, στις μειώσεις των μισθών που ξεπερνούν το 40%, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.
Η κατάργηση της Κυριακής-αργίας συνδέεται με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για "ειδικές επιχειρησιακές ζώνες" στις οποίες ισχύει η εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών, με εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ωράρια, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί κάθε συναδέλφισσα και κάθε συνάδελφο να έρθει σε επαφή με το κλαδικό του σωματείο για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με Επιτροπές Αγώνα και Σωματειακές Επιτροπές.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί κάθε συναδέλφισσα και κάθε συνάδελφο να καταδικάσει με την οργανωμένη του δράση την πολιτική των αστικών κομμάτων και τα παράγωγά τους που προσπαθούν να μας πείσουν για "φιλολαϊκό πρόσωπο" της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, αλλά και την καταδίκη του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού που εκφράζεται στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ που έχουν βάλει την υπογραφή τους με την εργοδοσία, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, στην απόφαση που απελευθερώνει το ωράριο από το 1997 και άνοιξαν το δρόμο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Συγκεντρώνουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε:
  • Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο.
  • Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και με ωράριο εργασίας 40ωρο - 8ωρο - 5ήμερο.
  • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 920 ευρώ»